Και τώρα οι δύο τους!

Δύο σημαντικές όσο και κρίσιμες αναμετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουμε αύριο Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Από τη μία θα αναδειχθεί ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και θα είναι ένας εκ των κυρίων Γιώργου Αμανατίδη και Γιώργου Κασαπίδη.

Από την άλλη θα αναδειχθεί ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης και θα είναι είτε ο σημερινός Δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλούτας, είτε ο διεκδικητής της θέσης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης.

(σ. σ. και στις δύο περιπτώσεις τους αναφέρουμε με τη σειρά που κατετάγησαν την πρώτη Κυριακή).

***

Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση είναι ουσιαστικά μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες, καθώς στην απόφαση των ψηφοφόρων για το ποιον θα επιλέξουν, λογικά, θα μετρήσει το ποιον θεωρούν πιο ικανό και πιο κατάλληλο για να χειριστεί τα θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ή του Δήμου Κοζάνης.

 

Η… απουσία του σταυρού προτίμησης που απελευθερώνει!

Το γεγονός πως στις αυριανές εκλογές δεν ψηφίζουμε και για υποψηφίους συμβούλους οδηγεί ουσιαστικά στην… απελευθέρωση των ψηφοφόρων!

***

Οι όποιες υποχρεώσεις υπήρχαν λόγω συγγένειας, φιλίας, γειτονιάς ή κάποιας… εξυπηρέτησης εκπληρώθηκαν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και αύριο ο ψηφοφόρος μπορεί να κάνει την επιλογή που θέλει.

***

Μια επιλογή που μπορεί να είναι εντελώς αντίθετη απ’ αυτή της πρώτης Κυριακής αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν συνδυασμό που πρόσκειται ή υποστηρίζεται από κόμμα διαφορετικό απ’ το δικό τους, είτε υποψήφιο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο που δεν θα ψήφιζαν σε καμιά περίπτωση αν δεν υπήρχε στη μέση ο συγγενής, ο φίλος ή το άτομο στο οποίο ήταν υποχρεωμένοι.

 

Η αγωνία όσων εκλέγονται…

Πέρα από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους μεγάλη αγωνία θα πρέπει να έχουν και όσοι περιμένουν τη νίκη του δικού τους επικεφαλής για να εκλεγούν και αυτοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί.

***

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όποιος εκλεγεί Περιφερειάρχης, μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης θα εκλέξει έντεκα (11) Συμβούλους.

Ο ηττημένος θα περιοριστεί στους τρεις (3).

Άρα, είναι φυσικό και επόμενο, αλλά και ανθρώπινο, όσοι έχουν καταταγεί από την 4η θέση και κάτω και μέχρι την 11η να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

***

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, όποιος εκλεγεί Δήμαρχος θα εκλέξει δέκα επτά (17) Συμβούλους από τη Δημοτική Ενότητα Κοζάνης και από έναν από τις άλλες τέσσερις (4) Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.

Οπότε μιλάμε για ένα σύνολο είκοσι ενός (21) Συμβούλων.

Όποιος χάσει, θα περιοριστεί στην εκλογή επτά (7) μόλις Δημοτικών Συμβούλων.

Οπότε μπορείτε να αντιληφθεί την αγωνία των δέκα τεσσάρων (14) Συμβούλων του κάθε συνδυασμού που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αν δεν τα καταφέρει ο επικεφαλής τους να εκλεγεί Δήμαρχος!

***

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν κανένα λόγο να αγωνιούν πλέον, καθώς σύμφωνα με τους σταυρούς που πήραν την πρώτη Κυριακή δεν εκλέγονται σε καμιά περίπτωση.

Το ερώτημα όμως είναι, αν αγωνιούν για το αν θα εκλεγεί ο συνδυασμός και ο υποψήφιος Δήμαρχος με τον οποίο κατέβηκαν.

Κάποιοι ναι, κάποιοι ίσως όχι και τόσο καθώς δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε πως πάντα υπάρχει η φυσιολογική και ανθρώπινη πικρία επειδή δεν κατάφεραν παρά τον αγώνα τους να βρεθούν σε εκλόγιμη θέση.

***

Τα επιτελεία των συνδυασμών που είναι στο δεύτερο γύρο γνωρίζουν φυσικά πως υπάρχει αυτή η πικρία και γι’ αυτό τη βδομάδα που μόλις διανύσαμε προσπάθησαν να λειάνουν όσο γινόταν την κατάσταση, κάνοντας το λεγόμενο «ψυχολογικό μασάζ», για να μην υπάρξουν φαινόμενα αποστασιοποίησης ή απομάκρυνσης ορισμένων από το συνδυασμό.

Εξ όσων γνωρίζουμε, το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησαν ήταν πως δεν περισσεύει κανείς και για όλους υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν κάπου εφόσον ο συνδυασμός καταφέρει να εκλεγεί.

Άποψη που μπορεί να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο την αποδέχονται όλοι όσοι δεν βρέθηκαν σε εκλόγιμη θέση και νιώθουν πως δεν βοηθήθηκαν όσο θα έπρεπε έναντι κάποιων άλλων που συγκέντρωσαν τον απαραίτητο αριθμό σταυρών που τους οδηγεί στο επόμενο Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο.

***

Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν μόλις ανοίξουν οι κάλπες.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X