Ecotours: Κυκλικός Τουρισμός σε Δράση στην Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία

Το ευρωπαικό πρόγραμμα Ecotours συνεχίζει να ενδυναμώνει τις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, προωθώντας την υιοθέτηση αρχών της κυκλικής οικονομίας μέσω επισκέψεων μελέτης (study visits) συνεργατικών στρατηγικών και ενίσχυσης των ικανοτήτων.

Μελέτη Επίσκεψη στην Κοζάνη, Ελλάδα: Επανασχεδιάζοντας τη Σχέση Μεταξύ Φύσης και Κοινότητας – Ένα πλούσιο πρόγραμμα μάθησης και εξερεύνησης.

Από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024, η Κοζάνη, Ελλάδα, έγινε ο τόπος συνάντησης για μια δυναμική μελέτη επίσκεψης που εστίασε στο βιώσιμο μάρκετινγκ και στη διαχείριση προορισμών. Αυτή η εκδήλωση προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για τις τουριστικές ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη να εξερευνήσουν νέα μοντέλα κυκλικού τουρισμού, να μοιραστούν καλές πρακτικές και να ενισχύσουν την καινοτομία στον τομέα. Η τριήμερη μελέτη επίσκεψης σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους συμμετέχοντες πρακτικές εμπειρίες και ιδέες για βιώσιμες τουριστικές πρακτικές.

Η πρώτη ημέρα επικεντρώθηκε στη συλλογή καλών πρακτικών και στη συζήτηση για τα κυκλικά τουριστικά δρομολόγια, με επισκέψεις σε τοπικές πρωτοβουλίες όπως ο Συνεταιρισμός Κρόκου Κοζάνης και τα αμπελοτόπια Καμκούτη. Αυτά τα παραδείγματα ανέδειξαν πώς οι τοπικοί πόροι μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα μοντέλο κυκλικού τουρισμού. Η δεύτερη ημέρα οδήγησε τους συμμετέχοντες στους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου ενός τουριστικού περίπλου στην λίμνη της Καστοριάς, επισκέψεων στη Σπηλιά του Δράκου και στο Αρχοντικό Τσάτσαπα. Το αποκορύφωμα ήταν η εκδρομή στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO στη Σιάτιστα, όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να αναζωογονήσει τις αγροτικές περιοχές.

Η τελευταία ημέρα περιλάμβανε επισκέψεις σε σημαντικούς πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς χώρους, όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος, έναν οργανισμό αφιερωμένο στην προστασία της άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων. Αυτή η εμπειρία ανέδειξε τη σημασία της βιοποικιλότητας και τον ρόλο του τουρισμού στην προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια στάση στο γραφικό χωριό Νυμφαίο, ένα εμπνευσμένο παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Ενίσχυση συνεργασιών και δημιουργία δικτύων

Ένα βασικό στοιχείο της μελέτης επίσκεψης ήταν η επικέντρωση στη συνεργασία μεταξύ των τουριστικών ΜΜΕ, των τοπικών αρχών και των εμπλεκομένων φορέων. Μέσω συζητήσεων στρογγυλών τραπεζιών και συνεργατικού προγραμματισμού, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν μελλοντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και σχεδίασαν από κοινού νέα κυκλικά δρομολόγια. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις θέτουν τα θεμέλια για ισχυρότερες συνεργασίες και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη

Η μελέτη επίσκεψης στην Κοζάνη και στη Δυτική Μακεδονία αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι του ECOTOURS, συνδέοντας βασικούς φορείς από διάφορες περιοχές και προωθώντας ένα κοινό όραμα για έναν πιο βιώσιμο τουριστικό τομέα. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα καθοδηγήσουν τα επόμενα στάδια του έργου, καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη κυκλικών οικοσυστημάτων τουρισμού.

Η Καλλιόπη Βέττα ζητά άμεσες παρεμβάσεις για τη Δυτική Μακεδονία και την απολιγνιτοποίηση

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε προτάσεις προς την

Read More »

Σεμινάριο για τον «Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο Κτιρίων» διοργανώνει το ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει σε συνεργασία του ΤΕΕ & του Ο.Α.Σ.Π. σεμινάριο με θέμα: «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων». Το σεμινάριο

Read More »

Σύσκεψη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας για κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα μέλη του, καθώς και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους

Read More »
X