ΣΥΤΝΑΓΕΣ: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για τα γιουβαρλάκια
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο στο μούλτι (χωρίς τα υγρά του)
1 μέτριο καρότο, ψιλοτριμμένο στο μούλτι (χωρίς τα υγρά του)
1 αυγό
1/2 ντομάτα τριμμένη στο μούλτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 (σκάρτο) φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
αλάτι, πιπέρι ψιλοτριμμένο
Για τη σάλτσα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο στο μούλτι (χωρίς τα υγρά του)
1 μέτριο καρότο, ψιλοτριμμένο στο μούλτι (χωρίς τα υγρά του)
3 ντομάτες τριμμένες στο μούλτι (όπως είναι, με φλούδια και σπόρια)
1 γεμάτη κουτ. σούπας κέτσαπ
70 ml ελαιόλαδο
2/3 κουτ. γλυκού κύμινο (ή όσο μας αρέσει)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Γιουβαρλάκια
Για τα γιουβαρλάκια κοκκινιστά, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετά λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια στο βράσιμο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλουμε το κρεμμύδι χωρίς τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι στο ζύμωμα.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να σφίξει και να αναμειχθούν γεύσεις και αρώματα.
Σάλτσα + Μαγείρεμα
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο στο λάδι, μέχρι να μαραθούν και να μυρίσουν ωραία.
Βάζουμε την κέτσαπ και ανακατεύουμε να ψηθεί λίγο – θα δώσει μια γλυκόξινη νότα στο όλον.
Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1,2 λίτρα ζεστό νερό (ή όσο χρειάζεται για να φτάσει η στάθμη του υγρού περίπου στα μισά της κατσαρόλας).
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και βράζουμε για 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, να μαγειρευτεί η σάλτσα. Θα είναι ακόμα αρκετά νερουλή – έτσι πρέπει να είναι, για να μαγειρευτούν μετά τα γιουβαρλάκια μέσα σε αυτήν.
Στο μεταξύ, βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια.
Τα βάζουμε στη σάλτσα, που πρέπει να τα υπερκαλύπτει, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Κατά το μαγείρεμα σείουμε απαλά μια-δυο φορές την κατσαρόλα – επ’ ουδενί δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.
Τραβάμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά ή χλιαρά με το ζουμάκι τους. Συνοδεύουμε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

 

Πηγή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

X