Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Μιχάλη Κάγκα – Σύμβουλο Επιχειρήσεων – Οικονομολόγο, συζητώντας για ζητήματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τα δάνεια που μπορεί να παρέχει το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης και όχι μόνο.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι αποδοτικό το δάνειο, αν αξίζει η διαδικασία και κατά πόσο είναι ελκυστικό λόγο χαμηλού επιτοκίου, ο ίδιος απάντησε πως επιδοτείται το επιτόκιο των δανείων από το ΔΑΜ.
Αφορά πρωτίστως επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακά προγράμματα (για επιδότηση έως 70% της επένδυσης). Ο πρώτος χρόνος είναι άτοκος και έπειτα παρέχει 50% επιδότηση επιτοκίου. Οι τράπεζες υποδέχονται κόσμο, με τον ίδιο να συνιστά προσοχή στις επιχειρήσεις για το πώς θα αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά, τα οποία δεν έρχονται σε μορφή ρευστού στην τσέπη του επαγγελματία, παρά του εξοφλούνται τα τιμολόγια που θα κόβει. Απλά, δηλώνουν από νωρίς στο επιχειρηματικό σχέδιο τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουν το δανειοδοτικό εργαλείο (όπως αγορά αυτοκινήτου, αγορά εμπορευμάτων κ.α.) και το εν λόγω τιμολόγιο το εξοφλεί η τράπεζα.
Για όσους εγκρίθηκαν, μπορούν να χρηματοδοτήσουν αγορές στα πλαίσια του προγράμματος και μη, μάλιστα στην περίπτωση του αυτοκινήτου αρκετοί δήλωσαν πως θα αγοράσουν αλλά υποχρεούνται αυτό να είναι ηλεκτρικό,. Μπορεί, πάντως, να γίνει τροποποιητική στο πρόγραμμα και να προστεθούν άλλες δαπάνες που θα εξυπηρετούν περισσότερο από ένα ηλεκτρικό όχημα.
Στο σκέλος των δανείων, απάντησε πως είναι υπό συζήτηση αν επιδοτείται το επιτόκιο στο δάνειο δημόσιας δαπάνης (μέχρι το 70% της επένδυσης). Πελάτης που δεν είχε όλα τα λεφτά για το πρόγραμμα, πήγε στην τράπεζα και πήρε προέγκριση δανείου ώστε να εγκριθεί στο εν λόγω δάνειο, σήμερα, έχει είτε προέγκριση δανείου, είτε τη δυνατότητα ένταξης στο ΔΑΜ είτε τη δανειοδότηση μέσω ΤΕΠΙΧ. Η κατάσταση περιπλέκεται και ο επιχειρηματίας καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις, προς όφελος των επιχειρηματιών.
Επίσης, είναι ανοιχτό το δανειοδοτικό για ύψος 25.000 ευρώ για αγρότες / κτηνοτρόφων, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με 2ετή περίοδο χάρητος. Το πρόγραμμα είναι ακόμη ανοιχτό και υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και βοηθούν για πιθανές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
«Δεν έχει νόημα να πάρει κάποιος δάνειο και να μην είναι σίγουρος αν θα του βγάλει τα λεφτά της επένδυσης. Πολλοί είναι κατασταλαγμένοι και κάνουν βιώσιμες επενδύσεις», σημείωσε επίσης. Λ.χ. στην Άρνισσα αγρότες ήθελαν να κάνουν επένδυση ώστε να αγοράσουν αντί να νοικιάζουν τα κασόνια που βάζουν στα φρούτα.
Για τις αναμενόμενες εγκρίσεις μέσω του προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα και οι αιτήσεις είναι προς επεξεργασία, ακόμη.
Τέλος, αναμένονται νέα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, κυρίως για την περιοχή μας και για την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν η ρήτρες για την υποχρεωτική πρόσληψη προσωπικού.