Παραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάς – Συνταγή του “Γαστρονόμου”

40′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά

Κομμάτια: 50-60









Για την επικάλυψη


Διαδικασία

Για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες της γιαγιάς, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λείο.
Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο, και στη συνέχεια σε σχετικά δυνατή για 15 λεπτά ή και περισσότερο, μέχρι να φτιάξουμε μια ωραία, λεία και πυκνή κρέμα.
Μετριάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους, έναν έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά το κονιάκ, το γαρίφαλο και τα αμύγδαλα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και ιδιαίτερα εύπλαστο.
Πλάθουμε περίπου 50-60 κουραμπιέδες στρογγυλούς ή με το κλασικό μακρουλό σχήμα σαν μισοφέγγαρο και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα.
Για τους κουραμπιέδες, προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρώμα. Αν δεν χωράνε όλοι οι κουραμπιέδες στο ταψί, τους ψήνουμε σε δύο ή περισσότερες δόσεις.

Επικάλυψη

Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες, τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους ραντίζουμε με το ανθόνερο.
Τυλίγουμε τους κουραμπιέδες στην άχνη και τους τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με κοσκινισμένη άχνη. Διατηρούνται για καιρό σε αεροστεγές δοχείο.

Γύριζαν ερωτική ταινία στη Χαλκιδική, αλλά οι αστυνομικοί τους πέρασαν για μικροπωλητές και τους συνέλαβαν (video)

Απίστευτη υπόθεση! Δύο Αφρικανοί και μία γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν σε ερημική παραλία της Βορείου Ελλάδος μετά από “παρεξήγηση” των Αρχών που τους πέρασαν για

Read More »

Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ / Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Αυτά είναι τα νέα μέλη (λίστα)

Ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία) – Η λίστα με τα αποτελέσματα Ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα

Read More »

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Οίνου στο Αμύνταιο – Η Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οινικού χάρτη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου, «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27-29 Ιουνίου, στο Αμύνταιο Φλώρινας και

Read More »

Πανεπιστήμια Αριστείας – 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ενεκρίθησαν

Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint

Read More »
X