«Στα Μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων» – Γράφει η Νατάσα Μάγκου

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης και οι ωφελούμενοι του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας παρουσίασαν το ιστορικό  δρώμενο «Στα Μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων», την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 στον αύλειο χώρο του Ναού του Αγίου Χριστοφόρου στον Άγιο Χριστόφορο Εορδαίας.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμή  της μνήμης του Αγίου Χριστοφόρου οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής και οι ωφελούμενοι του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας αναπαράστησαν τις τελευταίες ιστορικές στιγμές της βασιλείας του Φιλίππου του Β΄ σύμφωνα με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάπλαση των γεγονότων που συνδέονται με τη δολοφονία και την ταφή του Φιλίππου, από τον  Καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο στις Αιγές,  την αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων, τη σημερινή Βεργίνα.

 

Αναπαράσταση των γεγονότων από μαθητές και ωφελούμενους σύμφωνη με τη ανάπλαση του Μανόλη Ανδρόνικου

Στις Αιγές, τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, το 336 π.Χ.  είχε συγκεντρωθεί η βασιλική οικογένεια και οι αντιπρόσωποι των ελληνικών πόλεων για  τους γάμους της κόρης του Φιλίππου, Κλεοπάτρας με το βασιλιά της Ηπείρου Αλέξανδρο Α΄. Ύστερα από τα πολυτελή συμπόσια ήρθε η μέρα των αγώνων. Προτού ακόμη ξημερώσει  ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο θέατρο. Η πομπή ξεκίνησε με την ανατολή του ήλιου. Μπροστά πήγαιναν αυτοί που κρατούσαν  λαμπρά αγάλματα των δώδεκα θεών και μαζί με αυτά ένα 13ο άγαλμα του ίδιου του Φίλιππου, θεοπρεπές. Ο βασιλιάς θεωρούσε τον εαυτό του σύγχρονο με τους ολύμπιους θεούς. Η ύβρις ήταν μεγάλη.

Όταν πια όλοι είχαν πάρει τη θέση τους φάνηκε η βασιλική συνοδεία. Ο βασιλιάς κατηφόριζε πεζός προς το θέατρο γιατί όπως λένε οι πηγές ο χρησμός του είχε πει να φοβάται το άρμα. Τώρα γνωρίζουμε ότι το θέατρο ήταν τόσο κοντά και ο δρόμος τόσο λαμπρά στρωμένος ώστε δεν είχε ανάγκη από άρμα. Μαζί του βάδιζαν οι δύο Αλέξανδροι, ο γιος και ο γαμπρός, όλοι ντυμένοι στα άσπρα. Τους άφησε να προχωρήσουν μπροστά ξέκοψε από τους σωματοφύλακες και βάδισε από την ανατολική πάροδο προς την ορχήστρα. Δεν πρόλαβε να συνεχίσει. Το εγχειρίδιο του Παυσανία βυθίστηκε στο σώμα του και τον άφησε νεκρό. Ο δολοφόνος έτρεξε προς τη δυτική πάροδο να φτάσει στους συνενόχους του με τα άρματα αλλά οι σωματοφύλακες πρόλαβαν και το σκότωσαν επί τόπου.

Ύστερα από την πρώτη ταραχή ο Αντίπατρος παρουσίασε τον Αλέξανδρο στους Μακεδόνες για να τον ανακηρύξουν βασιλιά. Ο νέος βασιλιάς είχε δύο άμεσα καθήκοντα: να θάψει τον πατέρα του και να τιμωρήσει τους δολοφόνους.

Η κατασκευή του τάφου άρχισε ταυτόχρονα με την ετοιμασία για την καύση. Ο νεκρός τοποθετήθηκε σε μια πλίθινη επιβλητική κατασκευή με την πανοπλία του,  τη λαμπρή ασπίδα του στο πλευρό του και το βαρύτιμο χρυσό στεφάνι στο κεφάλι του. Ολόγυρά του σωριάστηκαν όπλα και σκεύη κάθε λογής. Είναι βέβαιο συνεχίζει ο Ανδρόνικος  πως την πυρά έγινε θυσία ίππων. Όταν κάηκε το σώμα συνέλεξαν  με προσοχή τα οστά και τα έπλυνα με κρασί. Ύστερα άπλωσαν το πορφυρό ύφασμα στον πυθμένα της χρυσής λάρνακας και τοποθέτησαν με τάξη τα οστά. Πρώτα των ποδιών, μετά του κορμού και τελευταίο του κρανίου και τα τύλιξαν με την πορφύρα. Επάνω σε αυτά τοποθέτησαν το χρυσό στεφάνι, έκλεισαν τη λάρνακα στη μαρμάρινη σαρκοφάγο τοποθέτησαν μπροστά της την ξύλινη κλίνη και γύρω τον οπλισμό και τα υπόλοιπα σκεύη, έκλεισαν τη βαριά μαρμάρινη πόρτα του θαλάμου που είχε χτιστεί βιαστικά και άφησαν να πέσει η σφήνα που θα την κλείδωνε για πάντα.

Η εκδήλωση τελείωσε με τραγούδι και χορό από τους  ωφελούμενους του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας και τους  μαθητές του σχολείου.

Το δρώμενο μετέφερε παρευρισκόμενους, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στον ιστορικό χώρο των Αιγών στην περιοχή της σημερινής Βεργίνας και τους έδωσε τη δυνατότητα  να αισθανθούν την ενέργεια των μεγάλων γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας.  Ταυτόχρονα  ένοιωσαν όλοι το δέος του  Μανόλη Ανδρόνικο και της ομάδας του, στις 8 Νοεμβρίου 1977, όταν  βρέθηκαν μπροστά σε  έναν ασύλητο μακεδονικό τάφο όπου φυλάσσονταν για πολλούς αιώνες, η  ολόχρυση λάρνακα με τα οστά του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου….

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αυγουστίνος Αυξωνίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας, ο Πατέρας Χρήστος, ο Πατέρας Ελευθέριος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αικατερίνη Κάτσιου, ο Πρόεδρος του Αγίου Χριστοφόρου, Ευάγγελος Συχουνίδης, ο Βουλευτής Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος των Κ.Ε.Κ.Α. ΑμεΑ Π.Ε. Κοζάνης (Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης – Ειδικό Εργαστήρι Πτολεμαΐδας), Ελένη Χονδροματίδου, ο Διευθυντής του Ειδικού Εργαστηρίου Κοζάνης, Στέλιος Τσάγιας, η πρώην Διευθύντρια του Γυμνασίου, Ελένη Θεοδώρου,  οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Δήμου Εορδαίας, Μαρία Ασημακοπούλου και Γλυκερία Παπαδοπούλου καθώς και πλήθος κόσμου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης και του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία του ιστορικού δρώμενου:  «Στα Μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων».

Νατάσα Μάγκου

Στην Κρήτη ο Δήμος Βοΐου για την επέτειο της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης – Στεφάνι στη μνήμη του Λ. Παπαμαλέκου

Αντιπροσωπία του Δήμου Βοΐου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Ζευκλή, επισκέφθηκε τον Δήμο Αποκορώνου από την Παρασκευή 9 Μαΐου έως και την Δευτέρα 12

Read More »

Κτένι Δήμου Κοζάνης – Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου “Οικισμοί Δήμου Κοζάνης”

Γενικά: Χτισμένος σε υψόμετρο 680 μ. επί της διαδρομής Κοζάνη, Λευκόβρυση, Πρωτοχώρι, Λευκοπηγή, Κερασιά, Κτένι. Πλησιέστεροι οικισμοί Κερασέα, Ροδιανή. Εντυπωσιάζει το κάστρο πάχους 2,50 μέτρων

Read More »

Χρηματοδότηση από το 2023 και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 το έργο συντήρησης του Υπαίθριου Δημοτικό Θεάτρου- Μαλούτας: «Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες»

Με τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν «Μπορείς να ξεγελάσεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο καιρό, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάσεις πολλούς για πολύ

Read More »
X