ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το απόλυτο σπιτικό τσουρέκι (Συνταγή)

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο σπιτικό τσουρέκι.

Υλικά

-1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
-150 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
-280 γρ. ζάχαρη
-22 γρ. ξηρή μαγιά
-200 ml γάλα πλήρες
-90 ml νερό
-80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
-2 μεσαία αυγά
-1 1/2 κ.γ μαχλέπι
-1/2 κ.γ κάρδαμο (ή αλλιώς κακουλέ)
-1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
-Μια βανίλια
-Προαιρετικά ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για την επάλειψη

-1 αυγό
-1 κ.σ γάλα πλήρες

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Έπειτα, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-20 λεπτά.

Αφού «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.

Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.

Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.

Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας. Αμέσως μετά, τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 25-45 λεπτά αναλόγως την θερμοκρασία δωματίου.

Αμέσως μετά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.

Γρεβενά: Ένα 5ημερο γιορτής για το άθλημα της Πυγμαχίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία (Φωτογραφίες)

Ένα 5ημερο γιορτής για το άθλημα της Πυγμαχίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία! Περισσότεροι από 280 συμμετέχοντες αθλητές στις κατηγορίες Παίδων- Παμπαίδων, Κορασίδων-Παγκορασίδων από 50 Σωματεία

Read More »

Άμεση παρέμβαση για την επικινδυνότητα στο οδικό δίκτυο Μαυροδενδρίου – Ακρινής ζητάει το Σωματείο «Σπάρτακος» από τον Δήμο Κοζάνης

Την έντονη ανησυχία του για την επικινδυνότητα και την υποβάθμιση βασικού οδικού άξονα της περιοχής εκφράζει με επίσημη επιστολή προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του

Read More »

Με επιτυχία η συμμετοχή της Παρέμβασης στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

  Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με stand και εκδηλώσεις. Το stand επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, συγγραφείς,

Read More »

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές» στην Εράτυρα Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Εράτυρας του Δήμου Βοΐου.

Read More »

Νίκος Σαμαράς: «Νοσεί βαριά το ΕΣΥ – Απαξιωμένα τα νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία»

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Νίκο Σαμαρά Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας, γιατρό και επί χρόνια διευθυντή στο ΕΣΥ, μιλώντας

Read More »
X