Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Στέλιο Ιωαννίδη – Ιστορικό & Ραδιοφωνικό παραγωγό της εκπομπής «Πόντος από γενιά σε γενιά».
Η εκπομπή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2002. Ο κ. Ιωαννίδης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και η εκπομπή ξεκίνησε και έπαιζε στο Ράδιο Ακρίτες για 12 χρόνο, με εξαίρεση ένα έτος όπου και βγήκε από τη συχνότητα 101,3, από το ραδιόφωνο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Στη συνέχεια το 2009 τη φιλοξένησε το ράδιο Veto Κοζάνης, το 2015 φιλοξενήθηκε στο Ράδιο Φλώρινα σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη. Όταν τα ραδιόφωνα αυτά έκλεισαν την πορεία τους η εκπομπή όπως εξήγησε ο ίδιος έμεινε “άστεγη”, καθώς όπως εξήγησε ο ίδιος περίμενε να βρει μια ραδιοφωνική στέγη που να ταιριάζει στο μοτίβο της εκπομπής και το ύφος της.
Έφτασε το διαδίκτυο να τη στείλει παντού: Η εκπομπή ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια έγινε αναμετάδοση το Ράδιο Πόλις στη Σουηδία, από το Ράδιο Φλώρινα! Παρόμοιες πρακτικές γίνονται μόνο με μεγάλα ραδιόφωνα των Αθηνών, ενώ παρόμοια έγινε με την εκπομπή του “Πόντος από Γενιά σε Γενιά”, που φτάνει να ακούγεται παντού παγκόσμια, καθώς το Ράδιο Πόντος έχει συγκεκριμένο κοινό σε όλο τον κόσμο: Ολλανδία, Γερμανία, Βραζιλία. Επίσης, την εκπομπή αναμεταδίδει το Ράδιο Τραπεζούντα της Βοστώνης και οι αναμεταδόσεις έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ποντιακό κοινό, αλλά και από απόδημους Πτολεμαϊδιώτες, αλλά και από ντόπιους Πτολεμαϊδιώτες.
Μιλώντας για τα συναισθήματα ενός Πτολεμαϊδιώτη, που του ζητούν να αναμεταδίδεται η εκπομπή του στα ραδιόφωνα της Αμερικής και της Σουηδίας, έκανε λόγο με λόγια αγάπης και συγκίνησης για τα συναισθήματα που δίνει, κάνοντας γέφυρες πολιτισμού ποντίων που κατοικούν στο εξωτερικό, με την πατρίδα.
Στα είκοσι δύο και πλέον χρόνια, η εκπομπή και ο ίδιος ο κ. Ιωαννίδης έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινό. “Όσο και να άλλαξε η διασκέδαση, εμείς παραμείναμε διαχρονικοί στις αξίες μας”, σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως μέσω ενός περιφερειακού ραδιοφώνου, ενώνουν Ποντίους που κατοικούν στο Κογκό ή τη Βραζιλία και μπορεί να κατάγονται από τη Δράμα, την Καβάλα ή αλλού.
Ερωτηθείς για το μέλλον των παρόμοιων ραδιοφωνικών εκπομπών και πως ο ίδιος εκτιμάει την εξέλιξή τους, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως ο αριθμός των εκπομπών δεν μειώθηκε, καθώς αρκετοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί εκδίδουν το προϊόν τους διαδικτυακά:
“Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν υπάρχουν τα φίλτρα που υπήρχαν παλιά και αυτό άλλαξε το ακροατήριο και τις προσλαμβάνουσες του. Χρειάζονται βιώματα και διάβασμα, για να διευρύνεις τους ορίζοντές τους. Μιλάμε για τη μουσική, το χορό, την ενδυμασία, την ιστορία και το περιβάλλον στο οποίο συνέβησαν τα όποια γεγονότα που αφορούν τους πρόσφυγες. Χρειάζεται μια συνολική εικόνα για να μπορείς να τοποθετηθείς και προκύπτει ένα ζήτημα αναφορικά με τη γνώση που πρέπει να υπάρχει από πίσω ώστε να κάνεις ραδιόφωνο. Εγώ βλέπω την προσπάθεια, αλλά υπάρχει μεγάλο κενό”, σημείωσε.
Αναφέρθηκε με παραδείγματα, όπως λχ για την εξέλιξη του εθίμου των μωμόγερων στην τοπική κοινωνία και το πως γίνεται στις ημέρες μας. “Είμαστε μια εστία, για αυτό ο κόσμος επιλέγει να μας ακούει. Αρκετοί καλεσμένοι έρχονται από τη Θεσσαλονίκη στην Πτολεμαΐδα ως καλεσμένοι και αυτό έχει κάτι σπουδαίο να πει”, τονίζει ακόμη ο ίδιος.
Τέλος, εκτός από Σουηδία και Αμερική, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από πανελλαδικά περιφερειακά ραδιόφωνα προκειμένου να αναμεταδίδουν την εκπομπή του, γεγονός πολύ θετικό. “Το προϊόν μας το δίνουμε απλόχερα γιατί έτσι πρέπει. Ό,τι καλύτερο είναι αυτή η διασύνδεση και συνεργασία”, κατέληξε.
Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 7-9, από τη συχνότητα του True Story Radio.