Το Νυμφαίο στα 5 χωριά της Ελλάδας για την “αληθινή εμπειρία του χειμώνα”, σύμφωνα με το Travel

Ο χειμώνας είναι η εποχή που οι βουνοκορφές ντύνονται στα λευκά και οι πόλεις δίνουν τη σκυτάλη στις ορεινές εξορμήσεις. Αν και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν διαρκώς, ο Δεκέμβριος παραμένει ο μήνας που μας καλεί να αναζητήσουμε τη μαγεία του κρύου στις πλαγιές και τα χωριά της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Εκεί, όπου το χιόνι, οι ζεστές γωνιές και η φυσική ομορφιά δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουμε τη γοητεία του χειμώνα. Ανάμεσα στα βουνά, κρύβονται προορισμοί που υπόσχονται αξέχαστες εμπειρίες για λάτρεις της φύσης, της δράσης και της απόδρασης.

Νυμφαίο
Βρίσκεται στα 1.350 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βίτσι και περιβάλλεται από ένα μαγευτικό δάσος οξιάς. Είναι από εκείνα τα σημεία της χώρας -μαζί με άλλα- που δέχεται τα πρώτα χιόνια του χειμώνα και που η λέξη «κρύο» αποκτά νόημα. Εδώ, μάλιστα τα σπίτια έχουν τσίγκινες στέγες για να μπορεί το χιόνι να γλιστρά πιο εύκολα καθώς όταν πέφτει, πέφτει μπόλικο.

Εκτός από κρύο, έχει να προσφέρει και ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό σκηνικό με επιβλητικά, πέτρινα αρχοντικά νεοκλασικού ύφους με μιντέρια και τζάκια, με πλακόστρωτα στενά, με όμορφη φύση και με ιδιαίτερη κουλτούρα. Ας μην ξεχνάμε ότι το χωριό έχει μακρά ιστορία στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Βαλκανίων στην τέχνη αυτή.

Θα περνάτε τον χρόνο σας βολτάροντας στο χωριό και χαζεύοντας τα πανέμορφα κτήρια όπως αυτά της Νικείου Σχολής και του μουσείου Αργυροχρυσοχοΐας με τα περίτεχνα σκαλιστά ξύλινα μακεδονίτικα ταβάνια, τις συλλογές κοσμημάτων, εργαλείων χρυσοχοΐας κ.ά. Ανάλογα με τις συνθήκες, μπορείτε να πάρετε το πλακόστρωτο μονοπάτι για το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου μόλις 1,5 χλμ. έξω από το χωριό και μετά να επιστρέψετε στον χουχουλιάρικο ξενώνα σας για έναν ζεστό καφέ ή ένα καυτό τσάι. Η περιοχή έχει επίσης και οδικές βόλτες όπως αυτές στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.

Μέτσοβο
Απλώνεται σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά της Πίνδου στα 1.160 μ. υψόμετρο και είναι κεφαλοχώρι της περιοχής. Το Μέτσοβο έχει σχεδόν όλα όσα χρειάζεστε για ένα χειμωνιάτικο long weekend. Τρία χιονοδρομικά, μικρά μεν αλλά την κάνουν τη δουλειά τους, το Καρακόλι, τον Προφήτη Ηλία και το Anilio Park, πανέμορφους ξενώνες και ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ, φουλ φύση και φυσικά μπόλικο κρύο και αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και χιόνι. Τι θα κάνετε όσο είστε εδώ; Αν τα χιονοδρομικά είναι ανοιχτά, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο σκι ή απλά να παίξετε με το χιόνι, αν όχι κανένα πρόβλημα, υπάρχουν και άλλα πράγματα για να περάσετε την ώρα σας.

Θα επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα με τα παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, τα κοσμήματα, τα υφαντά, τα κεντήματα, τις φορεσιές, τις εικόνες κ.ά. καθώς και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στην οποία εκτίθενται πάνω από 200 πίνακες σημαντικών ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα όπως των Μόραλη, Γύζη, Λύτρα, Μαλέα κ.ά. Αν θέλετε να βγείτε εκτός των στενών ορίων του χωριού, θα μπείτε στο αυτοκίνητο και θα πάτε μέχρι το μοναστήρι της Θεοτόκου και στα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου Πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια, στα δυο πρώτα, μπορείτε αν θέλετε να πάτε και περπατώντας. Λίγο πιο μακριά, περίπου στα 17 χλμ., βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη Αώου, αν την πετύχετε χιονισμένη, είναι ένα μαγευτικό πραγματικά θέαμα.

Σαμαρίνα
Η Σαμαρίνα είναι από τα πιο γνωστά Βλαχοχώρια της Ελλάδας και είναι χτισμένη σε υψόμετρο μεταξύ 1.450 μ. έως 1650 μ. στα βορειοανατολικά του Σμόλικα. Γύρω οι πλαγιές σκεπάζονται από έλατα, εντυπωσιακά ρόμπολα, πεύκα και οξιές. Μπορεί να μην έχει τη γραφικότητα του Νυμφαίου και του Μετσόβου αλλά έχει την δική του ομορφιά, και πέτρινα σπίτια θα βρείτε και πλακόστρωτα και μοναδική πλούσια φύση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Εδώ, λοιπόν, θα απολαύσετε κρύο. Το πρωί θα πιάνετε τραπέζι στο καφενείο, στην στρογγυλή πλατεία με τη βρύση και θα πίνετε τσίπουρα παρέα με τους ντόπιους για να μάθετε όχι μόνο την ιστορία και τις παραδόσεις του χωριού αλλά και για τις βόλτες που αξίζουν.

Στη συνέχεια, θα κάθεστε σε ένα από τα ταβερνάκια για χειροποίητες πίτες, για μπριζολάκια στα κάρβουνα, ζεστό τραχανά και κοκορέτσι. Στα αξιοθέατα, τώρα, του χωριού περιλαμβάνεται η εκκλησία της Παναγίας, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη βασιλική της Πίνδου και χτίστηκε το 1818, ο παλιός νερόμυλος στην άκρη του χωριού, οι «ντριστέλες», τα υδροτριβεία, δηλαδή, που έπλεναν παλιά τις κουβέρτες καθώς και το βυζαντινού ρυθμού μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής του 1713, με τοιχογραφίες ντόπιων αγιογράφων που θα το βρείτε 4 χλμ. νότια του χωριού μέσα στο δάσος. Όμορφο εκκλησάκι με εικόνες του 18ου αιώνα είναι και αυτό του Προφήτη Ηλία του 1795.

Βοβούσα
Η Βοβούσα απλώνεται στις όχθες του Αώου ανάμεσα σε καλά δασωμένες πλαγιές της Πίνδου, στα 1.000 μ. υψόμετρο. Για την ακρίβεια, το ποτάμι, σπάει το χωριό στα δυο, το οποίο ενώνεται με ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε το 1748. Πνιγμένη στο πράσινο κυριολεκτικά, αποτελεί μια από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Ένα υπέροχο Βλαχοχώρι που είναι τέλειο για τον χειμώνα. Για να χουχουλιάσετε πλάι στο τζάκι, για να κατέβετε στο ποτάμι και να ακούσετε το τραγούδι του, για να μπείτε μέσα στα έλατα και τα μαυρόπευκα και να απολαύσετε έναν μικρό κρύο περίπατο στη φύση, για να αποκοπείτε τελείως από την, έντονων ρυθμών, καθημερινότητά σας και να χαλαρώσετε σε ένα χειμωνιάτικο περιβάλλον. Οι ατραξιόν εδώ, εκτός από τη φύση και το γεφύρι, είναι οι εκκλησίες του χωριού. Ο Άγιος Αθανάσιος που λέγεται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα αλλά καταστράφηκε από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε αργότερα, ο Άγιος Γεώργιος του 1814 αλλά και η Αγία Παρασκευή έξω από το χωριό, στην οποία θα φθάσετε μετά από μια μικρή πεζοπορία μέσα στο δάσος.

Τσεπέλοβο
Το Τσεπέλοβο είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου. Γαντζωμένο πάνω στην Τύμφη, σε μια πλαγιά στα 1.080 μ. υψόμετρο, έχει εγγυημένο κρύο τον χειμώνα και φυσικά απόλυτη ηρεμία. Τα σπίτια και τα στενά, τα πάντα είναι φτιαγμένα από τη γνωστή γκρι πέτρα που χαρακτηρίζει όλα σχεδόν τα χωριά της Πίνδου. Η μοναδική ζαγορίσια αρχιτεκτονική με τα λιγοστά στολίδια της είναι πραγματικά εντυπωσιακή στην απλότητά της, σε ηρεμεί και σε εντυπωσιάζει ταυτόχρονα. Εδώ, οι βόλτες στα καλντερίμια είναι must και καταλήγουν σχεδόν πάντα στην πλατεία με τα πανύψηλα πλατάνια όπου χτυπά φυσικά η καρδιά του χωριού. Εδώ, θα βρείτε ταβερνάκια και καφέ αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 18ου αιώνα μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο που αγιογραφήθηκε το 1786 από Καπεσοβίτες αγιογράφους. Τα γύρω ξωκλήσια είναι αφορμή για όμορφες περπατάδες ενώ αξίζει να μπείτε στο αυτοκίνητο και να γνωρίσετε τα γύρω χωριά, εξίσου όμορφα, το Σκαμνέλι στα 1.160 μέτρα υψόμετρο και το μικρότερο Καπέσοβο λίγο πιο χαμηλά.

Πηγή: Travel.gr

Ευλογία και κοπή βασιλόπιτας στα Γραφεία του ιστορικού Επισκοπείου Κοζάνης – Tου παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Την ‘’Τελετή Κοπής Βασιλόπιτας’’, με την ευχή και την προσευχητική παρουσία του Σεβασμ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, στα Γραφεία του ιστορικού Επισκοπείου Κοζάνης

Read More »

Ο απόηχος της επίσκεψης της «ΝΙΦΑΔΑΣ» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής Κοζάνης – Γράφει η Αναστασία Μάγκου

Tην Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 επισκέφτηκε το 1o Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής Κοζάνης    η «ΝΙΦΑΔΑ», κυρία Μητσοπούλου Αγγελική, από το πρόγραμμα «Τί Πτολεμαΐδες»,  μαζί με

Read More »

Ο Δήμος Κοζάνης “πιλότος” για την εφαρμογή και επέκταση πολιτικών ισότητας των φύλων σε άλλους Δήμους

Ο Δήμος Κοζάνης στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για την ενδοοικογενειακή βία, όπου αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως Δήμος «πιλότος» στα ζητήματα Ισότητας των Φύλων. Στον

Read More »

Μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά; – Επιστροφή στις αρχικές… εργοστασιακές ρυθμίσεις; – Ο Ανεμοδείκτης σχολιάζει (10/1)

Στη στήλη ΣΤΙΓΜΑ του αδελφού ΕΟΡΔΑΪΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ και στο φύλλο της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2025 φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, και το εξής σχόλιο: «Έκλεισε και η

Read More »
X