Κασκουτηγάν: Τοπικός μεζές του Νυμφαίου, με τυρί μπάτζιο και πιπεριές Φλωρίνης

«Τυρί (κας στα βλάχικα) στο τηγάνι» ονομάζεται αυτή η συνταγή και είναι ένας τοπικός μεζές του Νυμφαίου, εκ των ων ουκ άνευ, που τρώγεται απαραιτήτως ζεστός. Βασικά υλικά, η πιπεριά Φλωρίνης και το ντόπιο σκληρό τυρί ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα (ή μόνο κατσικίσιο), τον μπάτζ(ι)ο. Είναι αλμυρό και ελαφρώς πικάντικο, και το απολαμβάνουμε καλύτερα ψημένο ή τηγανισμένο παρά ωμό. Το βρίσκουμε σε τυροπωλεία και ντέλι.

10′ προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 20′

Υλικά
Μερίδες: για 8 μερίδες, ως μεζές
10 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες, ξεφλουδισμένες και ολόκληρες, (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καπνιστές πιπεριές από βάζο, καλά στραγγισμένες)
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
350 γρ. τυρί μπάτζιο, σε κύβους 2 εκ.
λίγη καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας αλεύρι

Διαδικασία
Για το κασκουτηγάν (μεζές με τυρί μπάτζιο και πιπεριές Φλωρίνης), ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε λίγη καυτερή πάπρικα, αν θέλουμε, και το τυρί και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Αλάτι δεν βάζουμε, γιατί το τυρί είναι αρκούντως αλμυρό.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι, να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και να λιώσει όμορφα το τυρί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γύριζαν ερωτική ταινία στη Χαλκιδική, αλλά οι αστυνομικοί τους πέρασαν για μικροπωλητές και τους συνέλαβαν (video)

Απίστευτη υπόθεση! Δύο Αφρικανοί και μία γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν σε ερημική παραλία της Βορείου Ελλάδος μετά από “παρεξήγηση” των Αρχών που τους πέρασαν για

Read More »

Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ / Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Αυτά είναι τα νέα μέλη (λίστα)

Ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία) – Η λίστα με τα αποτελέσματα Ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα

Read More »

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Οίνου στο Αμύνταιο – Η Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οινικού χάρτη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου, «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27-29 Ιουνίου, στο Αμύνταιο Φλώρινας και

Read More »

Πανεπιστήμια Αριστείας – 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ενεκρίθησαν

Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint

Read More »
X