6+1 μοναδικές εμπειρίες με αφετηρία το Νυμφαίο

Μία ξεχωριστή γειτονιά της ελληνικής επικράτειας, η Δυτική Μακεδονία, κρύβει ομορφιές που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν και ως πρόκληση. Σε κάποια του σημεία είναι ο ανέγγιχτος προορισμός, σε κάποια άλλα βλέπεις την ανάπτυξη να έχει φθάσει με έναν τρόπο ήπιο και στοχευμένο. Είναι ένα μέρος που η ομορφιά κυριαρχεί, φθάνοντας στο ζενίθ, και οι άνθρωποι έχουν μία τάση ευγένειας που σε καλωσορίζουν και θες να κάνεις αυτό τον τόπο δικό σου. Είναι η πολλοστή φορά που θα βρεθώ στην περιοχή αλλά τώρα υπάρχει και κάτι ακόμη.

Είναι η στόχευση του διασυνοριακού προγράμματος «advenTOUR, Adventure across the borders» – «INTERREG IPA 2014-2020» για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, το διαφημιστικό πρόγραμμα του οποίου το έχει αναλάβει και το υλοποιεί και για τις δύο χώρες ο ΕΟΤ. Είναι μια προσπάθεια ώστε οι περιοχές και από τις δύο χώρες, το Νυμφαίο και η περιοχή των λιμνών, Ζάζαρη και Πετρών, τα οινοποιεία της περιοχής και το Εθνικό Πάρκο Pelister, στη Βόρεια Μακεδονία, να αναπτύξουν από κοινού ένα πλήρες τουριστικό προϊόν βιώσιμου τουριστικού προορισμού. Θα έχει άξονα τις δραστηριότητες στη φύση και οι δύο περιοχές θα έρθουν πιο κοντά και θα παρουσιάσουν ένα μπουκέτο επιλογών που δυνητικά θα μπορούσε να σταθεί ως ένα ξεχωριστό και δημοφιλές τουριστικό προϊόν.

Πάμε όμως να δούμε αυτή την εμπειρία όπως τη ζήσαμε με την πολύτιμη αρωγή των εταίρων του έργου, όπως είναι ο ΕΟΤ, η Χ.Α.Ν.Θ και η διαχειριστική αρχή του πάρκου Pelister.

Η δική μας αφετηρία έγινε από την Αθήνα. Πρωινό ξύπνημα, πρώτος καφές στο αεροδρόμιο και μετά από μία εύκολη και σύντομη πτήση, φθάνουμε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το πράσινο mini bus με οδηγό τον αεικίνητο, ευγενικό και πάντα πρόθυμο να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για στάσεις για φωτογραφίες Βαγγέλη, είναι ήδη στην Εγνατία και κατευθυνόμαστε προς το Νυμφαίο. Μαζί με μία σύντομη στάση, χρειαστήκαμε περίπου τρεις ώρες για να φθάσουμε στο πανέμορφο αυτό χωριό. Αν είστε με αυτοκίνητο θα κάνετε σίγουρα πιο σύντομα.

1. Νυμφαίο, ένα μάθημα οικολογίας
Τα πετρόκτιστα αρχοντικά στραφταλίζουν στον ήλιο, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και τα καλντερίμια ψιθυρίζουν ιστορίες νοικοκυραίων Βλάχων, που διέσχιζαν όλη τη Βαλκανική φορτωμένοι με πραμάτειες, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γεμάτοι με μαλάματα. Το βλαχοχώρι που ονομαζόταν Νιβεάστα και απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έγινε ένας τόπος πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που λάμπει μέσα στην ομορφιά του, στην πλαγιά του όρους Βίτσι. Τζαμωτά, σαχνισιά και στέγες καλυμμένες με σχιστόλιθους και λαμαρίνες για να γλιστράει το χιόνι, η καμπάνα που χτυπά για την κυριακάτικη λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο, και η Νίκειος Σχολή, που έγινε Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για την καφέ Αρκούδα. Μια μικρή έκθεση με οικογενειακές φωτογραφίες-κειμήλια, γίνεται τετράδιο ιστορίας ενός ελληνισμού μαχητικού, δραστήριου και ακάματου. Αρχοντικά, με σκαλιστά ταβάνια, σπάνια υφαντά και πανέμορφα τζάκια, μεταμορφώθηκαν σε φιλόξενους ξενώνες, ενώ ταβέρνες παραδίδουν μαθήματα πατριδογνωσίας.

Ένας περιφραγμένος χώρος σε δάσος οξιάς, λίγο έξω από το χωριό, έχει γίνει το καταφύγιο της καφέ αρκούδας και μαζί με το καταφύγιο του Λύκου, στη γειτονική Αγραπιδιά, μας ανοίγουν παράθυρα σε νέους κόσμους, όπου η άγρια ζωή αγκαλιάζεται και αναδεικνύεται ως μέρος του πολύτιμου οικοσυστήματός μας. Μία άλλη εμβληματική στάση είναι στην περίφημη εκκλησία του οικισμού, ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι χτισμένος το 1867. Χαρακτηριστική μορφή ο παπά-Γιάννης, ο οποίος με ιδιαίτερο λόγο, μας ξενάγησε στο ναό και μας μίλησε για την πορεία του και την εξέλιξή του.

2. Για κυνήγι τρούφας
Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ξεχωριστή. Μία μαγική εμπειρία -«κυνήγι τρούφας» με ένα πανέμορφο εκπαιδευμένο λαμπραντόρ, τη Χάνα, που δεν σταματούσε λεπτό. Αφού η Ευαγγελία και ο Πάνος, μάς υποδέχτηκαν στο δάσος, κοντά στο Νυμφαίο, στη θέση Λάκκος, ξεκινήσαμε τη βόλτα. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες και η Χάνα, έκανε ήδη τις πρώτες, ανακαλύψεις. Ο Πάνος είναι ένας από τους λίγους truffle hunters και μας έδινε χρήσιμες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την τρούφα. Για παράδειγμα, ότι ο κύκλος της ζωής της τρούφας είναι ένας χρόνος και ότι διαχωρίζεται σε μαύρη και λευκή. Αφού ολοκληρώσαμε τη βόλτα στο δάσος, και καθώς η Χάνα είχε ήδη εντοπίσει αρκετές τρούφες, γυρίσαμε στο αρχικό σημείο συνάντησης, όπου η Ευαγγελία είχε ήδη ξεκινήσει την προεργασία για το φαγητό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Πτολεμαΐδα: Αγέλες λύκων κατεβαίνουν στα πεδινά για τροφή -Σκοτώνουν σκυλιά, ανήσυχοι οι κυνηγοί

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το γεγονός ότι πολλές αγέλες λύκων έχουν κατέβει στα πεδινά,στην περιοχή της Πτολεμαϊδας και επιτίθενται σε σκυλιά. Ο Ανέστης Πανταζής, πρόεδρος κυνηγετικού

Read More »

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί για επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε νέες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την αλληλεπίδραση του φαρμάκου απώλειας βάρους Mysimba με οπιοειδή. Οι επαγγελματίες

Read More »
X