Το νέο επίδομα θα καλύπτει όλα τα σώματα ασφαλείας, όπως την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική και τον στρατό, και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2026. Οι συσκέψεις και οι συναντήσεις με τις ομοσπονδίες των ενστόλων έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το οικονομικό κόστος του μέτρου εξετάζεται ενδελεχώς. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού σε δύο μήνες.
Οι διαβουλεύσεις με τις ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τα σώματα ασφαλείας συνεχίζονται με έντονο ρυθμό και αναμένεται νέα συνάντηση μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, αν και η αρχική στάση της κυβέρνησης ήταν επιφυλακτική, η τελευταία συνάντηση κατέδειξε πρόθεση για την επίλυση του θέματος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως τα κύρια αιτήματα των ενστόλων βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το επίδομα θα θεσμοθετηθεί αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της εργασίας, χωρίς όμως να επηρεάσει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η οικονομική ενίσχυση, αν και σημαντική, δεν θα φτάνει το ύψος των 200 ευρώ που ισχύει για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2026 και θα καλύψει τουλάχιστον 80.000 ένστολους που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει εξαιρέσεις σε υπηρεσίες που δεν θα ενταχθούν στο μέτρο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ενστόλων που θα επωφεληθούν από το νέο επίδομα είναι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι πυροσβέστες που συμμετέχουν σε διασώσεις και οι λιμενικοί που επιχειρούν σε επικίνδυνες συνθήκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο.
πηγή: dnews.gr