Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δρ. Ανδρέα Σαμαλτάνο, Διδάκτορα Νεοελληνικής και Σύγχρονης Ιστορίας.

Ο ίδιος λειτουργεί με συνεργάτες τον φορέα ΘΥΜΗΣΗΣ, αναδιφώντας στην ιστορία της πρόσφατης ιστορίας και βρίσκοντας μικρά «διαμάντια». Ο φορέας, μάλιστα, εξέδωσε τον πρώτο τόμο μιας νέας σειράς εκδόσεων, κάνοντας εκδόσεις εντύπων που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία.

Η ΘΥΜΗΣΗΣ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ξεκίνησε το 2020, όταν οι δημιουργοί της διαπίστωσαν ότι η περιοχή δεν έχει φορέα που θα μελετά την ιστορία και τον πολιτισμό συνολικά και όχι επί μέρους, από ερευνητικό επίπεδο. Στον φορέα συμμετέχουν διδάκτορες και πανεπιστημιακού επιπέδου ερευνητές., που αγαπούν την έρευνα και μελετούν.

Ο φορέας έχει ως σκοπό να αναδείξει την ιστορία μέσα από την έρευνα, μελετώντας βιβλία και έντυπα και καταλήγοντας σε έγγραφα που μπορεί αρχικά να λένε κάτι πολύ διαφορετικό από κάτι που αρκετοί υιοθετούν.

Η νέα έκδοση του φορέα, αφορά στον εθνογραφικό χάρτη του Σωτηριάδη και περιλαμβάνει υλικό από όσα παρουσίασε ο Βενιζέλος στο Συνέδριο του Παρισιού για Θράκη και Μικρά Ασία, βρίσκοντας πράγματα που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η εν λόγω έρευνα.

«Έχουμε αποποιηθεί ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας που αφορά πριν την αύξηση των προσφύγων», σημειώνει ο κ. Σαμαλτάνος με έμφαση, τονίζοντας πως η περιοχή έχει αποποιήσει το παρελθόν της και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί . όπως πχ τη διαμάχη της χριστιανικής κοινότητας της Κοζάνης και της μουσουλμανικής κοινότητας των Καϊλαρίων, που μεταφέρθηκε στο μέλλον στις δύο περιοχές που αποτελούν σήμερα την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, επηρεάζοντας σήμερα την περιοχή για γεγονότα που έγιναν πριν το 1912.

«Ο πολιτισμός βρίσκει κλειστές πόρτες», αναφέρει, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική ιστορία του τόπου και να φύγει η περιοχή από την μικρο-πολιτιστική έμφαση που έχει και να φύγει ο πολιτισμός της περιοχής από ανούσιες εκδηλώσεις και να περάσει σε ένα πολιτιστικό εργαλείο.

Αναφέρθηκε στην ιστορία της απολιγνιτοποίησης στις βιομηχανικές περιοχές, σημειώνοντας ότι δεν είναι κάτι νέο και υπάρχουν παραδείγματα σε Γαλλία και Αγγλία, καθώς υπάρχουν αναφορές για παλαιότερα συνέδρια λ.χ. της ΚΕΔΕ όπου δήμαρχοι έλεγαν πως στην Ελλάδα απολιγνιτοποίηση δεν θα γίνει ποτέ.

Ο κ. Σαμαλτάνος αναφέρθηκε σε μνημεία που υπάρχουν και μπορούν να αναδειχθούν στην περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να αναπτύξει την περιοχή τουριστικά, και λέγοντας πως η περιοχή έχει δική της ταυτότητα και δεν χρειάζεται να αναδειχθεί και σε αυτό φταίνε και οι τοπικοί άρχοντες.

Η ΘΥΜΗΣΗΣ ψάχνει τις πρωτογενείς πηγές για μια σειρά πραγμάτων και γεγονότων της ιστορίας, λέγοντας πως υπάρχουν σημαντικά κομμάτια της τοπικής ιστορίας που αγνοούμε. Η εκδοτική ιστορία της ΘΥΜΗΣΗΣ είναι ένα έγγραφο του Βενιζέλου που παρέδωσε στο Παρίσι, κατορθώνοντας να βρουν τις αυθεντικές πηγές των στοιχείων, οι οποίες αναλύονται και σχολιάζονται.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X