Memory foam ή ελατήρια: Ποια στρώματα ύπνου είναι καλύτερα;

Στην αγορά υπάρχουν στρώματα ύπνου από διάφορα υλικά με το καθένα να έχει τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο ακριβώς λόγω της ποιότητάς τους και της ανθεκτικότητάς τους έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τα στρώματα από memory foam και εκείνα με ελατήρια, ως οι πιο ποιοτικές επιλογές.

 

Ακολούθως επιχειρούμε μια σύγκριση μεταξύ των δύο, ώστε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει σε επόμενη ανανέωση του στρώματός σας.

 

Τι είναι τα memory foam στρώματα ύπνου

Αν έχετε αγοράσει ξανά στρώματα ή βομβαρδίζεστε με αγγελίες για στρώματα, είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα στρώματα από memory foam. Παρόλα αυτά αν δεν έχει ξαπλώσει σε ένα από αυτά, τότε η παρακάτω περιγραφή “τα λέει όλα”.

 

Τα στρώματα από memory foam έχουν μια αίσθηση σαν να βυθίζεσαι στο στρώμα, ενώ προσαρμόζονται στο σώμα και είναι μαλακά. Επίσης το memory foam ήταν υλικό, που επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τη NASA.

 

Ωστόσο δε χρειάζεται να είναι κάποιος πυρηνικός φυσικός κάποιος πως λειτουργούν αυτού του τύπου στρώματα. Η άνω στρώση του memory foam προσφέρει αξεπέραστη άνεση: είναι το απαλότερο κομμάτι του στρώματος κι έχει αυτή τη μοναδική αίσθηση, που έχουν όλα τα memory foam στρώματα.

 

Κάποια μάλιστα στρώματα διαθέτουν και gel, που τα βοηθά να παραμένουν δροσερά. Κάτω από αυτές τις στρώσεις υπάρχουν πιο σκληρά στρώματα του αφρώδους υλικού, που παρέχουν επιπρόσθετη στήριξη στο σώμα αλλά και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο ίδιο το στρώμα.

 

 

Memory Foam και στρώματα πολυουρεθάνης: Η διαφορά

Υπάρχουν τα στρώματα από memory foam και εκείνα τα πολυουρεθάνης. Ποια είναι προτιμότερα; Ο όρος memory foam είναι αρκετά ευρύς και αναφέρεται σε κάθε στρώμα, που είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αφρώδες υλικό. Αυτό είναι είτε το γνήσιο memory foam ή το “ξαδερφάκι” του, η πολυουρεθάνη.

 

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι, ότι το memory foam έχει αυτή την αίσθηση της αργής βύθισης στο στρώμα, ενώ η πολυουρεθάνη έχει μια πιο “σφιχτή” αίσθηση, που την κάνει οικονομικά πιο προσιτή, αλλά και λιγότερο ανθεκτική.

 

Τα υπέρ και τα κατά των memory foam στρωμάτων

Απομόνωση κίνησης: Έχετε διαπιστώσει σε ένα κοινό στρώμα, ότι όταν ο σύντροφος αλλάζει μεριές ή στριφογυρίζει, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και σας ξυπνάει; Ε, λοιπόν με τα memory foam στρώματα, μπορεί να γίνεται χαμός δίπλα σας κι εσείς να κοιμάστε σαν πουλάκι. Ο λόγος είναι, ότι το υλικό αυτό έχει τη δυνατότητα να απορροφά εξαιρετικά τους κραδασμούς.

 

Μειώνει την πίεση: Με το συγκεκριμένο υλικό δεν αισθάνεστε πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος μετά από έναν πολύωρο ύπνο, γιατί δεν ασκείται πίεση.

 

Πλευρική στήριξη: Ιδανική επιλογή για όσους κοιμούνται στο πλάι, καθώς χρειάζονται πιο μαλακά στρώματα, καθώς αντιμετωπίζουν την πίεση σε ώμους και γοφούς, που έχουν όσοι κοιμούνται σε αυτά τα στρώματα.

 

Δεν είναι για όσους ζεσταίνονται πολύ στον ύπνο: Εκ φύσεως το υλικό memory foam λειτουργεί απορροφώντας τη θερμοκρασία του σώματός σας για να τη διοχετεύσει στα σημεία πίεσης του σώματός σας. Στη διάρκεια της νύχτας αυτή η σωρευμένη θερμότητα, μπορεί να σας χαλάσει τον ύπνο.

 

Κρεβάτια με στρώματα από ελατήρια

Ο έτερος ανταγωνιστής των memory foam στρωμάτων είναι τα κρεβάτια με στρώματα από ελατήρια. Αυτά τα κρεβάτια μας έρχονται από το 1800 και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κοιμηθεί σε τέτοια κάποια στιγμή στη ζωή μας.

 

Μάλιστα είναι τα πιο ενδεδειγμένα για τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, καθώς το παιδί χρειάζεται σκληρό στρώμα για να αναπτυχθεί σωστά η σπονδυλική στήλη. Τα στρώματα με ελατήρια έχουν, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, ελατήρια τα οποία είναι καλυμμένα από ένα μαλακό στρώμα υφάσματος τριγύρω.

 

Αν όμως αυτό το στρώμα είναι πιο συμπαγές και πολύ άνετο, μπορεί να έχετε υβριδικά στρώματα. Πρόκειται δηλαδή για εκείνα που αποτελούνται από ελατήρια καλυμμένα με μια στρώση memory foam.

 

Τα υπέρ και κατά των στρωμάτων με ελατήρια

Δροσερά: Τα κρεβάτια με ελατήρια διατηρούν το σώμα ανασηκωμένο, έχουν πιο λεπτές στρώσεις υφάσματος και “αναπνέουν”, αφού ο αέρας διέρχεται από το στρώμα. Έτσι ειδικά για όσους ζεσταίνονται πολύ στον ύπνο τους ή όσους ζουν σε ζεστές περιοχές τα στρώματα αυτά είναι ιδανικά.
Καλύτερα για όσους κοιμούνται ανάσκελα: Αν κοιμάστε ανάσκελα, τα κρεβάτια με ελατήρια είναι ιδανικά για εσάς. Το ίδιο ισχύει και για όσους κοιμούνται πρηνηδόν. Πως γίνεται αυτό; Όσοι κοιμούνται ανάσκελα χρειάζονται στήριξη χαμηλά στην πλάτη και όσοι κοιμούνται πρηνηδόν χρειάζονται σκληρό στρώμα για να ανασηκώσουν τους γοφούς τους. Με άλλα λόγια και οι δύο χρειάζονται ένα σκληρό υποστηρικτικό στρώμα.
Μετάδοση της κίνησης: Αυτό είναι πρόβλημα, αν κοιμάστε με κάποιον που κάνει ανήσυχο ύπνο. Τα ελατήρια συνδέονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα η κίνηση να μεταδίδεται σε όλο το στρώμα. Αυτό δεν ισχύει, όπου βλέπετε τη φράση “pocket coil”, καθώς αυτού του τύπου τα ελατήρια δε συνδέονται.
Πίεση σε λάθος σημεία: Τα στρώματα αυτά είναι πολύ σκληρά για όσους κοιμούνται στο πλάι, καθώς ασκείται πίεση σε ώμους, γοφούς και μέση.

 

Γνωρίζοντας τα παραπάνω με τα υπέρ και τα κατά μπορείτε να επιλέξετε τα κατάλληλα στρώματα ύπνου, αλλά υπάρχει μια σημαντική παράμετρος, που δεν πρέπει να παραλείψετε: Τα μαξιλάρια ύπνου! Όσο καλή επιλογή κι αν κάνετε σε στρώματα, δε θα έχετε τον άνετο ύπνου, που ονειρεύεστε, αν δεν βρείτε τα μαξιλάρια ύπνου, που θα προσφέρουν τη σωστή στήριξη.

 

Image by Freepik

Εκδήλωση στο κέντρο της Κοζάνης με τον Άγιο Βασίλη της Τροχαίας – Μοιράστηκαν φυλλάδια, κεράσματα και ευχές

Ενημερωτικά φυλλάδια με θέμα «Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια!» διανεμήθηκαν την Τρίτη 24-12-2024. από τον Διοικητή και το αστυνομικό προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης, από κοινού με

Read More »
X