Cluster Τυροκόμων: Καταγγέλλουν κρούσματα νοθείας στη φέτα από μεγάλες εταιρείες -Θ. Μόσχος: Σε ένα εξάμηνο έτοιμο το νέο προϊόν από όλους τους τυροκόμους της Δ. Μακεδονίας

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο True Story Radio τον Θωμά Μόσχο, Αντιπρόεδρο του Cluster Τυροκόμων Δ. Μακεδονίας, μετά τις καταγγελίες που έκαναν οι τυροκόμοι που συμμετέχουν στο Cluster για νοθεία στη φέτα.

Μάλιστα, στάλθηκε και επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας να γίνονται έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παταχθούν τα φαινόμενα.

Πέρυσι, σημείωσε ο κ. Μόσχος,  πιάστηκαν τρεις εταιρείες με νοθεία, ωστόσο δεν υπήρχε καμία αφαίρεση άδειας και καμία συνέπεια από το κράτος. Αυτό που κάνουν όσοι παρανομούν, είναι να βάζουν αγελαδινό γάλα στη φέτα αντί για πρόβειο που προβλέπεται (είτε 100% πρόβειο, είτε με 30% πρόσμιξη γίδινου). Οι εταιρείες που κάνουν τέτοιες πρακτικές βάζουν αγελαδινό που είναι πιο φθηνό και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και μειώνεται οι τιμή, καταγγέλλουν οι τυροκόμοι.

Πέρυσι έγιναν έλεγχοι ιδιωτικά και από το υπουργείο και φέτος αλυσίδα που συνεργάζεται με εταιρεία εισαγωγής από τη Γερμανία, έστειλε μειλ ζητώντας διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόσμιξη με αγελαδινό, ανέφερε ο κ. Μόσχος.

Ωστόσο, ο κ. Αυγενάκης δεν υπάντησε σχετικά με τους ελέγχους που ζητούν οι τυροκόμοι , με τον κ. Μόσχο να λέει πως από το υπουργείο προβλέπονται έλεγχοι σε όλες τις βιομηχανίες, ώστε αν γίνονται νοθείες να υπάρξουν συνέπειες για όσους κάνουν νοθείες, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι πιέζουν να γίνονται έλεγχος, ώστε να μην γίνονται νοθείες, με μοναδικό σκοπό να δίνεται το προϊόν σε μια ενιαία τιμή.

«Ο νόμος ισχύει για τους μικρούς και όχι για τους μεγάλους;», αναρωτήθηκε με νόημα, λέγοντας πως μπορούν να ακουμπήσουν τις 2-3 εταιρείες που έχουν πάγια τακτική να νοθεύουν τη φέτα. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει αυτάρκεια στην Ελλάδα σε επίπεδο 37%, λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα το επάγγελμα του κτηνοτρόφου δεν είναι βιώσιμο, τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας σήμερα είναι στα 55 έτη, με την τιμή του γάλακτος να μειώνεται συνεχώς και τον κ. Μόσχο να εκφράζει την αγανάκτησή του, σημειώνοντας πως αφενός ο καταναλωτής παίρνει νοθευμένο προϊόν και αφετέρου την πληρώνει ο παραγωγός που δεν παίρνει τιμή στο γάλα.

«Ποιος θα επενδύσει να γίνει κτηνοτρόφος σήμερα σε ένα ξεχασμένο χωριό χωρίς σχολεία, κανένα προνόμιο και καμία αποζημίωση αν λ.χ. σπάσουμε το πόδι μας», είπε με αγανάκτηση.

Τέλος, ερωτηθείς πως πάει η τυροκομία στη Δ. Μακεδονία, ο κ. Μόσχος απάντησε πως το 90% του γάλακτος στην περιοχή πηγαίνει σε γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας, σημειώνοντας πως υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή.

Ένας ακόμη στόχος είναι να παράγεται ένα κοινό προϊόν από όλους τους τυροκόμους και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει ένα τοπικό brand προκειμένου συνεταιρικά να προωθήσουν το προϊόν τους, δημιουργώντας υπεραξία στα τοπικά προϊόντα.

Το εν λόγω νέο προϊόν των τυροκόμων μπορεί να βγει στην αγορά σε ένα εξάμηνο και από εκεί και πέρα αν στηριχθεί από την πολιτεία μέσω προγραμμάτων μπορεί να προχωρήσει.

Αλλαγές στον ΑΜΚΑ για όλους σε λίγες μέρες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε λίγες μέρες ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) θα συνδεθεί με έναν μοναδικό, πιστοποιημένο τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας, στο πλαίσιο μιας ευρείας ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η

Read More »
X