Χ. Ιωάννου: «Η ΣΗΘΥΑ δεν επαρκεί ούτε για την μισή Πτολεμαΐδα σε υψηλή ζήτηση»

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Χρήστο Ιωάννου – Πολιτικό Μηχανικό.

Μιλώντας για την έναρξη κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ, που θα τροφοδοτήσει τις τηλεθερμάνσεις, τι μπορεί να περιμένουμε από αυτό το έργο ως περιοχή και κατά πόσο η ισχύς επαρκεί, ο ίδιος τόνισε πως η μονάδα από όσα έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκεί, εξηγώντας:

«Η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα παράγει 105 MW ηλεκτρισμού και ταυτόχρονα θα παράγει θερμική ισχύ 66 MW. Η Πτολεμαΐδα στις μεγάλες ανάγκες της χρειάζεται 110 – 120 MW. Αυτό σημαίνει ότι η ΣΗΘΥΑ δεν επαρκεί ούτε για τη μισή Πτολεμαΐδα στο μέγιστο όριο της, με υπερβολικό κρύο. Οι τρεις δήμοι της Δ. Μακεδονίας έχουν φορτίο 300 MW και η ΣΗΘΥΑ θα μπορεί να καλύψει το 1/5 της ισχύς αυτής», είπε με έμφαση.

Η ΣΗΘΥΑ δεν είναι η μόνη λύση, με τον κ. Ιωάννου να λέει πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κι άλλα συνδιαστικά μέτρα για την παροχή τηλεθέρμανσης. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να νοιάζει την περιοχή τι θα κάνει η ΔΕΗ για να παρέχει θέρμανση, ο ίδιος απάντησε πως δεν θα πρέπει να νοιάζει τους καταναλωτές ποια λύση θα βρεθεί, αλλά αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές δεν καλύπτονται. Ιδίως αν βγουν από το σύστημα οι ηλεκτρολέβητες καθώς είναι ακριβοί, αλλά και όταν κλείσει ο Άγιος Δημήτριος, με δεδομένο ότι η ιδιωτική ΔΕΗ δεν έχει όφελος από τις λιγνιτικές μονάδες που είναι ασύμφορες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει διασφάλιση για τους πολίτες μετά και τη συμφωνία που υπογράφει για ομαλή τροφοδοσία θέρμανσης, ο ίδιος απάντησε πως είναι θετικό πως η κυβέρνηση το εγγυάται, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι σίγουροι για την ομαλή παροχή τηλεθέρμανσης. Επίσης, ζητούμενο είναι η τιμή.

Υπάρχει συνολική έλλειψη οράματος σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίστηκε επίσης, λέγοντας πως οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ούτε πως θα λειτουργεί η τηλεθέρμανση, ούτε ποια θα είναι η πηγή της, ούτε και αν θα είναι διασφαλισμένοι στο μέλλον.

«Πρέπει να βρούμε ένα μείγμα καυσίμων που θα παρέχει ασφάλεια σε βάθος χρόνου, είτε είναι τα φωτοβολταϊκά, η ΣΗΘΥΑ, το υδρογόνο που έμεινε πιο πίσω σε κεντρικό ενεργειακό επίπεδο ή άλλη ενέργεια», είπε ακόμη.

Για τη συζήτηση με το υδρογόνο, υπήρχε μια εικόνα επίπλαστη ότι ήταν πιο κοντά από όσο πραγματικά ήταν στην πράξη, λέγοντας πως κεντρικά έχει μείνει πιο πίσω, ενώ η περιοχή είχε μεγάλες προσδοκίες, λόγω απολιγνιτοποίησης.

«Καμία τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της Τ/Θ, πλην του λιγνίτη που ακόμη και αυτός άφηνε κενά λόγω βλαβών», συμπλήρωσε με έμφαση. Μάλιστα το θέμα της παλαιότητας των δικτύων είναι ζητούμενο, ενώ τεράστιο είναι και το κόστος αποκατάστασης του δικτύου, αλλά και το ενδεχόμενο κόστος αντικατάστασής του και κατά πόσο αυτό ωφελεί. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κοζάνη, που ξεκίνησε την χρήση τηλεθέρμανσης το μακρινό ’90, αλλά και η Πτολεμαΐδα.

Τεχνικά δύσκολο θα ήταν  επίσης και το  ενδεχόμενο κατασκευής νέου δικτύου για την καύση λ.χ. φυσικού αερίου, με τον κ. Ιωάννου να εκφράζει επιφυλάξεις για το εαν θα μπορούσε να έρθει δίκτυο φυσικού αερίου στην Πτολεμαΐδα. «Για τη θέρμανση, είναι σίγουρο ότι θα έρθει σαν συζήτηση το φυσικό αέριο στο μέλλον για την περιοχή μας», είπε επίσης, σημειώνοντας ότι και στην πόλη της Φλώρινας το χρηματοδοτούν αναγκαστικά.  Επίσης, είπε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν διεκδικήσεις αναβάθμισης κατοικιών και κτιρίων μέσω Εξοικονομώ, για την περιοχή.

Κληθείς να σχολιάσει την απομάκρυνση απόψεων της δημοτικής αρχής με τον Νίκο Βουνοτρυπίδη (Εορδαία SOS), ο κ. Ιωάννου σχολίασε πως αρχικά ο δήμος εναντιωνόταν σε αιολικά – φωτοβολταϊκά συμμετέχοντας σε παρόμοιες ακτιβιστικές δράσεις. «Ενώ στην αρχή συμπορεύτηκαν, τώρα σύμφωνα με την άποψη Βουνοτρυπίδη, ο δήμος ίσως έχει αδρανοποιηθεί στο κομμάτι αυτό», σχολίασε, αναρωτώμενος τι έχει συμβεί.

Τέλος, εκτίμησε πως ένας οποιοσδήποτε δήμος είναι αδύνατον να διαχειριστεί ένα βιοτεχνικό πάρκο, με την Πτολεμαΐδα να μην έχει πάρει μπροστά ακόμη σε αυτό το κομμάτι, ενώ έχουν δημιουργηθεί μια σειρά προβλημάτων, σε επίπεδο μελετών & έργων, κάτι που δεν μπορεί να το διαχειριστεί ένα ΝΠΔΔ. «Πρέπει να βρούμε τη λύση και να τα καταφέρουμε, ώστε να λειτουργήσει το βιοτεχνικό πάρκο, είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε», κατέληξε.

Σε εορταστικό κλίμα η κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελαργού του Δήμου Αμυνταίου! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

Στα πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πελαργού , προσκάλεσε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό τον Πρόεδρο

Read More »

ΕΙΚΟΝΕΣ και ΜΝΗΜΕΣ φέρνει στην επιφάνεια το “Λεύκωμα Φωτογραφιών” του Γεωργίου Καζαντζή ! (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

 Ανοιχτό παράθυρο στο μακρινό παρελθόν της Πτολεμαΐδας, αποτελεί το “Λεύκωμα Φωτογραφιών” του αεικίνητου συμπατριώτη μας Γεωργίου Καζαντζή φέρνοντας “ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ” όπως είναι και ο

Read More »

Πτολεμαΐδα: «Θερίζουν» γρίπη & ιώσεις – Αυξημένη η ζήτηση στα φαρμακεία για τεστ κορωνοϊού και ιώσεων

Ευρύτατη εξάπλωση της γρίπης αλλά και ιώσεων παρατηρείται Πανελλαδικά αλλά και τοπικά, από τις αρχές του χρόνου, καθώς τόσο οι καιρικές συνθήκες, καθώς και οι

Read More »
X