Γίγαντες στο φούρνο μελωμένοι και πεντανόστιμοι
Οι γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μπόλικα μυρωδικά, που λιώνουν στο στόμα, είναι η κλασική συνταγή όπως τους έκανε η γιαγιά, μελωμένους και πεντανόστιμους.
Υλικά:
500 γρ. γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
4 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 συσκ. των 400γρ.)
2 πρέζα/ες ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 ματσ. μαϊντανός
Λίγο άνηθο
1 φλ. νερό
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά.
Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι.
Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι.
Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου το ταψί και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο.
Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.
Φακές της Αργυρώς
Οι κόκκινες φακές σούπα είναι ένα παραδοσιακό και θρεπτικό φαγητό που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια.
Υλικά:
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε πρώτα τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για να λαδωθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
Ρίχνουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει το φαγητό.
Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά.
Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν.
Τις σερβίρουμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Πάντα να τις τρώτε με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, ρύζι ή ψωμί, γιατί σας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος.
Ακόμα, μπορείτε να φτιάξετε φακές βελουτέ σούπα, πολτοποιώντας τις βρασμένες φακές.
Γαρνίρετε με τραγανό μπέικον ή φιλέτο παστό ψάρι και απολαύστε τες σαν θρεπτικό και λαχταριστό γεύμα.
Ο χρόνος βρασμού για τις φακές ποικίλλει πάντα ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο. Είναι έτοιμες όταν χυλώσουν.
Μπορείτε να προσθέσετε μια γλυκοπατάτα ή μια πατάτα κομμένη σε καρέ για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
πηγή: argiro.gr