Με εκατό γεννήσεις παιδιών λιγότερες ανά χρονιά έκλεισε η τετραετία το 2024 για τον δήμο Εορδαίας, γεγονός που ήταν μεν αναμενόμενο δεδομένων των στοιχείων που ήδη έχει παρουσιάσει ο «Π» για την πτωτική πορεία των γεννήσεων, αλλά ωστόσο προβληματίζει μιας και ο μαθητικός πληθυσμός στην Εορδαία την τελευταία τριετία συνεχώς μειώνεται.
Ειδικότερα, με βάση στοιχεία που είχε παραθέσει πρόσφατα στο True Story και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο οργανωτικός γραμματέας στον Σύλλογο Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Εορδαίας Στ. Φελέκης, το 2024 στο Δήμο Εορδαίας έγιναν μόλις 286 γεννήσεις παιδιών, ενώ το 2020 είχαν γίνει μέσα στο έτος 383 γεννήσεις.
Αυτό που προβληματίζει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών που γεννήθηκαν στην Εορδαία δεν διαμένουν στην περιοχή, καθώς αρκετές είναι οι οικογένειες από το Αμύνταιο που γενούν στην Πτολεμαΐδα, ακόμη και οικογένειες από την Έδεσσα, ενώ υπήρξε και μωρό που γεννήθηκε από την Ισπανία.
Αν και δεν μετρούν στον μαθητικό πληθυσμό της πόλης, η συνολική εικόνα είναι αρνητική, και προβληματίζει. Θυμίζουμε πως με βάση στοιχεία του «Π»: Το 2020 στο Δήμο Εορδαίας έγιναν 383 γεννήσεις, το 2021 γεννήθηκαν 373 παιδιά, το 2022 γεννήθηκαν 337 και το 2023 γεννήθηκαν 349 παιδιά
Μιλώντας με την Κατερίνα Ασπράγκαθου, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, τόνισε πως αν και η μείωση των γεννήσεων δεν είναι στοιχείο απόλυτο (καθώς πολλά παιδιά γεννιούνται εδώ χωρίς να είναι από την περιοχή και αντίστοιχα παιδιά από Εορδαία γεννιούνται σε άλλα νοσοκομεία), η εικόνα που παρατηρείται στις τάξεις της περιοχής ήδη από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, είναι απογοητευτική.
«Από το 2020 και έπειτα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Εορδαία και ιδίως σε χωριά, είναι κατά πολύ μειωμένα. Αυτό το παρατηρούμε από τις τάξεις. Οι μαθητές μειώνονται ολοένα και περισσότερο», τόνισε.
Μια καλύτερη αριθμητική εικόνα για τα σχολεία της περιοχής και τον αριθμό των μαθητών, θα δώσουν οι φετινές εγγραφές παιδιών που θα γίνουν στον Μάρτιο για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
«Όλη η Εορδαία έχει πρόβλημα με τη μείωση των μαθητών, με τη υπογεννητικότητα να είναι πανελλαδικό αλλά και τοπικό φαινόμενο. Ωστόσο στην περιοχή μας, λόγω και της μετάβασης, αρκετές οικογένειες δεν έχουν εργασία και φεύγουν», κατέληξε, εκφράζοντας ανησυχία για περεταίρω συρρίκνωση των σχολείων την επόμενη τριετία.
Β.Σ.