Εισαγγελική έρευνα για τη διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την παράνομη διάνοιξη δρόμου σε προστατευόμενη περιοχή στον Γράμμο διέταξε η Εισαγγελία Ιωαννίνων.

Παράλληλα, κλιμάκιο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) πραγματοποίησε χθες δεύτερη αυτοψία στην περιοχή, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Στην υπόθεση παρενέβησαν και τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που καταδίκασαν ως καταστροφική την παρέμβαση, ενώ έχουν κατατεθεί επερωτήσεις στη Βουλή σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την παρέμβασή της ζήτησε από την εισαγγελία κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον τοπικό βουλευτή Νίκο Εξαρχο. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε ήδη και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη σταλεί οι πρώτες κλήσεις για κατάθεση. Το ΚΚΕ πάντως δεν είναι το μόνο κόμμα το οποίο «ανέβασε» το θέμα. Εκτός αυτού, ερώτηση στη Βουλή για τη διάνοιξη του δρόμου στον Γράμμο έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Ελληνική Λύση.

Επίσης, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η «Καλλιστώ» εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό. «Οι δυνητικές επιπτώσεις στη σπάνια και εύθραυστη βιοποικιλότητα της αλπικής ζώνης είναι σοβαρές, και μάλλον άγνωστες. Το ορεινό συγκρότημα Γράμμου – Αρενών είναι ο χώρος της πιο εκτεταμένης και αδιάσπαστης εξάπλωσης αλπικών και υποαλπικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα. Ο Γράμμος θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει κηρυχθεί εθνικό πάρκο, καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις, και να διαχειρίζεται αντιστοίχως. Ωστόσο, η ειδική περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται ακόμα υπό εκπόνηση και δεν έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση. Χαρακτηριστικό της έλλειψης ικανοποιητικής παρακολούθησης και κατάλληλης διαχείρισης είναι η περίπτωση αυτή, το πώς αποφασίστηκε και πώς μεθοδεύτηκε η κατασκευή του συγκεκριμένου «δρόμου». Στην εποχή της σοβαρής οικολογικής κρίσης που διανύουμε, είναι αδιανόητη και αυτοκαταστροφική η έλλειψη σεβασμού στα τελευταία αδιατάρακτα οικοσυστήματα της χώρας μας», αναφέρουν.

Κλιμάκιο του ΟΦΥΠΕΚΑ επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός έχει ζητήσει εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκομένους και θα καταθέσει το πόρισμά του μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί. Αυτοψία αναμένεται να πραγματοποιήσουν και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έπειτα από καταγγελία που κατέθεσαν ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Αετομηλίτσας.

Πηγή: kathimerini.gr

Καστοριά: Εντυπωσιακά ποσοστά πληρότητας για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Μηδενική διαθεσιμότητα και στη Φλώρινα

«Δεν βρέθηκαν καταλύματα στον προορισμό Φλώρινα». Αυτό το μήνυμα διαβάζουν τις τελευταίες ημέρες σε ιστοσελίδες αναζήτησης καταλυμάτων όσοι τις επισκέπτονται θέλοντας να κάνουν κράτηση για

Read More »

Χατζηδάκης: Το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα ισχύει για πάντα

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διατηρήσει το τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών για πάντα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο

Read More »
X