Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ για το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ παραθέτει το παρακάτω ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης” στις 26/9/2024, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργεία του το  ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου.

 

«Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο για το μοναδικό δημόσιο Κέντο Αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα. O «Ριζοσπάστης» συζητά με τους εργαζόμενους του ΚΕΦΙΑΠ για τη διαχρονική απαξίωση και υποστελέχωση.

 

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στο Αμύνταιο Φλώρινας, που ουσιαστικά έφτασε σε σημείο να μη δέχεται ασθενείς στην κλειστή νοσηλεία – ενώ σήμερα δέχεται ελάχιστους – ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποστελέχωσής του, επισκέφθηκε ο «Ριζοσπάστης» συζητώντας με εργαζόμενους του χώρου.

Στον χώρο βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Τίνα Κουζιάκη. Παρά δε την προσπάθεια από τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας να μπουν εμπόδια στη συνέντευξη, ο «Ριζοσπάστης» κατάφερε να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και να καταγράψει από «πρώτο χέρι» την κατάσταση στο Κέντρο, να μεταφέρει προβληματισμούς και ανησυχίες, την ίδια τη φωνή των εργαζομένων.

«Καμπανάκι» για τη λειτουργία μιας πολύτιμης δομής για όλη τη χώρα

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) είναι μια δομή που υπάγεται στο ΓΝ Φλώρινας με ανοιχτή και κλειστή νοσηλεία, προσφέροντας φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη. Σκοπός του είναι η παροχή υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, καθώς και σε ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες ΥΠΕ και συγκεκριμένα σε άτομα με σωματική αναπηρία, που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες.

Παρά το γεγονός ότι το ΚΕΦΙΑΠ είναι μία από τις δύο δομές Υγείας με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα σε όλη τη χώρα και ουσιαστικά δέχεται ασθενείς από όλη την επικράτεια, με δυνατότητα παροχής 100 κλινών, η υποβάθμιση του έργου του με τη διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για ασθενείς και προσωπικό, «βαράει πλέον καμπανάκι» ακόμη και για την ίδια τη λειτουργία του.

Διαχρονική η απαξίωση

Οπως τονίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «από τότε που άνοιξε το ΚΕΦΙΑΠ, λειτουργεί μόνο 1 από τις 4 πτέρυγες, ενώ παλαιότερα και μονάχα για ένα μικρό χρονικό διάστημα λειτουργούσαν 2». Στην ουσία, δηλαδή, φιλοξενούνται μέχρι και 30 ασθενείς, παρά τη δυνατότητα των 100 κλινών, καθώς το ιατρικό προσωπικό αποτελείται από μόνο 2 φυσιάτρους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «τα κενά αυτά αντί να καλύπτονται με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, “μπαλώνονται” διαχρονικά με μετακινήσεις γιατρών από δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν το 2007 και βοηθητικού το 2008, ενώ από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στο ΚΕΦΙΑΠ οι 15 είναι συμβασιούχοι «σε καθεστώς ομηρίας», μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι, επιπλέον, καταγγέλλουν ότι «από το 2010 δεν υπάρχει ούτε κοινωνική υπηρεσία», παρότι προβλέπεται στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ ο ρόλος της κοινωνικής στήριξης και επανένταξης ασθενών, με κοινωνικό λειτουργό αποκατάστασης με σκοπό την «παρέμβαση στον ανάπηρο και την οικογένειά του, καθορισμό των κοινωνικών αναγκών του και σύνδεση της υπηρεσίας αποκατάστασης με την ευρύτερη κοινωνική πρόνοια».

«Ανύπαρκτη και η τεχνική υπηρεσία του ΚΕΦΙΑΠ Αμύνταιου», καθώς όπως δηλώνει εργαζόμενη στον «Ριζοσπάστη», «…από την αλλαγή μιας λάμπας μέχρι και μιας βρύσης πρέπει να περιμένουμε να έρθει κάποιος από την τεχνική υπηρεσία του ΓΝ Φλώρινας», ενώ άλλη συναδέλφισσά της προσθέτει: «Το χειρότερο είναι όταν έρχονται τα χιόνια και περιμένουμε να μας ανοίξουν τον δρόμο…». «Δεν συζητάμε καν για τη ύπαρξη κηπουρού…», συμπλήρωσαν εργαζόμενες «…οι οδηγοί εθελοντικά κόβουν τα χόρτα», σχολιάζοντας επίσης το γεγονός πως «τα αυτοκίνητα για τις διακομιδές του ΚΕΦΙΑΠ είναι απλά επιβατικά χωρίς να διαθέτουν ελάχιστο εξοπλισμό για ασθενείς (!)». Ταυτόχρονα, η μεταφορά συνολικά είναι αρκετά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει συγκοινωνία, με τη σύνδεση με το Αμύνταιο να γίνεται αποκλειστικά με ΙΧ ή ταξί.

Η κατάσταση αυτή έχει άμεση επίπτωση και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρά την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό, καθώς μεταξύ άλλων δεν αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υποδομές. Το ΚΕΦΙΑΠ, πέρα από το θεραπευτήριο και το γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής, που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ασθενών, διαθέτει και πισίνα που ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ. Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλες υποδομές, όπως μαγειρεία για την κάλυψη της διατροφής των ασθενών, αλλά και ξενώνες για τους συνοδούς των ασθενών, οι οποίες επίσης δεν λειτουργούν.

«Καμπουριάσαμε από το “βάλτε πλάτη”»

Τα παραπάνω λόγια μιας εργαζόμενης στο ΚΕΦΙΑΠ δίνουν πραγματικά την εικόνα των διαχρονικών θυσιών, προσφοράς, δουλειάς σε έναν κρίσιμο χώρο της Υγείας, που υποφέρει από τη διαχρονική εγκατάλειψη των κυβερνήσεων και την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου με επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Με τις πλάτες του προσωπικού φτάσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες σε 30 ασθενείς», «όλο το προσωπικό επιβαρύνθηκε ειδικά στον covid-19, αν πάρουμε υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε μη αυτοεξυπηρετούμενους ασθενείς…», «χωρίς πρόσληψη τόσα χρόνια, μας έχουν υποσχεθεί από τον Δεκέμβρη έναν γιατρό και ακόμη…». «Νοσηλεύουμε από όλη την Ελλάδα αλλά και Βαλκάνια, έχουμε ασθενείς που φιλοξενούνται από 1 μήνα έως και 1 χρόνο, σε συνθήκες ιδρυματοποίησης δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία…», «το προσωπικό είναι πασπαρτού… όλοι κάνουμε τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον τεχνικό, τον κοινωνικό λειτουργό, τον μεταφραστή…».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εξοργιστικά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα που ζούνε οι εργαζόμενοι στο ΚΕΦΙΑΠ Αμύνταιου.

Εργαζόμενοι στην Υγεία που σηκώνουν όλο το βάρος της δουλειάς πάνω τους με καλή θέληση, γιατί «πονάνε» τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, παρά τα εμπόδια και την απαξίωση που τους «προσφέρουν» οι κυβερνήσεις.

Οχι στην εμπορευματοποίηση μέσω ΑΕΜΥ

«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και τις απαραίτητες προσλήψεις». Με αυτόν τον τρόπο απάντησαν ομόφωνα οι πάνω από 10 εργαζόμενοι του ΚΕΦΙΑΠ, που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» όταν ρωτήθηκαν τι θέλουν πραγματικά να γίνει «τώρα», παίρνοντας υπόψη και τη συζήτηση που έχει ανοίξει από κυβερνητικά στελέχη για παράδοση υπηρεσιών Υγείας στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). «Μας διαφήμισε και ο κ. Παπακυρίλλου (πρόεδρος ΔΣ ΑΕΜΥ) τα σχέδια αυτά και έμοιαζαν φανταχτερά (…) δεν μας είπε όμως τι μισθούς και τι συμβάσεις θα έχουν οι εργαζόμενοι, πόσοι θα μείνουν; (…) οι ασθενείς με τι αντίτιμο θα νοσηλεύονται; Θα δεχόμαστε ανασφάλιστους συνανθρώπους μας όπως σήμερα;», σχολίασε μια από τις εργαζόμενες.

Είναι γνωστή άλλωστε η τακτική – η υποβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών να αποτελεί τον προπομπό για …ευκαιρίες για επιχειρηματικά σχέδια – αλλά και η συζήτηση περί αναβάθμισης της περιοχής σε προορισμό «ιατρικού τουρισμού».

Είναι επίσης γνωστά, τόσο στους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τα αποτελέσματα αυτής της «συνταγής», της μετατροπής, δηλαδή, των δομών Υγείας σε «αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες». Παρά τις «φιέστες» με τις οποίες χρύσωναν το χάπι οι κυβερνήσεις και τις «κοσμογονίες» που υπόσχεται τόσο ο σημερινός υπουργός Υγείας όσο και οι προηγούμενοι, η πραγματικότητα «φωνάζει». Τα περιβόητα «διαμάντια των συμπράξεων», τα ΣΔΙΤ στην Υγεία ήταν «θησαυρός» για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους «δημοσιονομικούς στόχους» των ματωμένων πλεονασμάτων, αφού διακηρυγμένος στόχος του προγράμματος είναι η «ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης». Την ίδια στιγμή αποδεικνύονται «άνθρακας» για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους που αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται ως «πελάτες».

«Ολοι οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να συνεχίσει να λειτουργεί το ΚΕΦΙΑΠ, να ενισχυθεί όμως με προσλήψεις ειδικά σε ιατρικό προσωπικό, να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες με μόνιμο προσωπικό αλλά και με μονιμοποίηση των σημερινών συμβασιούχων»: Αυτά τα αυτονόητα μετέφεραν ξανά οι εργαζόμενοι του ΚΕΦΙΑΠ στη συνάντηση με τον «Ριζοσπάστη» και το κλιμάκιο του ΚΚΕ, απαιτώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

https://www.rizospastis.gr/page.do?id=19809&publDate=26%2F9%2F2024&pageNo=11»

 

Δήμος Κοζάνης: Σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Στο έργο της ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης που υλοποιεί ο Δήμος Κοζάνης, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2024 ο

Read More »

Ενημέρωση από την Αστυνομία Κοζάνης για την ενδοοικογενειακή βία στην Πλατεία Κοζάνης τη Δευτέρα 25/11

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών που είναι 25 Νοεμβρίου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύει

Read More »

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Αυτόματος Απνινιδωτής τοποθετήθηκε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιτας

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας «ο Άγιος Παντελεήμων» τοποθέτησε αυτόματο απινιδωτή Smarty Saver εντός του Τραμπάντζειου Γυμνασίου Σιάτιστας, στην είσοδο, και θα είναι διαθέσιμος τις

Read More »

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις της Κοζάνης από τον συνδυασμό «Ανάπτυξης Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον Γιάννη Μητλιάγκα  

Σε συνέχεια των επαφών και συναντήσεων με επιχειρηματίες της Π.Ε. Κοζάνης, το απόγευμα της Παρασκευής 22/11/2024 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις στην πόλη της

Read More »

Συνάντηση «ΕΛΠΙΔΑΣ» με ΤΕΕ: «Θέλουν την Περιφέρεια μας μόνο για ενεργειακή εκμετάλλευση και αυτό οι θεσμικοί φορείς της Περιφέρειας πρέπει από κοινού να το αποτρέψουμε.»

  Ο Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ» με επικεφαλής την κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου για τη συνάντηση του Συνδυασμού με τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα

Read More »

“Τεχνητή Νοημοσύνη για όλους – Εργαλεία και Πρακτικές Εφαρμογές” – Ανοιχτή ομιλία στην Κοζάνη την Τετάρτη 27/11

  Το Co-working Space της Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση μάθησης που διοργανώνει, με την παρακάτω πρόσκληση: «Σας προσκαλούμε στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση

Read More »
X