Μεγάλο το στοίχημα για τον Γιώργο Αμανατίδη, της διαμόρφωσης ισορροπιών στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Γεωγραφικές και πολιτικές αναφορές των μελών του περιφερειακού συμβουλίου θα κρίνουν τις επιλογές του, όπως φυσικά και η δυνατότητα του κάθε αιρετού να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της νέας περιφερειακής αρχής. Η πλειοψηφία έχει 21 μέλη, και οι αντιπεριφέρειες είναι 10. Συν τον Πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, είναι συνολικά 11 οι θέσεις ευθύνης. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα πιθανών διεκδικητών των θέσεων ευθύνης.

 

Αντίστοιχο αλλά πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχει να αντιμετωπίσει ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντας. Ο λόγος είναι ότι η παράταξη του έχει 25 μέλη στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Όμως με 7 αντιδημαρχίες (συν την προεδρία του Δ.Σ.) τα πράγματα ζορίζουν για την κατανομή των αξιωμάτων. Θα πρέπει, θεωρητικά πάντα, να δώσει σε κάθε έναν από τους συμβούλους, θέση ευθύνης για το το 1/3 της θητείας τους. Αυτό για να “χωρέσουν” όλοι, εάν επιλέξει να τους δώσει αρμοδιότητες για ίδιο χρονικό διάστημα. Βέβαια αυτό δεν είναι κανόνας. Υπήρχαν άλλωστε μέλη της νυν συμπολίτευσης, που δεν επιθυμούσαν να έχουν θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας.

 

Πρώτος σε σταυρούς ανάμεσα στους υποψηφίους όλων των συνδυασμών στην Περιφέρεια (αν και ο συνδυασμός του ήρθε δεύτερος! ) αναδείχθηκε ο Βλατσιώτης νυν Αντιπεριφερειάρχης Στέργιος Κιάνας. Με 3.756 σταυρούς, φαίνεται να είναι από τους λίγους που βγήκαν αλώβητοι από την πτωτική πορεία του συνδυασμού. Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι ότι στο ευχαριστήριο του προς τους πολίτες, μιλάει “συλλογικά” αναφερόμενος στο έργο του συνδυασμού. Μεταξύ άλλων λέει: “Εκτιμώ ότι αναδείχθηκε επαρκώς το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής και ότι αυτό θα αποτελέσει μια πολύτιμη εμπειρία και βάση για τον νέο Περιφερειάρχη και την ομάδα του”. Όλα αυτά, σε μια περίοδο που τα σενάριο για το μέλλον του συνδυασμού, δίνουν και παίρνουν. Δεν είναι απίθανο άλλωστε, ο συνδυασμός να αναζητήσει νέο επικεφαλής.

 

Ένας άλλος υποψήφιος του Γιώργου Κασαπίδη που ξεχώρισε, και αναμένεται να παίξει ρόλο στο μέλλον, είναι ο Μηχανικός της ΔΕΗ Θέμης Φωτιάδης. Αν και πρωτοεμφανιζόμενος, συγκέντρωσε 2.657 σταυρούς, και αναδείχθηκε στην 6η θέση, περνώντας στην κατάταξη πολλούς πρωτοκλασάτους του συνδυασμού του. Έχοντας μπόλικη τεχνική γνώση, και πολλούς φίλους στην Εορδαία, ο εξ Ακρινής Θέμης Φωτιάδης, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που προερχόταν από το χώρο της ΔΕΗ. Συγκέντρωσε έτσι στο πρόσωπο του, τη στήριξη πλήθους στελεχών και εργαζομένων της εταιρείας. Τολμάμε να προβλέψουμε πως θα παίξει ρόλο στο μέλλον.

 

Από τους ανθρώπους των οποίων οι “επιδόσεις” επίσης ξεχώρισαν, είναι ο Παύλος Ταγτεβερενίδης. Ο εκ Κοζάνης Φιλόλογος και Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, συγκέντρωσε 2.160 σταυρούς και βρέθηκε στη 10η θέση. Σε εκλόγιμη δηλαδή θέση εφόσον εκλέγετο ο συνδυασμός, αν και πρωτοεμφανιζόμενος στην Αυτοδιοίκηση. Ο Διευθυντής σίγουρα ξεχώρισε, και επιβεβαίωσε την εκτίμηση στο πρόσωπό του, από μεγάλο μέρος όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας.

 

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού λέει ο λαός, κάτι το οποίο ισχύει και για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. Ο λόγος για το σύστημα με τους ηλεκτρολέβητες που τροφοδοτεί την πόλη, λύση που παρουσιάστηκε ως προσωρινή, έχει όμως καταφέρει να τροφοδοτεί την πόλη με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα εδώ και τρία χρόνια.

 

Εν αναμονή λοιπόν της σύνδεσης με την 5η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολ/δας, αλλά και της κατασκευής του συστήματος ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά, ο Δήμος Εορδαίας έχει εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης χωρίς να έχει προβλήματα όπως αυτά που έχουν οι διπλανοί δήμοι. Με αυτά και με αυτά, οι πολίτες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη δύσκολη και περίεργη μεταβατική περίοδο που διανύουμε.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X