Τις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις θα κάνει τις επόμενες ημέρες ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, με σκοπό να συνθέσει το παζλ της επόμενης δημοτικής αρχής. Το νέο διοικητικό σχήμα θα αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων και νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων.

Η δια νόμου κατάργηση των νομικών προσώπων στους Δήμους, δίνει τη δυνατότητα να οριστούν 2 επιπλέον αντιδήμαρχοι, συνεπώς μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΣ, οι θέσεις ευθύνης είναι 12, εκ των οποίων οι Αντιδήμαρχοι θα είναι συνολικά 9, οι 2 θα είναι Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων, και φυσικά ο Πρόεδρος του ΔΣ. Άρα, ακόμα και να σπάσει στα 2 τη θητεία ο Δήμαρχος ώστε να δώσει σε όλους θέση για το μισό της θητείας, πάλι δεν βγαίνει ο χρόνος για να πάρουν ευθύνες, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του, οι οποίοι είναι 25, αριθμός-ρεκόρ.

Οι εισπράξεις του Δήμου Αμυνταίου από την πρόσφατη εμποροπανήγυρη ανακοινώθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εισπράχθηκε φέτος, το εντυπωσιακό νούμερο των 330.000 ευρώ. Μια τεράστια πηγή εσόδων για το Δήμο, που του επιτρέπει να φέρνει χρήματα στα ταμεία του, με τα οποία μπορεί να κάνει πλήθος έργων. Αυτή είναι και η ουσία πλέον στη δημόσια διοίκηση. Να βρίσκεις πόρους. Είτε από έσοδα τέτοιου είδους, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από τρίτες πηγές.

Πάντως κλείνει τον κύκλο του (μέχρι νεωτέρας) στην Αυτοδιοίκηση ο Άνθιμος Μπιτάκης. Από τους λίγους Δημάρχους στην περιοχή που δεν ήταν εκ νέου υποψήφιοι, αναμένει να παραδώσει στον Γιάννη Λιάση την πρώτη του έτους. Με δεδομένους τους συσχετισμούς εντός του δημοτικού συμβουλίου, ανταπεξήλθε και κλείνει ομαλά τη θητεία του. Να θυμηθούμε πως ο Δήμος Αμυνταίου ήταν ένα από τα πολλά θύματα του κατάπτιστου νόμου της απλής αναλογικής, που δημιούργησε δαιδαλώδη προβλήματα στους ΟΤΑ.

Τι θα γίνει με τα γήπεδα; Κάθε εβδομάδα μαθαίνουμε για ένα ακόμα, το οποίο δεν έχει άδεια. Ή δεν πληροί στοιχειώδεις προδιαγραφές που ο Νόμος απαιτεί. Πρέπει να το δουν συνολικά οι Δήμοι το θέμα, και να προβλέψουν πως θα το αντιμετωπίσουν σε σταθερή βάση. Να παρακολουθούν δηλαδή την κατάσταση των υποδομών, ώστε να τις διατηρούν ασφαλείς και σε πλαίσιο σύννομης λειτουργίας.

Επιτέλους, άρχισε να μιλάει σοβαρά κάποιος για την Υγεία. Μπορεί να έγινε δυσάρεστος, όπως πάντα γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολιτική, αλλά ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, έδειξε το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής για τον νέο “υγειονομικό χάρτη”. Σε ερώτηση του “Π” είπε εμμέσως πλην σαφώς πως δεν χωράει τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία. Και καλά έκανε. Δεν μπορεί να βγαίνει ο κάθε Δήμαρχος και να δημιουργεί προσδοκίες για νοσοκομεία, τα οποία δεν είναι ρεαλιστικό να να τεθούν καν στο δημόσιο διάλογο..

 

Έχει παραγίνει το κακό τα τελευταία χρόνια, με την μη τήρηση του πρωτοκόλλου στις εορτές. Όποιος θέλει έρχεται και καταθέτει στεφάνι ενώ δεν προβλέπεται. Ανεβαίνουν στις εξέδρες να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις άνθρωποι που δεν προβλέπεται. Τελικά, θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε, θα ξεχάσουμε το τι προβλέπεται και το τι όχι.

 

Μια κόντρα “αλά παλαιά” διαδραματίστηκε χθες στα social media, με πρωταγωνιστές νυν και πρώην μέλη της δημοτικής αρχής της Κοζάνης. Οι Λευτέρης Ιωαννίδης και Ζήσης Μάρας, είχαν έναν “ψηφιακό” διαπληκτισμό με αφορμή το έργο του κολυμβητηρίου. Μας ..λείπουν τέτοια γεγονότα στην Εορδαία, με αιρετούς να μάχονται για τα πεπραγμένα ή για τα μη πεπραγμένα τους, να υπερασπίζονται το έργο τους, και να μιλούν για θέματα αυτοδιοικητικά.

Κλείνουμε για σήμερα, με μια επισήμανση ενός αναγνώστη. Σε πολλά σημεία της Πτολεμαΐδας, παρκάρουν ογκώδη οχήματα που κρύβουν την οδική σήμανση, και εξ αυτού προκαλούνται ατυχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διασταύρωση Μικράς Ασίας και Μακεδονομάχων, όπου φορτηγά “κρύβουν” κατά καιρούς την πινακίδα “STOP” και προκαλούνται ατυχήματα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X