Νέος κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Το χρονοδιάγραμμα

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον νέο κατώτατο μισθό του 2025 στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ειδικότερα ως τις 25 Ιανουαρίου οι φορείς θα πρέπει να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με προτάσεις για την αναπροσαρμογή τους.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία αύξηση φέτος της τάξης των 40 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ από 830 σήμερα.
Ειδικά για το δημόσιο τομέα, το 2025 θα καταβληθεί αύξηση της τάξης των 20 ευρώ από τον Απρίλιο στους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε ο μισθός να εξισωθεί με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα και να ξεκινήσει από το 2026 η ισόποση αύξηση, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Ο μαθηματικός τύπος
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κατώτατος μισθός, με βάση μαθηματικό τύπο, θα εφαρμοστεί από το 2028. Τα έτη 2025, 2026 και 2027 ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που ισχύει και σήμερα, με τη διαφορά ότι, εκτός από την επιστημονική επιτροπή, θα συσταθεί και επιτροπή διαβούλευσης με ενισχυμένο ρόλο, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς της οικονομίας (π.χ. ΕΛ.ΣΤΑΤ., Τράπεζα της Ελλάδος). Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών με το νέο μοντέλο, ακόμα και αν αυτό θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συγκροτούνται σε ένα ενιαίο σώμα, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ώστε να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης με τριετή θητεία, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.).

Εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις για το αν είναι εφικτή μια κοινή προσέγγιση των κοινωνικών εταίρων και πιστεύουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει ένα πόρισμα από την πλευρά των εργοδοτών και ένα από την πλευρά των εργαζομένων.

Παράλληλα, θα συγκροτηθεί πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων οικονομίας της εργασίας. Τα μέλη της επιτροπής θα υποδειχθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), καθώς και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.).

Το χρονοδιάγραμμα
Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

– Οι φορείς θα πρέπει να συντάξουν έκθεση έως την 25η Ιανουαρίου για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με προτάσεις για την αναπροσαρμογή τους.

– Έως την 31η Ιανουαρίου, θα σχηματιστεί φάκελος με τις εκθέσεις.

– Έως τη 15η Φεβρουαρίου, διαβιβάζονται οι γνώμες της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαβούλευσης, καθώς και όλες οι εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για τη σύνταξη του πορίσματος διαβούλευσης από αυτό, σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή.

– Έως την 28η Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται το πόρισμα διαβούλευσης και διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ.

– Έως την 5η Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ. υποβάλλει το πόρισμα διαβούλευσης στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Έως τη 15η Μαρτίου κάθε έτους, οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο.

– Έως το τέλος Μαρτίου, οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκδίδουν κοινή απόφαση καθορισμού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου.

Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη, από την άποψη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, των τιμών, των εισοδημάτων και των μισθών, της απασχόλησης και του ποσοστού ανεργίας, καθώς και την αγοραστική δύναμη του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και την επάρκειά τους. Λαμβάνεται επίσης υπόψη το κόστος διαβίωσης, το γενικό επίπεδο των μισθών, η κατανομή και ο ρυθμός αύξησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του παρόντος δεν επιτρέπεται να καταλήγει σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

 

Πηγή: DNEWS

Γύριζαν ερωτική ταινία στη Χαλκιδική, αλλά οι αστυνομικοί τους πέρασαν για μικροπωλητές και τους συνέλαβαν (video)

Απίστευτη υπόθεση! Δύο Αφρικανοί και μία γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν σε ερημική παραλία της Βορείου Ελλάδος μετά από “παρεξήγηση” των Αρχών που τους πέρασαν για

Read More »

Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ / Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Αυτά είναι τα νέα μέλη (λίστα)

Ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία) – Η λίστα με τα αποτελέσματα Ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα

Read More »

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Οίνου στο Αμύνταιο – Η Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οινικού χάρτη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου, «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27-29 Ιουνίου, στο Αμύνταιο Φλώρινας και

Read More »

Πανεπιστήμια Αριστείας – 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ενεκρίθησαν

Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint

Read More »
X