Στις πρόσφατες αλλαγές στη Νομοθεσία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο True Story Radio και την Αντώνη Πουγαρίδη ο δικηγόρος Στέφανος Τσίκας.
Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, αλλάζουν τα εισοδηματικά όρια και το όριο που τίθεται για περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες και τα funds, εφόσον ο οφειλέτης αποδεχτεί την πρόταση που του γίνεται, να τα αποδεχτούν υποχρεωτικά και οι τράπεζες (ή funds), εφόσον πληροί τα εισοδηματικά όρια / κριτήρια.
Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, με τον κ. Τσίκα να εξηγεί πως παλαιότερα όποιος πολίτης έκανε αίτηση, όταν του γινόταν η πρόταση από τον Εξωδικαστικό για τη ρύθμιση, όταν οι οφειλές ήταν προς τράπεζες / funds, οι τράπεζες δεν υποχρεούνταν να δεχθούν την πρόταση.
Πλέον, αν ο πολίτης πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, για οφειλές ως 300.000 ευρώ, η πρόταση είναι δεσμευτική, εφόσον αφορά εισοδηματικά κριτήρια έως το διπλάσιο του εισοδήματος των ευάλωτων νοικοκυριών. Δηλαδή, για έναν πολίτη το όριο για να είναι ευάλωτο νοικοκυριό είναι 7.500 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 3.000 επιπλέον για κάθε άτομο της οικογένειας, με το εισόδημα να φτάνει στο ποσό των 21.000 ευρώ.
Όλα αυτά εφόσον η οφειλή δεν ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ και αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε οφειλή (δάνειο για σπίτι, κάρτες, καταναλωτικά κ.ο.κ.). Όπως ο ίδιος τονίζει, είναι πολύ σημαντικό ότι εξαναγκάζουν τις τράπεζες να δέχονται τις εν λόγω ρυθμίσεις, προστατεύοντας τους ευάλωτους.
Επίσης, τονίστηκε και το εξής πρόβλημα: Αν και έγιναν πολλές ρυθμίσεις, οι ταυτότητες οφειλής σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούσαν να φτάσουν στους πολίτες, ως αποτέλεσμα οι πολίτες να φαίνεται πως χρωστούν μεγάλο αριθμό δόσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ταυτότητες οφειλών έκαναν μήνες ή και δύο χρόνια (!) να έρθουν στα χέρια των πολιτών.