Με αυτούς θα διοικήσει ο Αμανατίδης- Η φαρέτρα των επιλογών του νέου Περιφερειάρχη

Τη δύσκολη εξίσωση του πρώτου διοικητικού σχήματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα αναλάβει ηνία από την 1/1/2024, καλείται να λύσει ο νέος Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης, βάζοντας κάτω τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από τις εκλογές.

Οι 21 περιφερειακοί σύμβουλοι από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες, θα κληθούν πιθανότατα το επόμενο διάστημα για να καταθέσουν τις σκέψεις τους, τις προθέσεις και τις προτάσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται και μια συνολική σύσκεψη του συνδυασμού ώστε ο Γιώργος Αμανατίδης να «πιάσει κλίμα» και να θέσει τις δικές του προτεραιότητες.

Τα φώτα πέφτουν αρχικώς στο ποιοι θα είναι οι 4 χωρικοί αντιπεριφερειάχες, με το προβάδισμα πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις να παίρνουν(σε θεωρητικό επίπεδο) οι πρωτεύσαντες στη σταυροδοσία ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Αυτή είναι μια προσέγγιση την οποία ναι μεν αρκετοί θεωρούν «λογική», αλλά τα πάντα κρίνονται από τους σχεδιασμούς του Περιφερειάρχη και το κατά πως ο ίδιος θέλει να χειριστεί τις δυνάμεις που διαθέτει.

Αυτό που δείχνει ως πιο σίγουρη επιλογή είναι το πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, με το Δημήτρη Σαββόπουλο να μην αμφισβητείται σε αυτή την πρώτη φάση κατανομής των θέσεων του διοικητικού σχήματος.

Ο πολύπειρος αυτοδιοικητικός συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους απ’ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ η γνώση και η εμπειρία του, τον καθιστούν ως ακλόνητο φαβορί για τη θέση αυτή.

Η λογική λέει πως και στα Γρεβενά θα ακολουθηθεί η τακτική του πρώτου εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου, με τον Ιωάννη Τσακνάκη να αναλαμβάνει στην πρώτη περίοδο την Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, ενώ πιο σύνθετες πιθανόν να είναι οι επιλογές σε Φλώρινα και Κοζάνη.

Στη μεν Φλώρινα το γεγονός της πρωτιάς του Αθανάσιου Τάσκα, σαφώς και δημιουργεί νέες καταστάσεις στο συνδυασμό Αμανατίδη καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συμμετέχει για 4η θητεία ο Γιάννης Κιοσές, έχοντας την πολύτιμη εμπειρία του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Ο γόρδιος δεσμός ίσως λυθεί από τον νέο Περιφερειάρχη με την επιλογή του Γιάννη Κιοσέ, σε μια πιο νευραλγική θέση την οποία δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως μόνο ο ίδιος μπορεί να φέρεις εις πέρας και αυτή δεν είναι άλλη από την Προεδρεία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην Κοζάνη, η πάγια τακτική να εκπροσωπείται η Εορδαία στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη εφόσον ο Περιφερειάρχης κατάγεται από την Κοζάνη, βρίσκει έδαφος και στην προκειμένη περίπτωση καθώς ο γιατρός Κώστας Βύζας, είναι από την περιοχή αλλά έχει εκλεγεί και 1ος στις πρόσφατες εκλογές.

Στις θεματικές αντιπεριφέρειες ο Γιώργος Αμανατίδης καλείται να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση, έχοντας οκτώ(8) τομείς τους οποίους μπορεί να ορίσει ώστε να συνεπικουρούν το έργο του Περιφερειάρχη.

Πάντα σε αυτήν την περίπτωση μπαίνει το δεδομένο της «γεωγραφικής» κατανομής των αντιπεριφερειών ώστε να υπάρχει μια σχετική ισονομία, με την Π.Ε. Κοζάνης σίγουρα να έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτές τις θέσεις.

Άλλωστε οι 11 εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι δίνουν περισσότερες επιλογές στον Γιώργο Αμανατίδη, δημιουργούν όμως και μεγάλα ερωτηματικά για το ποιος μπορεί, πρέπει ή θέλει να κάτσει στον «πάγκο» στην αρχή της θητείας.

Στην ομάδα Αμανατίδη υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ειδικά προσόντα, ξεχωριστό πολιτικό ή και κομματικό βάρος, εμπειρία, αλλά και νέα πρόσωπα με «βαριά» βιογραφικά.

Στην πρώτη λίστα συγκαταλέγονται οι πρώην αντιπεριφερειάρχες, όπως οι Νίκος Λυσσαρίδης και Όλγα Πουταχίδου, ενώ εμπειρία διοίκησης στο Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης έχει και ο Λάζαρος Γκερεχτές. Από τους παραπάνω δεν αποκλείεται κάποιος να αξιοποιηθεί σε ζητήματα ΕΣΠΑ ή και του τομέα Δίκαιης Μετάβασης.

Στη λίστα υπάρχουν και πολλοί γιατροί καθώς Τάσος Φούντογλου, Ευθαλία Ράνδου αλλά και Νίκος Σαμαράς(Φλώρινα) συνθέτουν μια ομάδα από την οποία μπορεί να γίνει η επιλογή για τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, ενώ υπενθυμίζεται πως γιατρός είναι και ο Κώστας Βύζας(αναφέρθηκε παραπάνω η περίπτωσή του).

Εκλεγμένοι με καλά βιογραφικά και αρκετές γνώσεις στο αντικείμενό τους είναι η επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτίμη Φαρμάκη και ο πολιτικός μηχανικός, Χάρης Γκοβεδάρος, οι οποίοι συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές και δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν σε τομείς τους οποίους γνωρίζουν καλά.

Τέλος, η νέα γενιά με τους Λύσανδρο Μεταξά(κάτοχος μεταπτυχιακού εφαρμοσμένης Λογιστικής και Ελεγκτικής) και Τάσο Ραφαηλίδη, ήδη έχει μπει στα ραντάρ του Γιώργου Αμανατίδη με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΟΔΕ να σημειώνει εξαιρετική παρουσία και τον νεαρό νυν Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Μετάβασης και Νέων Τεχνολογιών Κοζάνης, να κουβαλάει μια σχετική εμπειρία διοίκησης στην αυτοδιοίκηση.

Εκκρεμεί η 11η θέση η οποία θα κριθεί ανάμεσα στους Ελένη Χονδροματίδου, Βασίλη Κατσαούνη και Κώστα Πανυτσίδη.

Από την Καστοριά, από την οποία λογικά θα προέρχεται ο νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού, υποψηφιότητα για τη θέση σίγουρα θέτει ο Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ενώ επιλογή για κάποια αντιπεριφέρεια ίσως να είναι και ο Πασχάλης Χαρούμενος με εμπειρία σε αγροτικά θέματα. Δεν είναι λίγοι βέβαια όσοι έχουν «κυκλώσει» το βαρύ βιογραφικό της Όλγας Τράσιας.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί αν ο Γιώργος Αμανατίδης θα επιλέξει να κάνει την μεγάλη επιστροφή στην ΑΝΚΟ, αναλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου ή θα αφήσει τη θέση για κάποιον περιφερειακό σύμβουλο ο οποίος σίγουρα θα συνεπικουρείται και από το νέο Γενικό Διευθυντή της εταιρείας ο οποίος θα τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα.

Μια ευκολία για το νέο Περιφερειάρχη, εφόσον επιλέξει τις εναλλαγές ανάμεσα σε όλους τους εκλεγμένους, είναι το γεγονός πως η θητεία είναι 5ετης και άρα θα μπορούσε να «σπάσει» το χρόνο και στους 21 συμβούλους. Αυτή η περίπτωση φυσικά ενέχει πάντα τον κίνδυνο να επιλεγούν άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο πως μπορούν να ασκήσουν διοίκηση, αφήνοντας εκτός σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται ο νέος ένοικος της ΖΕΠ.

Φυσικά και όλα τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό του Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος έχει χρόνο να σκεφτεί τους «βασικούς» για το «πρώτο ημίχρονο».

Ζήσης Πιτσιάβας

 

 

ΤΩΡΑ: Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας (video με πολύ χιόνι στους δρόμους)

Σφοδρή χιονόπτωση επικρατεί στο δρόμο Κοζάνης -Πτολεμαϊδας, με εκχιονιστικά αλλά και περιπολικά της Αστυνομίας να βρίσκονται επί ποδος, για την ομαλή κυκλοφορία των οδηγών. Θυμίζουμε

Read More »
X