Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιώργο Τσισμαλίδη, Πρόεδρο Κοινότητας Αναργύρων.

Από την 10η Ιουνίου του 2017 ημέρα που έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο, οι κάτοικοι έχουν ανέβει μια μεγάλη ανηφόρα και ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τοπικό προορισμό τους.

Συζητώντας για το θέμα της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται οι κάτοικοι τω ν Αναργύρων ώστε να μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή, οι εν λόγω διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

«Υπάρχει μια διαδικασία και κάναμε όλοι έναν αγώνα μεγάλο. Αναμένουμε το ΦΕΚ, τα χρήματα υπάρχουν και αναμένουμε ανακοινώσεις. Θα μπορούσαν να γίνουν κάποια πράγματα γρηγορότερα αλλά δυστυχώς έγιναν και κάποια πράγματα που δεν έπρεπε αλλά υπήρχαν και κέρδη, όπως ότι έγινε απευθείας το Εφετείο κάτι που είναι κέρδος για την κοινότητα. Θέλουμε να πάρει ο κόσμος τα χρήματα να ησυχάσουμε», λέει αρχικά.

Μέριμνα των κατοίκων είναι να προχωρήσει και ο νέος οικισμός, με τον κ. Τσισμαλίδη να σημειώνει «να πιέσουμε τον κ. Πλακεντά, τον Περιφερειάρχη και όλους τους φορείς ώστε να γίνει το νέο χωριό καθώς όλοι οι κάτοικοι το θέλουν το νέο χωριό».

Για τις πληρωμές, πριν τις εκλογές δόθηκε εντολή από τον κ. Παπαθανάση ώστε να γίνει εκταμίευση των χρημάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης, τόνισε πως το τελικό ποσό που δίνεται για την απαλλοτρίωση είναι στα 58 εκ. ευρώ αντί των 42 εκ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά. Αυτό που προβλέπεται πλέον είναι να γίνει η διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων από την Αθήνα στα ταμεία εδώ τοπικά, με τον κ. Τσισμαλίδη να σημειώνει πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους δικηγόρους ώστε να έρθουν τα χρήματα.

Ερωτηθείς πότε θα τελειώσουν οι πληρωμές και να έρθουν μέσα στο 2023, ο κ. Τσισμαλίδης είπε πως ο νυν περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης είχε πει πως μέσα σε ένα μήνα (τέλη Νοεμβρίου) θα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι πρώτοι κάτοικοι. «Τα λεφτά υπάρχουν και είναι στο ταμείο και αυτό πρέπει να το ακούσουν οι κάτοικοι», ξεκαθάρισε.

Οι κάτοικοι με δημοψήφισμα είχαν επιλέξει τη μετεγκατάστασή τους στην Εορδαία στη θέση Κουρί. «Θα το παλέψουμε για το νέο χωριό. Πέντε χρόνια δεν έγινε τίποτα, έγιναν κάποιες μελέτες αλλά μείναμε σε μελέτες. Θα κάνουμε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, γιατί αν δεν γίνει ο οικισμός σε ένα – δύο χρόνια και δεν γίνουν υποδομές, δεν θα πάει κανείς. Κάποιοι μπορεί να μην θέλουν να πάνε, αλλά αν οι υποδομές δεν γίνουν δεν θα πάμε και θα είναι κρίμα», σημειώνει αναφορικά με τη μετεγκατάσταση στο νέο οικισμό.

«Ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στους φορείς. Γίνεται μεγάλος αγώνας από τους φορείς και τους δικηγόρους και πάμε για το καλύτερο του χωριού. Θα κλείσει το κομμάτι αυτό για να πάρει ο κόσμος τα χρήματά του», κατέληξε.

Για τον νέο οικισμό αναμένονται συναντήσεις και με τον δήμαρχο Π. Πλακεντά, καταλήγει, λέγοντας πως «εμείς το χωριό μας δεν το παρατάμε, το κρατάμε ζωντανό, όλοι μαζί ενωμένοι προσπαθούμε για το καλύτερο». Στους Ανάργυρους το χειμώνα, να σημειωθεί, δεν ζουν πάνω από 40 κάτοικοι, με τους κατοίκους που παραμένουν πίσω να μένουν με δική τους ευθύνη.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X