Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Μπάμπη Καραταγλίδη – Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς.
Ειδικότερα, μιλώντας για την εκδήλωση δικτύωσης των επιχειρήσεων που έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην πράξη, ο κ. Καραταγλίδης εξέπεμψε κραυγή αγωνίας για το πρόγραμμα.
Ειδικότερα, ο ίδιος σημείωσε πως αρχικός του στόχος ήταν να δώσει το γενικότερο κλίμα που υπάρχει, προκειμένου να μεταφερθούν τα προβλήματα στους υπεύθυνους, με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό για τον τόπο και με γνώμονα τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.
«Υπάρχει διάθεση για τοπικές πρωτοβουλίες. Το ΔΑΜ είναι αρκετά εύπλαστο και στο μυαλό μας έχουμε ότι είναι μια δυναμική διαδικασία, το ’25 θα έχουμε αναθεώρηση και πρέπει να έχουμε ως στόχο την αποτελεσματικότητα: Ποιες βελτιώσεις χρειάζονται και πως το ΔΑΜ θα έχει καλύτερη ανταπόκριση στις τοπικές επιχειρήσεις. Το ΔΑΜ φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των 4 ΠΕ. Είναι πολύ- παραγοντικό και παίζουν ρόλο και τα επιμελητήρια, τα οποία τα ακούν», είπε χαρακτηριστικά.
Η αγωνία που υπάρχει για το εάν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας για τα έργα ΔΑΜ που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή, έχει βάση, με τον κ. Καραταγλίδη να παραθέτει αριθμητικά δεδομένα: «Εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε σε επαφή με τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ και δυστυχώς δεν μπορούμε να αντλήσουμε ποσοτικά στοιχεία, για τους εργαζόμενους / ανέργους ανά κλάδο, ηλικία, ποσοστά.
Ο κ. Καραταγλίδης εκτίμησε με αριθμούς και παραδείγματα ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μέσω ΔΑΜ δεν θα καλυφθούν, εξηγώντας: «Σε μια Καστοριά με 5.500 ανέργους με ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 20%, καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία να βρούμε 400 ανέργους για να τους μετεκπαιδεύσουμε στο πρόγραμμα κατάρτισης, με πολύ ισχυρά κίνητρα. Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να μετεκπαιδευτούν και να εργαστούν και βρίσκονται στη ΔΥΠΑ για να εκμεταλλεύονται επιδόματα και μικρότερα προγράμματα. Και υπάρχει μεγάλος αριθμός στον Καστοριά που είναι ανεπίδεκτος να μεταπηδήσει σε έναν άλλο κλάδο, επειδή ήταν για 30-35 χρόνια στον κλάδο της γούνας και είναι μιας ηλικίας που δεν είναι εύκολη η μετεκπαίδευση. Σαφέστατα το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό είναι μικρότερο, αλλά το ζήτημα είναι και ποιοτικό, καθώς οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι δεν έχουν τα προσόντα για τις θέσεις που απαιτούνται για καινούρια επαγγέλματα».
Τα νέα, καινοτόμα και δυναμικά επαγγέλματα που έρχονται στο μέλλον, κάνουν το «πείραμα» δύσκολο, σημειώνει ο κ. Καραταγλίδης, εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα οι επιχειρήσεις που θα έρθουν θα μπορέσουν να βρουν εργατικό δυναμικό.
Τα εργαλεία ανάπτυξης θα δημιουργηθούν, λέει επίσης, ωστόσο το ζήτημα είναι να συνεργαστούν το ΔΑΜ, τα Επιμελητήρια, η ΔΥΠΑ και οι φορείς, ώστε να βρεθεί λύση. Τόνισε επίσης, ότι η ΔΥΠΑ θα πρέπει να δώσει ποιοτικά στοιχεία για τους εργαζόμενους, ποια είναι η ηλικιακή κατανομή κ.ο.κ., ζητώντας «να ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας ώστε με τη ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας να δούμε κάποια πράγματα εξ αρχής».
Ενδεικτικό στοιχείο είναι επίσης ότι στο Ν. Καστοριάς, το ποσοστό υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν στο 52% (από τις εγκεκριμένες). «Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από την κατάθεση μιας πρότασης μέχρι την υλοποίηση», σχολίασε σχετικά.
Εκτίμησε πως μεγάλο ποσοστό από επιχειρήσεις θα περάσουν σήμερα μέσω ΔΑΜ θα προχωρήσουν, τονίζοντας πως δεν έχουν πρόβλημα ταμειακών ροών, λέγοντας πως μέχρι του χρόνου θα πρέπει να υλοποιηθούν οι πολύ μικρές. «Θα έχουμε πολύ καλό ποσοστό υλοποίησης και αν οι εγκεκριμένες φτάνουν στο 90%, αυτές που θα υλοποιηθούν θα είναι στο 70-80%», εκτίμησε.
Για την εξέλιξη της ADVENT με το υδρογόνο, έκανε λόγο για μια δυσάρεστη εξέλιξη, σημειώνοντας πως είναι πολύ λυπηρό το γεγονός αν εγκαταλειφθεί το σχέδιο εντελώς.
Δυσάρεστη είναι και η εξέλιξη «παγώματος» των εργασιών στη Σήραγγα της Κλεισούρας, με τον ίδιο να κάνει λόγο για μια «τεράστια ευκαιρία» για Καστοριά και Πτολεμαΐδα.
Ο κ. Καραταγλίδης, τέλος, θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις ερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές.