Η μητέρα του καλλιεργούσε πάντα λίγη ρίγανη στην αυλή της. Ο ίδιος όμως δεν φανταζόταν πως κάποια χρόνια αργότερα η ρίγανη θα βρισκόταν στο επίκεντρο της επαγγελματικής του δραστηριότητας και θα άνοιγε γι’ αυτόν έναν νέο κόσμο, αυτόν της αγροτικής παραγωγής.
Ο 37χρονος Κωνσταντίνος Τιλκερίδης, γεωπόνος, δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια στον Πολυπλάτανο Φλώρινας την Oreganica, μια οικοτεχνία με βιολογικές καλλιέργειες ρίγανης (Origanum vulgare ssp. Hirtum) και μαζί με τα αδέρφια του, τον 35χρονο Αριστείδη και τον 29χρονο Στέλιο, που στηρίζουν το εγχείρημά του, προσπαθεί να αναδείξει το ενδημικό αυτό είδος στην περιοχή του. Άλλωστε, είναι το μικροκλίμα της Φλώρινας -το υψόμετρο, οι δύο οροσειρές, οι κρύες νύχτες του καλοκαιριού σε αντίθεση με τις πιο ήπιες μέρες- που εξασφαλίζει στη συγκεκριμένη ρίγανη την υψηλή ποιότητά της, όπως λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Τιλκερίδης.
Σήμερα τα προϊόντα της Oreganica βρίσκονται μόνο στη Φλώρινα, αλλά στα σχέδια είναι η επέκταση τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μάλιστα, η Γερμανία, η Πολωνία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι αγορές που ενδιαφέρουν τον Κωνσταντίνο Τιλκερίδη. Θα ήθελε επίσης να αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, που φτάνουν για την ώρα τα 20 στρέμματα, αλλά και να δημιουργήσει ένα συσκευαστήριο μακροπρόθεσμα.
«Το μόνο που θέλω στο μέλλον είναι ένα καλό προϊόν που θα ικανοποιεί τον κόσμο» λέει.
Οι σπουδές στη Γεωπονία και η επιστροφή στον Πολυπλάτανο
Ο Κωσταντίνος Τιλκερίδης τέλειωσε τις σπουδές του στη Γεωπονία, στο ΑΠΘ το 2012 και το 2015 αποφάσισε να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά στην περιοχή καταγωγής του στον Πολυπλάτανο Φλώρινας, όπου και επέστρεψε για να ζήσει. Μάλιστα, στη σχολή του είχε ακολουθήσει την κατεύθυνση οπωροκηπευτικών και αμπέλου, στην οποία υπήρχε και ένα μάθημα για τα αρωματικά φυτά, που του κίνησαν την περιέργεια.
Το 2019 επέλεξε να επικεντρωθεί στη ρίγανη, ενώ πριν από μερικούς μήνες έδωσε στο brand του το όνομα Oreganica, συνδυάζοντας τις λέξεις oregano (ρίγανη) και organica (βιολογική). Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια είναι πολυετής, χρειάστηκε δύο με τρία χρόνια, για να έχει εμπορική δυναμική. Μάλιστα, η πρώτη συγκομιδή της Oreganica… μοιράστηκε σε φίλους και γνωστούς, η ποιότητα της ρίγανης εκτιμήθηκε και από στόμα σε στόμα το προϊόν άρχισε να γίνεται γνωστό, με τον Κωνσταντίνο Τιλκερίδη να προχωρά στη διάθεσή του τόσο στην εστίαση όσο και στη λιανική. Πλέον ο ίδιος δηλώνει υπερήφανα… νέος αγρότης, περιβάλλοντας με αγάπη, αλλά και με την απαραίτητη επιστημονική γνώση τις βιολογικές καλλιέργειές του, προκειμένου να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Η ρίγανη υπήρχε πάντα στην αυλή μας. Η μητέρα μου έβαζε ανέκαθεν λίγη. Οπότε δεν ξέρω αν ήταν μια υποσυνείδητη επιλογή για μένα. Σε κάθε περίπτωση το μικροκλίμα της περιοχής μας βοηθά τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών» σημειώνει.
πηγή: voria.gr