Με τα πρώτα κρύα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην περιοχή και τον υδράργυρο να καταγράφει τις πρωινές και βραδινές ώρες μόλις λίγους βαθμούς πάνω από τους μηδέν βαθμούς, αρχίζει να γίνεται απαραίτητη η θέρμανση. Ωστόσο οι παραγγελίες είναι «παγωμένες» στην περιοχή, τόσο σε καυσόξυλα και πέλλετ όσο και σε πετρέλαιο θέρμανσης, με τους πολίτες να εκτιμάται ότι θα προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες για το χειμώνα όταν «σφίξουν τα κρύα».

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε την Παρασκευή, ωστόσο ο κόσμος δεν φαίνεται ότι αγοράζει. Όπως τόνισε στον «Π» ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων Γιάννης Χλιάπας: «Οι παραγγελίες είναι ελάχιστες ως μηδενικές και ο κόσμος δεν φαίνεται να δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη».

Με την τιμή την Τρίτη για το πετρέλαιο θέρμανσης να ήταν στο 1,398 ευρώ το λίτρο, ο κ. Χλιάπας σημειώνει πως όποιος έχει και μπορεί να βάλει τώρα πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει κερδισμένος, καθώς η πρόβλεψη για τη διακύμανση της τιμής δίνει αύξηση 0,25 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και ενδεχομένως να αυξηθεί κι άλλο.

Ωστόσο ο κόσμος δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος, αν και η τιμή σε σχέση με πέρυσι, τονίζουν οι επαγγελματίες, είναι καλύτερη. Οι καταναλωτές στρέφονται, σημειώνει ο κ. Χλιάπας, σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (όπως μπορούν να ζεσταθούν με ρεύμα), με το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει για την ώρα μηδενική κατανάλωση.

Στάση αναμονής και στην αγορά καυσόξυλων & πέλλετ

Στάση αναμονής φαίνεται πως κρατούν οι καταναλωτές και σε ό,τι αφορά τα καυσόξυλα και το πέλλετ. Όπως τονίζει ο Κώστας Λευκόπουλος, επαγγελματίας από την Πτολεμαΐδα: «Ο κόσμος δεν μπαίνει καν στη διαδικασία και πιστεύουμε ότι την τελευταία στιγμή όταν δεν θα βοηθάει άλλο ο καιρός, τότε και θα προμηθευτεί τις ποσότητες που χρειάζεται».

Για την ώρα η κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και για καυσόξυλα και πέλλετ, με την τιμή πώλησης για τα ξύλα να είναι στα 95 ευρώ ανά κυβικό, ίδια με πέρυσι, όπως σημειώνει. Σε ό,τι αφορά το πέλλετ, από τα 600 μπήγε στα 420 ευρώ ο τόνος.

«Χθες με το κρύο κάποιοι πήραν λίγες ποσότητες και άναψαν, π0λέον ο κόσμος αγοράζει όταν το χρειάζεται. Ίσως με την εξέλιξη του καιρού αυτές τις ημέρες να ανέβει η κίνηση», καταλήγει.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X