Συνταγή για Φασουλονταβά με φασόλια Πρεσπών από την Cantina του protothema.gr

Παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας, με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή, που αξίζει να θυμηθούμε και να μαγειρέψουμε.

Υλικά

500γρ. φασόλια Πρεσπών, μουλιασμένα αποβραδίς
4 κρεμμύδια, ολόκληρα
2 πράσα
2 καρότα
150γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψητές, από βάζο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κoυτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 2 ολόκληρα κρεμμύδια και μπόλικο νερό. Τα βράζετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να σπάσουν. Σουρώνετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό που έβρασαν.

Βήμα 2

Κόβετε τα πράσα και το καρότο σε ροδέλες, τις ψητές πιπεριές και τα υπόλοιπα 2 κρεμμύδια σε κυβάκια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.

Βήμα 3

Σκουπίζετε την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα φασόλια και τη βάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε 50ml ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί καλά, σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να χρυσίσουν. Κατόπιν προσθέτετε τη ζάχαρη και τις πιπεριές, τα φασόλια και την πάπρικα, ανακατεύοντας διαρκώς για 1-2 λεπτά.

Βήμα 4

Προσθέτετε 1 λίτρο από το νερό που έχετε κρατήσει ή όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα φασόλια. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζετε και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον ταβά ή σε γάστρα. Συμπληρώνετε με νερό, αν χρειαστεί, ώστε τα φασόλια να καλύπτονται. Ψήνετε για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού. Ελέγχετε τακτικά τα υγρά και συμπληρώνετε αν χρειαστεί. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Φωτογραφία – Food Styling: Εύα Μονοχάρη – FunkyCook

πηγή: cantina.protothema.gr

Δημοτικοί Υπάλληλοι ΠΕ Κοζάνης: «Φτάνει πια η απαξίωση στον κλάδο των Κοινωνικών Λειτουργών»

 Ομόφωνα πέρασε το ψήφισμα του  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ  από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης για την άμεση ένταξη των Κοινωνικών Λειτουργών των

Read More »

Καθαρή εξαγωγός σε ηλεκτρισμό προς γειτονικές χώρες η Ελλάδα τον Φεβρουάριο

ΙΕΝΕ: Καθαρή εξαγωγός σε ηλεκτρισμό προς γειτονικές χώρες η Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση, σχετικά με τις παρατηρήσεις του μηνιαίου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης

Read More »

ΕΒΕ Κοζάνης: Επιχειρήσεις της περιοχής είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους και πέτυχαν συμφωνίες, στην “Food Expo”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των Επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητήριου  Κοζάνης στην μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών  στην Νοτιανατολική Ευρώπη «Food Expo 2025″. Με

Read More »
X