Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας τελέστηκαν οι ιερές Ακολουθίες που οδηγούν στην Ανάσταση, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Πτολεμαΐδας από τον αρχιερέα, Πατήρ Θωμά Μανάδη και την παρουσία πλήθους πιστών. Η κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων, αντικατοπτρίζει τα Πάθη που πέρασε ο Ιησούς Χριστός, από την είσοδό Του, στα Ιεροσόλυμα μέχρι την Ανάσταση Του, το Μεγάλο Σάββατο.
Ο Πατήρ Θωμάς καθοδηγούσε καθημερινά, μέσα από τα κηρύγματά του τους πιστούς ώστε να βιώσουν το πάθη του Χριστού και να φτάσουν με μετάνοια και ταπείνωση την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου στο μυστήριο της Θείας Μετάληψης.
Το Μυστήριο της Θείας Μετάληψης ή Θείας Κοινωνίας είναι θεοσύστατο Μυστήριο. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός το ίδρυσε και το παρέδωσε στην Εκκλησία κατά τον ακόλουθο τρόπο. Στο υπερώο των Ιεροσολύμων, προ του Άγιου Του Πάθους συνέβη τούτο: «Ἐσθιόντων δέ αὐτῶν λαβών ὁ Ἰησοῦς τόν ἄρτον καί εὐχαριστήσας ἔκλασε (= τεμάχισε) καί ἐδίδου τοῖς μαθηταῖς καί εἶπε˙ λάβετε φάγετε˙ τοῦτο ἐστι τό σῶμα μου˙ καί λαβών τό ποτήριον καί εὐχαριστήσας ἔδωκεν αὐτοῖς λέγων˙ τοῦτο ἐστι τό αἷμα μου τό τῆς καινῆς διαθήκης τό περί πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.» (Ματθ. 26,26-28). Τοῦτο ποιείτε εἰς τήν ἐμήν ἀνάμνησιν». (Λουκ. 22,19). Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είπε συμβολίζει το σώμα μου, αλλά είπε είναι το Σώμα μου. Το ίδιο και για το Αίμα Του και τούτο «ποιείτε» σε χρόνο ενεστώτα πού δηλώνει συνέχεια, διάρκεια, έως της συντέλειας των αιώνων. Μάλιστα οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν ότι ἡ Θ. Ευχαριστία είναι αναίμακτος θυσία διότι έτσι έπρεπε να είναι για την ανθρώπινη δική μας προσέγγιση.
Πηγή:https://www.im-manis.gr/index.php/o-mitropolitis/arthra/14251-peri-t-s-theias-metalipseos
Χριστὸς Ανέστη!
Μάγκου Νατάσα