Ο «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος των κτιρίων», αποτέλεσε το θέμα του ενημερωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) στο πλαίσιο του Έργου: «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων – ID 16983» με προϋπολογισμό 32.492.400,00 €, σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.
Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα το βασικό και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, ιδίως στη χώρα μας, που παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νίκος Συλλίρης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση υπογράμμισε τη σημασία του σεμιναρίου για τον υποχρεωτικό πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτίρια που στεγάζονται σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικοί σταθμοί. Αναφέρθηκε επίσης στην βαρύτητα του έργου «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο για την Πολιτεία και την Ανθεκτικότητα των κατασκευών στη χώρα όσο και για τον Μηχανικό καθώς πρόκειται για έργο με ξεκάθαρο επιστημονικό περιεχόμενο αλλά και αξιόλογη κοινωνική προσφορά.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Ο Προσεισμικός Έλεγχος υφιστάμενων κτιρίων συμβάλει στη χάραξη της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Ειδικότερα τα αποτελέσματα του Προσεισμικού Ελέγχου αξιοποιούνται στον προγραμματισμό ενεργειών προληπτικού χαρακτήρα και στη στοχευόμενη αναβάθμιση της σεισμικής επάρκειας των υφιστάμενων κτιρίων.
Έλαβαν χώρα οι εισηγήσεις:
«Προσεισμικός Έλεγχος Υφισταμένων Κτιρίων σε 1ο, 2ο και 3ο Επίπεδο», από τον κ. Σ. Δρίτσο.
«Πλαίσιο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου», από τους κ. Β. Μώκο και Α. Σέξτο.
«Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Εισαγωγή-Ενότητες Α – Β», από τον κ. Κ. Στυλιανίδη.
«Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Εισαγωγή-Ενότητες Γ, Δ και Ε», από τον κ. Β. Λεκίδη.
«Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Εισαγωγή-Ενότητα Ε», από τον κ. Κ. Μορφίδη.
«Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Εισαγωγή-Ενότητα Ε», από την κα Ο. Μαρκογιαννάκη.
Με το τέλος της παρουσίασης των εισηγήσεων, δόθηκε η ευκαιρία στους συναδέλφους να υποβάλουν ερωτήματα για τα πεδία των ενοτήτων του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου και επί της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προσεισμικού Ελέγχου.