Θάνος Παράσχος: «Το μοντέλο στις υπό μετάβαση περιοχές μπορεί να αλλάξει με νεοφυείς επιχειρήσεις»

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Θάνο Παράσχο – Co Founder Startup Greece, μιλώντας για το πώς βλέπει η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη αλλά και τον ρόλο του start up σε υπό μετάβαση περιοχές.

Ο ίδιος σημείωσε αρχικά πως όλα όσα γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με στόχο να αλλάξει το μοντέλο που υπήρχε, για τη μετάβαση προς μια οικονομία που εξαρτάται λιγότερο από το λιγνίτη. Ωστόσο, οι προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας έδωσαν τη θέση τους στα ερωτηματικά. Στη ΒΙΠΕ Τρίπολης εγκαταστάθηκαν τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, η πρώτη αναμένεται να εγκατασταθεί τον επόμενο ενάμιση χρόνο και οι υπόλοιπες μέσα στην τριετία, ενώ όλες μαζί θα απασχολούν 1000 άτομα. Αυτό που υπάρχει, ωστόσο, είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για να στελεχώσουν τις επενδύσεις, αλλά οι δυσκολίες υπάρχουν.

Στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τις προσδοκίες που υπάρχουν, η φυγή των νέων προβληματίζει, τόνισε χαρακτηριστικά. «Το πρόγραμμα φαίνεται στην κοινωνία πως δεν έχει κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα. Οι μικρομεσαίοι πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης αυτής.

Οι περισσότερες αιτήσεις (πρόγραμμα χρηματοδότησης ως 70% για ποσά 100 χιλ. ευρώ) έγιναν στην Τρίπολη και αναμένεται να απορροφηθεί το ποσό των 6 εκ. ευρώ, αλλά όπως τονίζει ο ίδιος οι διαδικασίες καθυστερούν και υπάρχουν ερωτηματικά, για τα χρήματα και την εύρεση προσωπικού για τις 100 επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν στη Μεγαλόπολη σε αυτό τον κύκλο.

Στην Αρκαδία, τα ποσά δεν εξαντλήθηκαν καθώς δεν υπήρξαν τόσες αιτήσεις, με την εκτίμηση για αυτό να είναι η πιθανή έλλειψη προοπτικών στην ευρύτερη περιοχή, εκτίμησε.

Ερωτηθείς αν σχεδιάζουν να έρθουν νέοι μεγάλοι «παίκτες» στην Αρκαδία, ακούγεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για εγκατάσταση από ακόμη τρεις μεγάλες εταιρείες, με τη Μεγαλόπολη να μην μπορεί να στεγάσει επιχειρήσεις σε κάποιο επιχειρηματικό πάρκο, ενώ στην Τρίπολη υπάρχουν ελάχιστα οικόπεδα.

Στο κομμάτι των νεοσύστατων νεοφυών επιχειρήσεων και αν μπορεί στην Αρκαδία να αναπτυχθεί ο κλάδος, ο ίδιος απάντησε θετικά, αλλά ζητούμενο είναι τα κίνητρα ώστε να έρθουν επενδύσεις. «Πως θεσμικά μπορείς να υποστηρίξεις τέτοιες εταιρείες, αλλά και με προγράμματα ενδυνάμωσης να υπάρξει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για νεοφυείς επιχειρήσεις, στον κλάδο της τεχνολογίας, που σκοπεύουν να δημιουργούν στην Ελλάδα και να εξάγουν σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Χρειάζεται ένα πανεπιστήμιο με συναφή αντικείμενα, όπως υπάρχει στη Δ. Μακεδονία και στην Τρίπολη, χρειάζεται ταλέντο που ήδη υπάρχει παντού. Οι προϋποθέσεις: Για την Αρκαδία ορίστηκε ότι θα γίνει θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, κάτι που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Προϋπολογισμός 1 εκ. ευρώ υπάρχει στο κομμάτι του co – working για την Τρίπολη, ενώ στα πλάνα υπάρχει και ο κόμβος βιο- οικονομίας με 22 εκ. ευρώ προϋπολογισμό. «Επιμελητήριο, Πανεπιστήμιο και Δήμος έχουν την ευθύνη για το πώς θα τρέξουν και με ποιο χαρακτήρα. Ταλέντο υπάρχει και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο Αστέρας Τρίπολης και φαρμακοβιομήχανοι, που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τοπικές start ups. Αντίστοιχες υποδομές δημιουργήθηκαν στο Μάντσεστερ και υπάρχουν άλλα αντίστοιχα κέντρα, λ.χ. στο Ισραήλ», είπε επίσης.

Το οικοσύστημα των start up μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό, αρκεί να υπάρχουν υποδομές και κυρίως να υπάρξει πολιτική βούληση. «Υπάρχει ταλέντο που φεύγει και εμείς προσπαθούμε να τους φέρουμε πίσω στην πόλη,  όπως και φέρνουμε ταλέντα από το εξωτερικό», ανέφερε επίσης.

Μιλώντας, τέλος, για τη δομή του «Startup Greece» σημείωσε πως εκτός από Έλληνες ντόπιους έφερε στην περιοχή και επτά (7) άτομα από το εξωτερικό που δουλεύουν & εργάζονται στην τοπική κοινωνία. Η δομή συνεργάζεται με τοπικά επιμελητήρια, χρησιμοποιεί τους χώρους του ΤΕΕ και παρέχει τις υπηρεσίας του αντίστοιχα εκεί χωρίς χρέωση. Μπορούν να συμμετέχουν όσοι εργάζονται σε καινοτόμες ιδέες, με το ενδιαφέρον να είναι ακόμη αρχικό.

«Το μοντέλο στις περιοχές μας μπορεί να αλλάξει με νεοφυείς επιχειρήσεις», κατέληξε.

Άγιος Παντελεήμονας Αμυνταίου: Με ευλάβεια ο καθαγιασμός των υδάτων (Φωτογραφίες και βίντεο)

Με κατάνυξη και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Θεοφανείων. Η ρίψη

Read More »
X