Θα τολμήσουν τώρα οι επίδοξοι μνηστήρες;

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου η στήλη έθετε το ερώτημα αν η ήττα του σημερινού Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα σημάνει και το τέλος εποχής τόσο για τον ίδιο όσο και για το συνδυασμό που ηγείται, της ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Το θέμα αυτό συνέχισε με δύο νέα δημοσιεύματα του ο χθεσινός ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, εκ των οποίων το ένα ήταν και το βασικό στο πρωτοσέλιδο του.

***

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν πρόκειται να δοθεί στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον με βάση τα ως τώρα δεδομένα, καθώς είναι πολύ νωπό το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο και παρά το γενικό μούδιασμα που επικρατεί στο συνδυασμό της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία που ίσως προετοιμάζουν το έδαφος για ό,τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

***

Ένα απ’ αυτά τα στοιχεία είναι πως άρχισε ήδη να ασκείται κριτική στον κ. Μαλούτα, αλλά και τους πιο στενούς συνεργάτες του, για το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής που δεν εξέπληξε μόνο τους ηττημένους αλλά και τους νικητές καθώς κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά!

Μια κριτική που επικεντρώνεται στην άποψη πως μετά τη νίκη του 2019 θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει την αποχώρηση του από το Δήμο.

Κάτι τέτοιο, λένε, πως ίσως είχε αλλάξει το κλίμα και με άλλον ή άλλη επικεφαλής ο συνδυασμός θα μπορούσε, υποθέτουν, να είχε επανεκλεγεί.

***

Με την άποψη αυτή διαφωνούν… συμφωνώντας αρκετοί, χωρίς απαραίτητα να ανήκουν στο στενό ή τον ευρύτερο κύκλο του κ. Μαλούτα, υποστηρίζοντας πως ίσως ο Δήμαρχος να είχε κάνει την κίνηση ν’ αποχωρήσει, αν ήταν πιο… αποφασισμένοι, ή πιο… αποφασιστικοί, και οι επίδοξοι μνηστήρες της θέσης του, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Και αναφέρονται σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, του κυρίου Κώστα Κυριακίδη και της κυρίας Νούλας Τομπουλίδου.

Ο κ. Κυριακίδης ήταν ο πρώτος, το όνομα του οποίου συζητήθηκε και ακούστηκε ως πιθανού διαδόχου του κ. Μαλούτα στην ηγεσία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ιδιαίτερα το διάστημα 2014- 2019, αυτό, δηλαδή, που ακολούθησε την πρώτη ήττα του συνδυασμού.

Οι εκλογές του 2019 τον ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο, κάτι που ενίσχυσε τη θέση του και γι’ αυτό πολλοί τον θεωρούσαν ως το ξεκάθαρο φαβορί για την ηγεσία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, εάν αποφάσιζε να τη διεκδικήσει.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ και τον Ιανουάριο του 2022 ο κ. Κυριακίδης εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για τη συνέχιση της συνεργασίας με τις δημοτικές παρατάξεις του κ. Μιχαηλίδη και του κ. Σημανδράκου, παραιτήθηκε από Αντιδήμαρχος, αλλά και από αναπληρωτής του Δημάρχου, και συνέχισε ως ανεξάρτητος σύμβουλος.

Για ένα διάστημα, τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες και φίλοι του άφηναν να εννοηθεί πως δρομολογούνταν η δημιουργία νέου δημοτικού συνδυασμού, στον οποίο ο ίδιος θα ήταν επικεφαλής.

Σε κάποιες περιπτώσεις ακούστηκε πως μπορεί να συμμετείχε σε άλλο υπό σύσταση συνδυασμό.

Τελικά, ο κ. Κυριακίδης ούτε δημιούργησε ούτε συμμετείχε σε άλλο συνδυασμό.

***

Το όνομα της κ. Τομπουλίδου, πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδημάρχου που είχε έρθει δεύτερη σε σταυρούς το 2019, ακουγόταν, επίσης, έντονα ως πιθανή διάδοχος του κ. Μαλούτα, χωρίς όμως ποτέ η ίδια να εκφράσει ανοιχτά και δημόσια τέτοια πρόθεση.

Ωστόσο, επέλεξε να μεταπηδήσει στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση στις φετινές εκλογές και να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της κ. Ζεμπιλιάδου στην Π.Ε. Κοζάνης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που απογοητευτήκαν απ’ αυτή την εξέλιξη καθώς ήθελαν, ή ήλπιζαν, να δουν την κ. Τομπουλίδου ως επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, εκτιμώντας πως έτσι θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις μιας νέας νίκης.

***

Εκτός από τους δύο προαναφερόμενους δεν ακούστηκαν κάποια άλλα ονόματα συμβούλων που θα ήθελαν να διαδεχθούν τον κ. Μαλούτα.

Διαφωνίες και ενστάσεις για διάφορες ενέργειες και αποφάσεις του Δημάρχου υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας αλλά κανείς δεν κινήθηκε με τέτοιο τρόπο που θα του επέτρεπε να αναγορευτεί ως εσωκομματικός αντίπαλος και άρα ως πιθανός διάδοχος του.

***

Ούτε τώρα ακούγεται πως κάποια ή κάποιος ενδιαφέρεται να πάρει το τιμόνι της  ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Εξάλλου, είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Φυσιολογικά, και εφόσον ο κ. Μαλούτας επιλέξει ν’ αποχωρήσει, θα πρέπει να υπάρξει διάδοχος του, ο οποίος μπορεί να μην είναι καν ένας εξ όσων εξελέγησαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Ένας διάδοχος όμως που θα πρέπει να κάνει ό,τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι μνηστήρες της θέσης.

Να τολμήσει να βγει μπροστά!

Ο λόγος είναι απλός και… ιστορικά τεκμηριωμένος. Σπάνια έως ποτέ όσοι ηγούνται πολιτικών σχημάτων ορίζουν μόνοι τούς διαδόχους τους. Απλώς παραμερίζουν, έστω και με βαριά καρδιά και όσο και αν τους ενοχλεί, όταν διαπιστώσουν πως έκλεισε ο κύκλος τους και το νέο έχει ήδη έρθει.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X