Αρχαιολόγοι εντόπισαν την τοποθεσία της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος κατατρόπωσε τους Πέρσες

Ομάδα αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι εντόπισε την τοποθεσία όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε τη μάχη του Γρανικού, στην οποία κατατρόπωσε τους Πέρσες το 334 π.Χ. και εδραίωσε τη φήμη του Μακεδόνα στρατηλάτη. Μετά τη μάχη αυτή, την πρώτη μιας σειράς, ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να αποσταλούν στον Παρθενώνα ως αφιέρωμα 300 περσικές ασπίδες με την επιγραφή «Αλέξανδρος, ο υιός του Φιλίππου και οι Έλληνες πλην των Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων» και συνέχισε την εκστρατεία του προς την Ανατολή.

Η νίκη του Μεγαλέξανδρου καταρράκωσε το ηθικό των Περσών, ενώ άρχισε να δημιουργείται η φήμη περί του αήττητου του Αλέξανδρου. Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας απελευθερώθηκαν και δημιουργήθηκε ένα προγεφύρωμα, χρήσιμο για τη συνέχιση της εκστρατεία του κατά των Περσών.

Η τοποθεσία βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Μπίγκα στη βορειοδυτική Τουρκία. «Η μάχη του Γρανικού δεν ήταν μόνο ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στη ζωή του Αλέξανδρου, που του χάρισε αργότερα το επίθετο “ο Μέγας”, αλλά ήταν επίσης μια κομβική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία» δήλωσε στο Live Science ο Ρέιχαν Κορπ καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Canakkale Onsekiz Mart στη Τουρκία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη δεν είναι εντελώς νέα. Ο Κορπ ανέφερε πως ο Χένριχ Κίπερτ, ένας αρχαιολόγος που εργάστηκε κοντά στη Μπίγκα τον 19ο αιώνα, είχε προτείνει ότι η ίδια περιοχή θα μπορούσε να είναι η τοποθεσία του πεδίου μάχης. Αλλά η ομάδα του Κόρπ έχει τώρα αποκαλύψει πρόσθετα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την άποψη.

H ομάδα αναγνώρισε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ερμαίον, η οποία σύμφωνα με τις πηγές ήταν η τοποθεσία του τελευταίου στρατοπέδου του Αλέξανδρου πριν από τη μάχη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν γεωμορφολογικές δοκιμές για να ανασυνθέσουν πώς έμοιαζε το κοντινό τοπίο όταν διεξήχθη η μάχη. Διαπίστωσαν ότι η διαδρομή του Γρανικού ποταμού είχε αλλάξει ελάχιστα από την αρχαιότητα και επιπλέον ότι ορισμένες περιοχές ήταν ελώδεις στην εποχή του Μεγαλέξανδρου και επομένως δεν ταιριάζουν με την περιγραφή του πεδίου μάχης, επιτρέποντας στην ομάδα να αποκλείσει αυτές τις τοποθεσίες.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μια συγκεκριμένη περιοχή, όπου οι ντόπιοι αγρότες είχαν βρει τάφους με όπλα που φέρεται  να χρονολογούνται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ την προηγούμενη χρονιάήρθαν στο φως υπολείμματα ανθρώπινων οστών κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών κοντά στη νότια πλαγιά του λόφου, τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία προέρχονται από ενήλικα άντρα.

«Η έλλειψη τυπικών τάφων ή κτερισμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρόκεται για οργανωμένο νεκροταφείο της αρχαίας εποχής» λέει ο Κορπ, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει μελέτη για να διαπιστωθεί πότε και από τι πέθανε το άτομο αυτό.

Ιστορικοί και ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την ανακάλυψη λένε ότι τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα αλλά θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή και πιο επισταμένη έρευνα.

πηγή: voria.gr

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτα από γνωστό σούπερ μάρκετ – Βρέθηκαν σκουλήκια (Φωτογραφία)

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, επιβεβαίωσε την παρουσία προνυμφών – σκωλήκων στο προϊόν «VEGAN ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ,

Read More »

Τη Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου τίμησε το διήμερο 6 και 7 Ιανουαρίου 2025 ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Πτολεμαΐδα

Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη τελέσθηκε την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμή της Σύναξης του Αγίου ενδόξου Προφήτη Προδρόμου και

Read More »
X