MetaMind Innovations: Aπό Κοζάνη… Κίεβο – Η ελληνική εταιρεία που «θωρακίζει» ψηφιακά την Ουκρανία

Mε… κοζανίτικο αέρα καινοτομίας, μία εταιρεία τεχνολογίας από τα σπλάχνα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «κλειδώνει» την ουκρανική άμυνα, προστατεύοντας τις ενεργειακές υποδομές της χώρας από ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Η MetaMind Innovations, η πρώτη εταιρεία-τεχνοβλαστός (spin off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που αναπτύσσει εφαρμογές στο διαδίκτυο των πραγμάτων, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και την κυβερνοασφάλεια, αξιοποιώντας εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, δείχνει τον δρόμο της πρωτοπορίας και της διάκρισης σε ανάλογα εχγειρήματα.

H εταιρεία συμμετείχε ως εταίρος στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Elecrton του Horizon 2020 που εστιάζει στην ασφάλεια των δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, και με τη συνδρομή της MetaMind Innovations, αναπτύχθηκε ένα λογισμικό που εντοπίζει ύποπτη δραστηριότητα στο υπολογιστικό δίκτυο μεγάλων υποδομών ενέργειας.

Ποια είναι η MetaMind
«Η MetaMind είναι ο πρώτος τεχνοβλαστός που ιδρύθηκε στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια από ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν το βήμα και να συστήσουν την εταιρεία για να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα στην πράξη. Παίρνουμε την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από την εμπειρία μας σε κυβερνοασφάλεια, διαδίκτυο των πραγμάτων και τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζοντάς την σε υπηρεσίες, προϊόντα και πατέντες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εταιρεία μας άνοιξε νέους δρόμους, εξελίχτηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε, στόχος μας πλέον είναι η προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη», σημειώνει στο makthes.gr ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συνιδρυτής της MetaMind Innovations, Πάνος Σαρηγιαννίδης.

«Τι κάνουμε στην Ουκρανία»
«Έχουμε 10 μετόχους (μέλη ΔΕΠ και ερευνητές της εταιρείας που κατέχουν αναλογικά ποσοστά) και 26 εργαζόμενους. Πολλοί εργαζόμενοι ερευνητές είναι νέα παιδιά από την περιοχή μας (Κοζάνη, Πτολεμαίδα, Γρεβενά). Αυτό που κάνουμε στην Ουκρανία δεν το σχεδιάσαμε εξ αρχής, είχαμε εταίρους και συνεργάτες από την Ουκρανία και πριν τον πόλεμο, συμμετείχαμε σε κοινά ερευνητικά έργα μαζί τους που είχαν να κάνουν με την προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως η ενέργεια, η υγεία και οι μεταφορές. Όσο τρέχαμε τα έργα ξεκίνησε ο πόλεμος και αυξήθηκαν οι ανάγκες για κυβερνοάμυνα. Τους βοηθήσαμε πολύ στο να καταλάβουν πού βρίσκονται οι αδυναμίας των συστημάτων τους, πώς να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά της κυβερνοεπίθεσης (αυτό το πετύχαμε με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης) και κατά συνέπεια πώς να την αντιμετωπίσουν και πώς να επαναφέρουν τα συστήματα στην αρχική τους κατάσταση, κυρίως τα συστήματα παροχής ενέργειας (υποσταθμούς κτλ)».

Το ΝΑΤΟ
Παράλληλα, η εταιρεία άνοιξε… παρτίδες και με το ΝΑΤΟ.

«Πολλές φορές χρειάστηκε η συνδρομή μας και στο ΝΑΤΟ για να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που είχαν να αντιμετωπίσουν, υπάρχει μεγάλο ζήτημα στο κομμάτι της μετάφρασης (από τους στρατιωτικούς στους τεχνικούς) όταν εκδηλώνεται κυβερνοεπίθεση, εκεί εμείς βοηθάμε για να κατανοήσουν τον κίνδυνο και να εφαρμόσουν την κατάλληλη λύση. Αναγνωρίζουμε ουσιαστικά το αποτύπωμα της κυβερνοεπίθεσης», εξηγεί.

Πλώρη για ΗΠΑ και γεωργία ακριβείας
Ένας άλλος τομέας δραστηριότητας είναι και το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων» (Internet of Things), όπου μάλιστα ετοιμάζεται να λανσάρει ένα προϊόν με εφαρμογή στη γεωργία ακριβείας. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα που με τη βοήθεια αλγορίθμων μπορεί να εντοπίσει ένα πρόβλημα σε μία καλλιέργεια πριν καν εμφανιστεί. Με τη χρήση drone η καλλιέργεια «σαρώνεται» με θερμικές και πολυφασματικές κάμερες και από τις εικόνες αντλούνται στοιχεία που εμπλουτίζουν μία βάση δεδομένων. Αν τα δεδομένα αποκλίνουν από το φυσιολογικό ο αλγόριθμος το εντοπίζει πριν το πρόβλημα γίνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Έτσι ο αγρότης ή ο γεωπόνος έχει από πολύ νωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση και παρεμβαίνει εγκαίρως.

Η MetaΜind θέλει όμως να ζήσει και… το αμερικανικό όνειρο.

«Ενδεχομένως και μέσα στο 2025, θα είμαστε σε θέση να ιδρύσουμε παράρτημα της εταιρείας στις ΗΠΑ με στόχο να αναπτύξουμε λύσεις που αφορούν το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) και έχουν εφαρμογές στην γεωργία, την κτηνοτροφία και τους αυτοματισμούς. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στην πράξη την τεχνογνωσία, η Αμερική βοηθάει σε αυτό λόγω των μεγάλων εκτάσεων που έχει, θέλουμε να εντοπίζουμε διάφορες ανωμαλίες που ταλαιπωρούν τις καλλιέργειες με χρήση drones και καμερών ούτως ώστε παραγωγοί και γεωπόνοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Εκτιμούμε πως μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση 5-10% στα οικονομικά των αγροτών και στην χρήση του νερού», καταλήγει ο κ. Σαρηγιαννίδης.

Πηγή: https://www.makthes.gr

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το Εορταστικό Πρόγραμμα “ΝΙΦΑΔΑ” του Δήμου Εορδαίας , πλούσιο σε Παραδόσεις και Παραμύθια! (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Με τις “Γιορτές του Μώμου” ο Δήμος Εορδαίας ολοκλήρωσε το Εορταστικό Πρόγραμμα της “ΝΙΦΑΔΑΣ” , που περιελάμβανε “Παραμύθια και Παραδόσεις ” και ποικίλες εκδηλώσεις με

Read More »

Άγιος Παντελεήμονας Αμυνταίου: Με ευλάβεια ο καθαγιασμός των υδάτων (Φωτογραφίες και βίντεο)

Με κατάνυξη και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Θεοφανείων. Η ρίψη

Read More »
X