Οι προετοιμασίες για το βράδυ της Ανάστασης έχουν ξεκινήσει με τις νοικοκυρές να προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά για την μαγειρίτσα. Το παραδοσιακό έδεσμα που σερβίρεται σαν σούπα αποτελεί το ιδανικό πιάτο για τη μετάβαση από την απόλυτη νηστεία στην κρεατοφαγία κυρίως για αυτούς που νήστεψαν ευλαβικά το κρέας καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Παράλληλα είναι και ένα πιάτο «γέφυρα» που προετοιμάζει το στομάχι πριν την έντονη κατανάλωση κρέατος στο πασχαλινό τραπέζι.
Είναι ταυτισμένο πιάτο με την ημέρα και μαγειρεύεται με πολλές παραλλαγές ανάλογα την περιοχή. Πάντα χρησιμοποιούνται αρωματικά λαχανικά όπως άνηθος και φρέσκα κρεμμυδάκια, επίσης εντόσθια του αρνιού όπως η συκωταριά και έντερα. Σε κάποιες περιοχές τη φτιάχνουν και με ρύζι.
Δείτε πώς θα φτιάξετε μια πεντανόστιμη παραδοσιακή μαγειρίτσα
1 αρνίσια συκωταριά
2 κρεμμύδια
5 κρεμμυδάκια (φρέσκα)
1 κιλό μαρούλι
3/4 κούπας ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
1 κούπα άνηθος
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
1/2 κούπα ρύζι (προαιρετικό)
Αυγολέμονο
2 αυγά (μεσαία)
Χυμός από 1 λεμόνι (μεγάλο)
Πλένουμε καλά τη συκωταριά. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά μέσα στο νερό που βράζει. Βγάζουμε τη συκωταριά από την κατσαρόλα, την καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το “λαρύγγι” και την ψιλοκόβουμε.
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την ψιλοκομμένη συκωταριά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τα με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε το νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Χοντροκόβουμε τα φύλλα μαρουλιού και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν. Μόλις η μαγειρίτσα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα για 1/2 ώρα ανακατεύοντας συχνά και μέχρι να δέσει η σάλτσα της. Αν θέλουμε, προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε 10-12 λεπτά παραπάνω μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειάζεται.
Εν συνεχεία έρχεται η ώρα για το αυγολέμονο. Στο multi χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέτουμε ζουμί από την κατσαρόλα στο multi μέχρι να ζεσταθεί το μίγμα των αυγών. Προσθέτουμε το αυγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον άνηθο.
πηγή: dnews.gr