Τις μέρες αυτές ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας είναι ο πολιτικός κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Κυριακής και την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη διεγράφη από το κόμμα του.
Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, εκτός από τον πολιτικό υπάρχει και ο ποιητής και στιχουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όμως έχει επιλέξει να εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Φρύνιχος*!
***
Την αποκάλυψη του στιχουργού- ποιητή έκανε ο γνωστός τραγουδιστής κ. Μανώλης Μητσιάς, επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του πρώην Πρωθυπουργού, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Secret των Παραπολιτικών και δημοσιεύτηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο γνωστός αοιδός, ο κ. Αντώνης Σαµαράς είναι ο στιχουργός ενός ολοκαίνουργιου τραγουδιού που ερμηνεύει ο ίδιος, έχει τίτλο «Αμμόχωστος» και τη μουσική του συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους.
Κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ζωντανά στην Κύπρο στις 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των 19ων Βραβείων «Madame Figaro»-Γυναίκες της Χρονιάς 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
***
Ο κ. Μητσιάς δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτές τις πληροφορίες στη συνέντευξη του στο Secret των Παραπολιτικών, αλλά αποκάλυψε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον στιχουργό- ποιητή κ. Σαμαρά, λέγοντας πως:
«…Ο κ. Σαµαράς πάντα ασχολείται µε τον στίχο, εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί έπινε για χρόνια καφέ µε τον Νίκο Γκάτσο και τον Οδυσσέα Ελύτη, που είχε δώσει και το όνομα του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης. Είχε δηλαδή πάντα σχέσεις µε ανθρώπους της διανόησης. Και ο ίδιος πάντα είχε το ταλέντο να γράφει στίχους. Εγώ έχω πάρα πολλά ποιήματά του στο συρτάρι µου. Έγραφε στίχους ακόμα και στη Βουλή, όταν καθόταν και άκουγε ομιλίες των βουλευτών. Όταν λίγο έπληττε, έπαιρνε ένα χαρτί και έγραφε ποιήματα μέσα στη Βουλή»
Προσθέτοντας, επίσης, και ότι:
«Ο Αντώνης πάντα έγραφε για δύο πράγματα: την πατρίδα και τον έρωτα. Από αυτά τα θέματα αντλούσε έμπνευση. Αλλά ποτέ δεν ήθελε να τα υπογράφει µε το όνομά του και έτσι χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο “Φρύνιχος”. Και στο τραγούδι “Αμμόχωστος” εγώ τον πίεσα να βάλει το όνομά του, επειδή είναι ένα εθνικό θέμα, αλλά δεν ήθελε. Μου είπε: “Θα το κάνουμε το τραγούδι, αλλά θα υπογράψω ως Φρύνιχος”, γιατί τα εθνικά θέματα τον συγκινούσαν πάντα πάρα πολύ».
***
Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να αναζητήσει το τραγούδι στο ίντερνετ και να το ακούσει προκειμένου να διαμορφώσει άποψη για τη στιχουργική ικανότητα του κ. Σαμαρά.
Για την ιστορία, με τον ίδιο τίτλο, «Αμμόχωστος», υπάρχει ένα ακόμα τραγούδι που συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Ες γην ενάλιαν Κύπρον», ο οποίος κυκλοφόρησε το 1991, σε στίχους της Νίκης Κατσαούνη και μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, το οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.
***
Οι στίχοι του κ. Σαμαρά που μελοποίησε ο κ. Θεοφάνους και ερμηνεύει ο κ. Μητσιάς, είναι ένα μόνο μικρό δείγμα της στιχουργικής- ποιητικής του δουλειάς.
Οπότε δεν είναι και επαρκές για να κριθεί ως στιχουργός- ποιητής.
Για να κριθεί καλύτερα θα πρέπει να δούμε κάποια ακόμα δείγματα, πριν τον αξιολογήσουμε, κάτι που ίσως συμβεί στο μέλλον.
***
*Ο Φρύνιχος ήταν τραγικός ποιητής και μαζί με τον Αισχύλο θεωρούνται οι προπάτορες του ελληνικού τραγικού θεάτρου. Το έργο του Φρύνιχου «Μιλήτου Άλωσις» απαγορεύτηκε ακριβώς γιατί θεωρήθηκε ότι προξενούσε λύπη και προσέβαλλε την ευαισθησία των Αθηναίων υπενθυμίζοντάς τους τα δεινά που υπέφερε η Μίλητος όταν την κατέκτησαν οι Πέρσες. Έμεινε δε στην ιστορία για το πρόστιμο ύψους χιλίων δραχμών που του επέβαλαν οι Αθηναίοι ως τιμωρία εξαιτίας της παράστασης του έργου αυτού.
Δύσκολοι καιροί, λοιπόν, για ποιητές και τότε, αλλά και τώρα!
**Το σκίτσο που αναδημοσιεύουμε στη στήλη είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη και δημοσιεύτηκε στο protagon.gr.