Στη Δυτ. Μακεδονία αναπτύσσονται «Πράσινες Δεξιότητες για το Υδρογόνο» – Ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό project με εταίρους το CLuBΕ και την Advent

Το υδρογόνο αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050. Η ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου τα προσεχή έτη αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης έως το 2030 και έως 5,4 εκατομμύρια έως το 2050. Η ανάπτυξη αυτή αποτελεί σημαντική οικονομική και περιβαλλοντική ευκαιρία για την Ευρώπη, αλλά δημιουργεί επίσης σημαντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Το έργο «GreenSkillsforH2 – The European Hydrogen Skills Alliance» είναι ένα τετραετές έργο, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από 15 ευρωπαϊκές χώρες και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ.

Βασικός στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας βιώσιμης Στρατηγικής Δεξιοτήτων Υδρογόνου για την Ευρώπη, που θα βοηθήσει να αναπτυχτεί το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που χρειάζεται η ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία υδρογόνου. Συγχρόνως, το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός σχεδίου για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) και επανειδίκευση (reskilling) των εργαζομένων, μέσω Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν κατά την υλοποίηση του έργου σε τομείς και περιφέρειες μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Στη Δυτική Μακεδονία ήδη έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία δύο προγράμματα που απευθύνονταν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται και εξειδικευμένα προγράμματα για μηχανικούς, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στο θερινό σχολείο, με τίτλο «Hydrogen Summer ScH2ool», το οποίο διοργανώθηκε το φετινό καλοκαίρι, και προσέλκυσε πλήθος φοιτητών, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, παρέχοντάς τους μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν και να εξελίξουν τις γνώσεις τους πάνω στις τεχνολογίες υδρογόνου σε όλη την αλυσίδα αξίας του. Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με άτομα από τον χώρο της ερευνητικής κοινότητας, εκπροσώπους επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδρογόνου καθώς και να προβληματιστούν αναφορικά με ζητήματα σχετικά με τον τομέα υδρογόνου.

Το GreenSkillsforH2 ξεκίνησε με αφορμή το γεγονός ότι η απολιγνιτοποίηση οδήγησε σε μείωση των θέσεων εργασίας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για επανειδίκευση και επαναπροσανατολισμό του εργατικού δυναμικού σε νέες δεξιότητες σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στην περιοχή.

Στο σημαντικό ερευνητικό έργο συμμετέχουν ως εταίροι, κορυφαίοι θεσμικοί φορείς, ερευνητικά κέντρα και επιχειρηματικοί όμιλοι. Για την Ελλάδα, συμμετέχει το CLuBE (Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας), φορέας που έχει βάλει για τα καλά την ορολογία του υδρογόνου στην καθημερινότητα μας και έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε ερευνητικό και τεχνικό επίπεδο, καθώς και η Advent.

 

 

Στέλιος Φελέκης (εκπαιδευτικός): «Μέτρια η συμμετοχή μαθητών στην τηλεκπαίδευση» -Υπήρχαν ακόμη και τάξεις με 3 – 4 παιδιά

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Στέλιο Φελέκη – Εκπαιδευτικό, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πως κύλησε το σύστημα της

Read More »
X