Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Βασίλη Σκουλάκη, Στέλεχος της KEYVOTO και Διδάκτορας Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Miami.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την δραστηριοποίηση των νέων στην περιοχή αναπτυξιακά και εργασιακά, αλλά και τι πρόοδος έχει γίνει τελευταία. Όπως τόνισε, το τελευταίο 6μηνο υπάρχει στην περιοχή ένα «κύμα σιωπής», καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν γνώση για το πώς μπορούν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν επαγγελματικά στην περιοχή. Ανέφερε πως όσοι άνθρωποι έχουν μείνει στην περιοχή δεν προχωρούν, ως επί το πλείστον, επαγγελματικά και δεν υπάρχει κουλτούρα συζήτησης γύρω από την τεχνολογική ανάπτυξη. Ανέφερε πως το έλλειμμα είναι ότι οι άνθρωποι χρειάζονται «ευγενικό θράσος» ώστε να γίνει η πρώτη επαφή ώστε να εμπνευστούν και να ασχοληθούν με αυτά που αγαπούν και να εξελιχθούν επαγγελματικά.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως υπάρχει άγνοια στο πως οι νέοι μπορούν να εκπαιδευτούν, να αναπτυχθούν και να παρουσιάσουν λ.χ. τον εαυτό τους σε μια συνέντευξη. «Όταν έχει τη φλόγα μέσα σου για το τι θέλεις να κάνεις, θα αναζητήσεις τρόπους ώστε να εξελιχθείς. Κι εγώ είμαι αυτοδίδακτος στο αντικείμενό μου. Αν δεν έχεις κύκλο, μπορείς να ξεκινήσεις με απλές συζητήσεις με το Google, να κάνεις μικρά σεμινάρια και να χτίσεις τον εαυτό σου επαγγελματικά και δημιουργικά», ανέφερε και προσέθεσε πως ο ίδιος έκανε διδακτορικό εξ αποστάσεως, άρα ο καθένας μπορεί να κάνει τα πάντα σήμερα αν το προσπαθήσει.
Στάθηκε, ιδιαίτερα, στο πόσο συμβάλουν οι startups και πόσο μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και τι κερδίζει ένας εργαζόμενος ξεκινώντας μέσα σε τέτοια περιβάλλοντα εργασίας. Ο ίδιος έδωσε, επίσης, συμβουλές προς νέους εργαζόμενους και τι θα πρέπει να προσέξουν στην αγορά εργασίας και πως μπορούν να βελτιώσουν το προφίλ τους εργασιακά. «Κάθε άνθρωπος έχει ένα branding. Το ονοματεπώνυμό σου είναι το branding σου. Ξεκινώντας μπορεί να κάνει το LinkedIn, πλατφόρμα που μπορεί να δώσει μια καλύτερο εικόνα εργασιακά, απ’ ότι ένα βιογραφικό. Βασικά skills είναι: Επικοινωνιακές δεξιότητες (γλώσσα σώματος, ομιλία δημόσια, να μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου δημόσια κ.α.). Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (να μπορείς να αναγνωρίζεις τα δικά σου συναισθήματα και των γύρω σου). Τρίτο χαρακτηριστικό είναι το problem solving και πως μπορείς να λύνεις προβλήματα.
Τέλος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να επενδύσει κάποιος στο δικό του mindset, που σημαίνει το πως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί κάποια πράγματα επαγγελματικά και μη, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό τους, στηριζόμενοι στις πεποιθήσεις τους για να δημιουργήσεις τον άνθρωπο που θέλεις να χτίσεις στο μέλλον.