«Πονοκέφαλος» οι νέοι όροι δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων – Στ. Κιάνας: Το ΠΔ & ο ρόλος των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Στέργιο Κιάνα – Πολιτικό Μηχανικό – Επικεφαλής ΔΚΜ ΤΕΕ/ΤΔΜ- Περιφερειακό Σύμβουλο, ο οποίος και αναφέρθηκε στη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί σε συνέχεια του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε και αφορά στην οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ειδικότερα, μιλώντας για τις μεταβολές που επέφερε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αλλαγές στη δόμηση εντός οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ο κ. Κιάνας τόνισε αρχικά πως αφορά σε ακίνητα που είναι εντός οικισμού και εκτός σχεδίου πόλεως.

Ο ίδιος μίλησε για την αναστάτωση που προκλήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα, που βάζει κανόνες για το πώς θα οριοθετηθούν οι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων, λέγοντας πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους δήμους της χώρας, εξηγώντας:

«Ο κάθε οικισμός, όπως και οι οικισμοί της Δ. Μακεδονίας, αποτελούνται από το κέντρο του οικισμού, τα διάσπαρτα (έξω από το κέντρο) και το αραιοδομημένο τμήμα, το οποίο αν και ήταν εκτός οικισμού, πήγαινε με διατάξεις εντός σχεδίου. Με το Π.Δ. θίγεται η ιδιοκτησία και για να έχει αρτιότητα ένα αγροτεμάχιο, πρέπει να είναι άνω των 4 στεμμάτων. Για τα εντός οικισμού δεν υπάρχει καμία μεταβολή, ενώ για να εφαρμοστούν όλα αυτά και για να ισχύσουν θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά των δήμων και να εκδοθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα», ξεκαθάρισε.

Η ουσία παραμένει, πως τα εν λόγω οικόπεδα τελικά, δεν θα είναι άρτια, γιατί δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν, αλλά θα χαθεί ένα τμήμα της αξίας τους. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως η  κυβέρνηση για τη ζώνη Γ΄ θα πρέπει να νομοθετήσει κάτι διαφορετικό, ώστε να μην είναι η αρτιότητα στα τέσσερα (4) στρέμματα, αλλά να κατέβει ίσως στο ένα (1) στρέμμα.

Επίσης, επειδή εκπονούνται τα Τοπικά Πολεοδομικά των Δήμων, ο κ. Κιάνας τόνισε πως είναι στο χέρι τους πως θα εκπονηθούν οι μελέτες, ώστε για αυτές τις περιοχές να ισχύσουν διαφορετικοί όροι δόμησης.

«Φαίνεται ότι μπαίνει μια σειρά. Παρατηρούνται φαινόμενα κάποιες Πολεοδομίες της χώρας να ερμηνεύουν με έναν τρόπο το νόμο και να εκδίδουν άδειες και κάποιες άλλες να μην εκδίδουν. Και αυτό είναι μια αρχή ώστε να σουλουπωθεί η νομοθεσία και να λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κιάνας.

Κάποιοι πολίτες, ωστόσο, που σήμερα έχουν ιδιοκτησία 300 ή 500 μέτρα στη Γ ζώνη μπορούν να βγάλουν τώρα πολεοδομική άδεια για να χτίσουν, κάτι που όπως τόνισε ο ίδιος είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο. Για αυτό και είναι σημαντικό, όπως σημείωσε, στη διαβούλευση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, οι τοπικές κοινωνίες να έχουν συμμετοχή, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, κατέληξε.

 

X