Τσουρέκι: Το μυστικό για να βγει αφράτο και μαστιχωτό

Πάσχα 2025 προ των πυλών με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το τσουρέκι έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πασχαλιάς. Είναι το γλυκό έδεσμα που υπάρχει σε κάθε τραπέζι ανήμερα της Λαμπρής και συνοδεύει τη λαμπάδα που δίνουν οι νονοί στα βαφτιστήρια την Μεγάλη Τετάρτη.

Ποιος δεν έχει δοκιμάσει και δεν έχει απολαύσει στο πασχαλινό τραπέζι την αξεπέραστη γεύση ενός αφράτου και μυρωδάτου τσουρεκιού. Η αλήθεια είναι πως ως παρασκευή είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς χρειάζεται τεχνική και προσοχή στα υλικά και το ψήσιμο για να μην βγει «πέτρα». Κι όμως αν ακολουθήσετε τα μυστικά και τις συμβουλές που σας προτείνουμε παρακάτω και επιστρατεύσετε το μεράκι και το κέφι σας είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

Τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα μαστιχωτά τσουρέκια
Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, εκτός το ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αγνά και φρέσκα υλικά πρώτης ποιότητας, υπάρχουν ακόμη δύο μυστικά: Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος και
δεν τα παραζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 1-2 ώρες ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια ζυμώνεται ξανά. Μια μικρή συμβουλή: Επειδή η ζύμη τείνει να κολλάει στα δάχτυλά σας, πασπαλίστε τα χέρια σας με μια πρέζα αλεύρι κατά διαστήματα πριν και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος.

Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό, μπορείτε να το βάλετε 10 -15 λεπτά πριν βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο, δηλαδή όταν η ζύμη θα είναι ακόμα ελαστική.

Ο κρόκος με τον οποίο θα αλείψετε το τσουρέκι πρέπει να είναι καλά αναμεμιγμένος με 2 κουταλιές νερό. Κάνετε ένα ελαφρύ πέρασμα με ένα πινέλο, ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος το αυγό να μην «αρπάξει», ενώ το τσουρέκι μείνει άψητο.

Αν δεν έχετε σκόνη μαστίχας και μαχλεπίου, μπορείτε να τα χτυπήσετε χωριστά σε γουδί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσουν στα τοιχώματα.

Μετά το ψήσιμο, τυλίξτε τα τσουρέκια σε διάφανη μεμβράνη για να μη ξεραθούν.

Πασχαλινό Τσουρέκι: Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας δίνει την παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
280 γρ. ζάχαρη
22 γρ. ξηρή μαγιά
200 ml γάλα πλήρες
90 ml νερό
80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 μεσαία αβγά
1 1/2 κ.γ. μαχλέπι
1 1/2 κ.γ. κάρδαμο ( ή αλλιώς κακουλέ)
1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
μια βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
200 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Πηγή: https://www.dnews.gr

Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν την Τετάρτη 4 Ιουνίου, τα προσωρινά μητρώα δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων του Προγράμματος Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2025 στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

Read More »

Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Mini IVF: Δύο Διαδρομές προς την Ελπίδα

Η υπογονιμότητα αφορά σήμερα ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, επηρεάζοντας τη συναισθηματική και ψυχολογική τους ισορροπία. Ευτυχώς, η επιστήμη της αναπαραγωγής έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο, με

Read More »

Επίσκεψη στο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Καπετάν Άγρα, Αντώνη Μίγκα και γηγενών Μακεδονομάχων» στην Καρυδιά από το 8ο Δημοτικό Έδεσσας

Την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, 30 μαθητές της 6ης τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, συνοδευόμενοι από τον δάσκαλό τους, Αντώνη Λαζαρίδη και τον διευθυντή

Read More »

Άνοιξε η αυλαία για το “1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο”, που διοργανώνει ο Δήμος Εορδαίας από 4 έως 7 Ιουνίου 2025 στον Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας! (Ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε στο ξεκίνημά του, ο νέος θεσμός το “1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο ” ,που διοργανώνει ο Δήμος Εορδαίας το

Read More »

Γιατί όχι και… εξωτικά φρούτα στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας; – Ο Ανεμοδείκτης σχολιάζει (5/6)

Δημοσιεύτηκε χθες στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ ένα ρεπορτάζ με τίτλο: «Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Γέμισαν… αγριελιές τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας!», στο οποίο διαβάζουμε ότι: “Τι δουλειά έχουν οι

Read More »
X