Καρκίνος παχέος εντέρου: Έχουν διατεθεί 130.000 self test από τα φαρμακεία – Τα 1.000 βγήκαν θετικά

Στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που περιλαμβάνει ηλικίες 50 – 69 ετών – 623.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο αντιγριπικός εμβολιασμός και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Πέρυσι είχαν διενεργηθεί συνολικά 3,2 εκατομμύρια εμβόλια και φέτος στόχος είναι τα 3,4 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει ηλικίες 50 – 69 ετών, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι χθες είχαν σταλεί 1.400.000 sms και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου».

Ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τονίστηκε, έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή -απειλητική για τη ζωή- νόσηση.

Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη, που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, κοινοτικός φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

Ευαισθησία και ακρίβεια των τεστ:

Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:

1. Διάρκεια ειδοποίησης:

Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

2. Παροχή self-test:

Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.

3. Καταχώρηση αποτελέσματος:

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.

4. Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:

Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.

Τρόπος διεξαγωγής του self-test:

Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών:

Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες. Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Πηγή: Πρώτο θέμα

Σφυρίζει ξανά το τρένο σε Αμύνταιο και Φλώρινα τέλος Φεβρουαρίου- Η σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών επιβεβαίωσε τις πρόσφατες ανακοινώσεις Οικονόμου

Την οριστικοποίηση της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη- Αμύνταιο- Φλώρινα, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο

Read More »

«Άνοιξαν» οι αιτήσεις για πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ με εκπαιδευτικό επίδομα έως 400 ευρώ – Ποιοι είναι διακιούχοι

  Σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 13:00 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ανέργων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της

Read More »

Αγώνας Αλιείας Κυπρίνου στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στις 15-17 Νοεμβρίου από τον Αθλητικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας «ΣΑΚΗΣ ΤΖΟΥΡΑΣ»

Από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας, Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.

Read More »

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Απάντηση στην Περιφερειακή Σύμβουλο του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Παρθένα Τουμπουλίδου

  Επιδιώκοντας προφανώς λίγη δημοσιότητα και όχι την αλήθεια η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Παρθένα Τουμπουλίδου θέλησε να «διαφημίσει» την ερώτηση που

Read More »
X