Για όλα τα φλέγοντας οικονομικά ζητήματα μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή NewsRoom μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης.
“Το Υπουργείο Εργασίας είναι το Υπουργείο της Καθημερινότητας. Γιατί αφορά την καθημερινότητα των ανέργων πρώτα απ’ όλα, των συνταξιούχων, των εργαζομένων. Και στα τρία αυτά επίπεδα έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά βεβαίως και το 2024. Και για πρώτη φορά είδαμε την ανεργία να πέφτει κάτω από το 10%, παγιωμένα πια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του τρίτου τριμήνου του 2024. Πέρυσι ήταν 10,8% τώρα είναι στο 9%. Θα δούμε και τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Αλλά γενικά έχουμε για πρώτη φορά μείωση της ανεργίας κάτω από 10%. Που συμπαρασύρει πάρα πολλά πράγματα, όπως τριετίες. Αυτό που λέμε εισαγωγικός μισθός 950 ευρώ λέμε το 2027, αυτό συμπαρασύρει και τριετίες” τόνισε ο κ. Καραγκούνης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα παγιωθεί σε μονοψήφιο αριθμό η ανεργία το 2025. “Αυτό δείχνει η οικονομία. Όταν το ΑΕΠ ήταν το 2019 183 δισεκατομμύρια και τώρα είναι 237 και θα φτάσει τα 262 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εμείς περιμένουμε το 2027. Τι σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Εμείς παράλληλα μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος. Ναι, θεωρώ ότι η ανεργία θα παγιωθεί κάτω από 10%. Ο στόχος είναι βέβαια να φτάσουμε στο 8%“.
Ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι θα δοθούν περισσότερα κίνητρα σε κάποιον για να εργαστεί με το νέο επίδομα ανεργίας. “Αυτή είναι η λογική. Το έχουμε προαναγγείλει πάρα πολύ καιρό τώρα και ο υπουργός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ειδικά για το επίδομα ανεργίας αλλά και συνολικά τα εργασιακά, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το έχετε δει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να βελτιώσουμε τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων“.
“Το επίδομα ανεργίας είναι το ίδιο 70 χρόνια. Με τους ίδιους κανόνες. Οριζόντιο, χωρίς να βλέπουμε και τις εξειδικευμένες περιπτώσεις. Δηλαδή κάποιος που έχει μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο δεν μπορεί να παίρνει τα ίδια χρήματα με κάποιον που έχει έναν χρόνο στη δουλειά. Άλλες οι ανάγκες που έχει δημιουργήσει” πρόσθεσε και εξήγησε ότι το νέο επίδομα ανεργίας αφορά 15.000 σε πρώτη φάση.
“Θα έχει μια δοκιμαστική περίοδο περίπου πάνω από 16 μήνες. Θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και από κει και πέρα θα δούμε. Θα δοκιμαστεί και στην πράξη. Θα είναι εμπροσθοβαρές. Θα δίνονται περισσότερα χρήματα στην αρχή. Καταρχήν σε αυτή την πιλοτική φάση δεν θα πέσει κάτω από το ισχύον επίδομα. Αυτό είναι το σημαντικό να κρατήσουν οι άνεργοι που μας ακούν. Δεν θα πέσει κάτω από το ποσό των 510 ευρώ με διάφορες μεταβλητές. Αυτό θα εξειδικευτεί. Μπορεί να φτάσει και πάνω από 1.200 ευρώ στους πρώτους μήνες, ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο που έχει ο καθένας” τόνισε.
Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης και τους συνταξιούχους, ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι “κανείς συνταξιούχος από δω και πέρα, ο οποίος παίρνει την προβλεπόμενη αύξηση που και του χρόνου θα έχουμε και του παραχρόνου θα έχουμε, δεν θα ξαναδεί ποτέ μείωση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουν οι συνταξιούχοι. Δεν θα ενεργοποιείται ο κόφτης. Και αυτό έχει να κάνει με όλες τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης ανά 300 ευρώ“.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είπε ότι βρισκόμαστε κάτω από 18.000 συντάξεις. “Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε και μεγάλες καθυστερήσεις, πάνω από εξάμηνο σίγουρα. Είναι κατά περίπτωση, ανάλογα με το ταμείο” τόνισε.
Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας δήλωσε ότι γίνεται επέκταση στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό από την 1η Μαρτίου. “Οι δηλωθείσες υπερωρίες έχουν ανέβει κατά περίπτωση μέχρι και 62% σε διάφορους κλάδους της οικονομίας που έχει εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα” είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε η Αφροδίτη Λατινοπούλου όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο κ. Καραγκούνης τόνισε: “Η κυρία Λατινοπούλου προφανώς πιστεύει ότι αυτά που λέει μπορεί να τη συμφέρουν πολιτικά και την όποια ατζέντα ξεδιπλώνει. Εγώ θεωρώ ότι σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, όταν κάποιος ακόμα δεν έχει κηδευτεί δεν είναι δόκιμο και ευπρεπές να επικρίνεις, πόσω μάλλον και να επιτιμάς. Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο, η πραγματικότητα όμως είναι ότι κάθε πολιτικό πρόσωπο και τους πρώην πρωθυπουργούς τους κρίνει η ίδια ιστορία. Δεν είναι προς εκμετάλλευση τέτοια γεγονότα. Από κει και πέρα, πολιτικά καθένας θα κάνει μια κριτική, γιατί γνωρίζουμε και τις πολιτικές πολύ θετικά που έγιναν στην οκταετία του Κώστα Σημίτη και μάλιστα θα έλεγα πολλές φορές οι αποφάσεις που πήρε ήταν κόντρα στο ίδιο του το κόμμα, στην ίδια του την παρακαταθήκη του κόμματός του δηλαδή με τις ιδιωτικοποιήσεις που προχώρησε, με τις αλλαγές στο Δημόσιο που έκανε. Αλλά βεβαίως και άλλα ζητήματα, όπως το ότι η Ελλάδα μπήκε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στην ΟΝΕ, πράγμα που ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, αλλά βεβαίως και η εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα υπάρχουν και ζητήματα τα οποία μπορεί να καταγραφούν στην αρνητική πλευρά, να ασκηθεί κριτική και για το Χρηματιστήριο και για τα Ίμια και για διάφορα ζητήματα διαφθοράς τα οποία δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Αλλά σε κάθε πολιτικό πρόσωπο υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Δεν είναι ούτε η ώρα να τα πούμε τώρα ή να τα εξειδικεύσει κάποιος και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από όλη αυτή την ιστορία. Και από κει και πέρα θα τα κρίνει η ιστορία στο διάβα της“.
Τέλος, για το τί περιμένει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε: “Να εκπροσωπεί τη χώρα σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, όπως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο, με δύο πολέμους που έχουμε στη γειτονιά μας και βεβαίως να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από την κοινωνία, από όλο το πολιτικό φάσμα. Είναι δύο χαρακτηριστικά τα οποία δεν νομίζω ότι είναι μόνο το τι περιμένουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά νομίζω και το ίδιο το Σύνταγμα το ορίζει, αλλά και γενικά νομίζω το πολιτικό κλίμα αυτό επιτάσσει. Διαχρονικά, όχι μόνο τώρα. Δηλαδή να υπάρχει αποδοχή του προσώπου ευρύτερα από την κοινωνία“.