Συνενώσεις Δ.Ε.Υ.Α.: Αλλάζουν όλα στο… παρά πέντε; – Ο Ανεμοδείκτης σχολιάζει (24/12)

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση επρόκειτο να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν υποχρεωτικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι μας αφορά σαν περιοχή, θα υπήρχε η πρόβλεψη της συνένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. Βοίου, Εορδαίας και Κοζάνης, με την προοπτική να ενταχθούν σ’ αυτό το ενιαίο σχήμα και οι υπηρεσίες ύδρευσης του Βελβεντού και των Σερβίων.

Αυτά μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Υπήρξαν όμως εξελίξεις οι οποίες φαίνεται ν’ αλλάζουν τα πράγματα και να δημιουργούν νέα δεδομένα, έστω και στο… παρά πέντε.

***

Την περασμένη Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ιστορική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καταλύτης η ΚΕΔΕ για τις ΔΕΥΑ και τον ΝΟΚ»!

Στην ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων, αναφέρει για τις ΔΕΥΑ τα εξής:

«Η ΚΕΔΕ, μετά από μεθοδική, οργανωμένη και αμετακίνητη διεκδίκηση, πέτυχε την αποτροπή των υποχρεωτικών συνενώσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), διασφαλίζοντας την αυτονομία τους. Κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανακοίνωσε ότι οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία απέδωσαν:

Οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.
Διασφαλίστηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με δίκαιη κατανομή: το 70% θα δοθεί σε όσες επιχειρήσεις επιλέξουν συνενώσεις και το 30% στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν αυτόνομα.»

***

Τι είχε προηγηθεί;

Στις 18 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε καταθέσει τροπολογία για την «…επιδότηση οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας…».

Η τροπολογία προέβλεπε πως «…επιδοτείται το 70% της οφειλής κάθε Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας:

 

α) αν, εντός του 2025, οι αρμοδιότητες της οικείας Δ.Ε.Υ.Α. περιέλθουν στην Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης A.E. και στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.

β) αν, εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του άρθρου εφαρμόζεται η περίπτωση περί επέκτασης της περιοχής αρμοδιότητας συνιστώμενης επιχείρησης δήμου ή κοινότητας. Σε αυτή την περίπτωση, δύνανται να ρυθμίζουν τη σταδιακή πληρωμή του υπολοίπου της οφειλής τους μετά από την καταβολή της επιδότησης, εντός τεσσάρων ετών.

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η εκάστοτε Δ.Ε.Υ.Α. επιδοτείται σε ποσοστό έως 30% της οφειλής της προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον τη 15η Ιανουαρίου 2026 πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τη δυνατότητα της ΔΕΥΑ να λειτουργεί αποτελεσματικά (προβλέπονται στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 12Β του ν. 4001/2011).»

***

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) στην τροπολογία και με ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια μέρα, στις 18 Δεκεμβρίου, τόνιζε πως η ίδια ζητούσε «…την τροποποίηση του αρ. 6 της εν λόγω τροπολογίας ώστε η οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. να διατεθεί με τους όρους και τους κανόνες που θα συμφωνηθούν στο τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης.»

Αυτά προηγήθηκαν και τελικά οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ με την οποία (φαίνεται να) αλλάζουν όλα στο θέμα των συνενώσεων των ΔΕΥΑ αφού βγαίνει από τη μέση ο όρος «υποχρεωτικές».

***

Προκύπτει όμως και ένα, λογικό πιστεύουμε, ερώτημα μετά απ’ όλα αυτά.

Το ερώτημα είναι, αν οι συνενώσεις θα παραμείνουν εθελοντικές ή μήπως θα υπάρξει στο μέλλον και νέα νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης η οποία θα τις κάνει και πάλι υποχρεωτικές.

***

Μέχρι τότε, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν την επιδότηση του 70% για την αποπληρωμή των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, προχωρώντας σε κάποιες εθελοντικές συνενώσεις.

Το δέλεαρ πάντως, αντικειμενικά, μόνο αμελητέο δεν είναι, ειδικά για εκείνες τις ΔΕΥΑ που έχουν μεγάλα χρέη προς τους παρόχους και δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν, κάτι που δεν ισχύει για όσες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πρόβλημα.

X