Με την κατάθεση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.
Ο Νίκος Καρακούκης μαζί με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλόγρηα συνέταξαν την έκθεση για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οφείλονται σε ασφυξία από βίαιη ενέργεια, ανατρέποντας τα προηγούμενα ιατροδικαστικά πορίσματα που απέδιδαν τους θανάτους σε παθολογικά αίτια.
Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Μαλένα δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια»
Αναφορικά με την αιτία θανάτου της Μαλένας, ο κ. Καρακούκης ήταν απόλυτος ότι το παιδί δεν έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε καταλήξει η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα.
«Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια με παιδί στην κατάσταση του συγκεκριμένου παιδιού. Πρέπει να έχει μεγάλες αιμορραγίες, ηπατικό κώμα – ηπατική ανεπάρκεια είναι όταν λειτουργεί το 8% του ήπατος. Έχει ένα παθολογικό υπόστρωμα η ηπατική ανεπάρκεια, τη γενικευμένη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος, που είναι η πλήρης αλλοίωση του ήπατος. Βάζει ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να υπάρχουν αλλοιώσεις. Μία διαταραχή, π.χ., είναι η κίρρωση του ήπατος, είναι μία πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής».
Πρόεδρος: Τη ρωτήσατε εάν είχε υπ’ όψιν τον ιατρικό φάκελο του παιδιού;
Μάρτυρας: Δεν τον είχε υπ’ όψιν. Της είπαμε ότι μία ημέρα πριν πεθάνει, η κατάσταση του ήπατος ήταν άριστη, τι ηπατική ανεπάρκεια; Η κυρία Μπάκα (σ.σ. διευθύντρια νοσοκομείου) μας είπε πως ήταν σε άριστη κατάσταση. Μας είπε αν είναι δυνατόν να έχει άριστους δείκτες και να είναι ηπατική ανεπάρκεια.
Πρόεδρος: Η ηπατική ανεπάρκεια υπάρχει περίπτωση να εξελίχθηκε τόσο ραγδαία, μέσα σε μία ημέρα;
Μάρτυρας: Την ίδια ημέρα εγώ δεν το έχω ακούσει ξανά. Δεν το έχω συναντήσει ξανά. Αν το έχει συναντήσει άλλος ξανά…
Η κυρία Τσάκωνα δεν το δέχεται. Είχε την άποψη ότι είναι ηπατική ανεπάρκεια.
Νωρίτερα, ο κ. Καρακούκης αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε μαζί με τον συνάδελφό του κ. Καλόγρηα να ερευνούν τους θανάτους των δύο κοριτσιών.
«Οριστήκαμε να κάνουμε μια γνωμοδότηση-επανεξέταση των υποθέσεων. Άλλες φορές γίνεται με εκταφή. Έπρεπε να δούμε αν είναι παθολογικός θάνατος ή εγκληματική ενέργεια.
Μας έδωσαν την έκθεση της κυρίας Τσάκωνα για τη Μαλένα, την ιστολογική, την τοξικολογική, το ιατρικό φάκελο από το νοσοκομείο. Μετά κάναμε αυτοψία του χώρου στο δωμάτιο που έμενε το παιδί. Είναι κάτι σύνηθες, δεν χρειάζεται ιατρική παραγγελία. Διαπιστώσαμε ότι η πόρτα που οδηγούσε στο διάδρομο ήταν μία αδιαφανής με παραθυράκι μπάνιου, που δεν βλέπεις μέσα, και την άλλη προς την μπαλκονόπορτα τη βρήκαμε κλειδωμένη και μας είπαν οι νοσηλεύτριες ότι πάντα την κλειδώνουν».
Πρόεδρος: Σας οδήγησε κάπου η αυτοψία;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Πότε χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις;
Μάρτυρας: Όταν διαπιστώνει μακροσκοπικά παθολογικά αίτια, π.χ. έμφραγμα. Δηλαδή, δεν λέμε ο θάνατος προήλθε από έμφραγμα, αλλά ψάχνουμε τι προκάλεσε το έμφραγμα.
Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.