Στην πυρά ρίχνει τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, με αφορμή τα δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο για τους τίτλους τέλους σχετικά με την επένδυση της Sunlight στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως υποστηρίζει ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα τα οποία είχε να ασχοληθεί και να διαχειριστεί ο Περιφερειάρχης, ενώ θυμίζει πως σε πολλαπλές ερωτήσεις του συνδυασμού της ή τοποθετήσεις του κ. Αμανατίδη, ο ίδιος έδειχνε καθησυχαστικός.
Παράλληλα επιχειρηματολογεί χρησιμοποιώντας και κάποιες από τις τοποθετήσεις στελεχών της Sunlight, σχετικά με την επιδότηση της Γαλλικής κυβέρνησης και του πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα για ανάλογες επενδύσεις, ενώ κατηγορεί τον Περιφερειάρχη και την κυβέρνηση πως δεν μπορούσαν να βρουν χώρο για το gigafactory της Sunlight «την ώρα που φύτευαν φωτοβολταϊκά παντού».
Τέλος η κα Ζεμπιλιάδου μέμφεται Περιφερειάρχη και κυβέρνηση γιατί δεν κάλυψαν τη… διαφορά με τη δημοπρασία των Γάλλων «με 500εκ. ευρώ επιπλέον από τον πυλώνα 2 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης», σημειώνοντας την επιδότηση των 250εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας που έλαβε η εταιρεία.
Στα σημερινά δημοσιεύματα πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με δυσκολίες εύρεσης χώρου για την επένδυση, ούτε έλλειψης κονδυλίων για το gigafacory με την εταιρεία να έχει αποστείλει αίτημα για μη χορήγηση των 250εκ. ευρώ.
Ως επιχειρήματα προβάλλονται οι διεθνείς συνθήκες γύρω από τις τεχνολογίες μπαταριών λιθίου, τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τους φερόμενους δασμούς που θα επιβάλλει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Ζεμπιλιάδου:
Τελικά όσο πιο πολύ μας καθησυχάζουν τόσο πιο πολύ πρέπει να ανησυχούμε…
Η επένδυση μπαταριών της Sunlight που ναυάγησε σήμερα, ήταν από τα πιο κρίσιμα θέματα που είχε να ασχοληθεί και να διαχειριστεί ο περιφερειάρχης όταν ανέλαβε.
Επένδυση 1,2δις ευρώ, από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που θα έδινε 2000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, δεν είναι κάτι ασήμαντο.
Τρεις φορές μεσα στο 2024 φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Γιώργος Χριστοφορίδης 18/1/2024, 21/3/2024, 22/4/2024).
Οι απαντήσεις του κου Αμανατίδη καθησυχαστικές και αισιόδοξες…. «…τα πράγματα βαδίζουν θετικά…» τον Γενάρη, «..μένει να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες…» τον Μάρτιο, «…Υποβλήθηκε σε προγράμματα χρηματοδότησης…το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και προσύμφωνο» τον Απρίλιο και «…η επένδυση των μπαταριών είναι σε φάση εκκόλαψης… » σε συνέντευξη τον Σεπτέμβριο.
Τελικά η μόνη «εκκόλαψη» ήταν η ταφόπλακα της Επένδυσης σήμερα.
Μπορούσε η επένδυση να σωθεί;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ αν υπήρχε σοβαρή πρόταση χρηματοδότησης και επίλυση άμεση της χωροθέτησης της επένδυσης.
Το Δεκέμβρη του 2023 ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sunlight ανέφερε ότι «…τα οφέλη, αν το εργοστάσιο γίνει στη Δυτική Μακεδονία, θα είναι πολλαπλασιαστικά…» «…η Γαλλική Κυβέρνηση … επιδοτεί με 700 εκατ. ευρώ τη συγκεκριμένη επένδυση αν γίνει εκεί…», «… Το πλαίσιο είναι πολύ πιο δύσκολο εδώ. Εκεί (σ.σ. στη Γαλλία) κάθεσαι κάτω συζητάς και σε έναν μήνα έχεις προσφορά. Εδώ προσπαθείς 1-2 χρόνια και ακόμη δεν ξέρεις…»
Με λίγα λόγια οι Γάλλοι κινούνται γρήγορα και αξιοποιούν τα δικά τους χρηματοδοτικά εργαλεία.
Εδώ, Περιφερειάρχης και Κυβέρνηση, δεν μπορούσαν να βρούν χώρο εγκατάστασης για την επένδυση γιατί φύτευαν παντού Φωτοβολταϊκά και δεν μπορούσαν να προσθέσουν όπως οι Γάλλοι, άλλα 500 εκ€ από τον Πυλώνα 2 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης* που η αξιοποίηση του είναι στο μηδέν, γιατί απλά Υπουργός και Περιφερειάρχης δηλώνουν αναρμόδιοι
Τελικά έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο πολύ μας καθησυχάζουν… τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούμε.
* η Sunlight Group είχε ήδη λάβει επιδότηση των 245 εκατ.€ που απ’ το Ταμείο Καινοτομίας,