Ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής Καστοριάς και Εορδαίας που παρακολουθούν το φαινόμενο η προσωρινή διακοπή των εργασιών στην κατασκευή του μεγάλου έργου της σήραγγας της Κλεισούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πτολεμαίου τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας έχουν κατεβάσει …χειρόφρενο εδώ και τουλάχιστον ενάμιση μήνα.

Αυτό συμβαίνει λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές των λογαριασμών του αναδόχου με περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ απλήρωτο για μήνες, ποσό που θα αυξηθεί καθώς φτάνει ο καιρός να πληρωθεί και η επόμενη δόση. Πρακτικά πρόκειται για εκτελεσμένες εργασίες που δεν έχουν πληρωθεί, αν και τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα αφού έχει ενταχθεί η σήραγγα στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο λόγος της καθυστέρησης των πληρωμών έγκειται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν καθυστερήσει, αφού δεν έχουν “μεταφερθεί” ακόμα τα χρήματα από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι και η αναθέτουσα αρχή και οφείλει να πληρώσει τον κατασκευαστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρείες συνηθίζεται να ζητούν τόκους, ενώ αν η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη μπορεί μέχρι και να κηρύξει επισήμως διακοπή εργασιών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο της σήραγγας της Κλεισούρας ήταν να τελειώσει τον Οκτώβριο του 2025. Με τα νέα δεδομένα, το έργο είναι πιθανό να πάει παραπίσω.

Όπως προκύπτει τέλος, από έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του Πτολεμαίου, το φαινόμενο είναι οριζόντιο και αγγίζει όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς οι αρρυθμίες στις δομές του υπουργείου ανάπτυξης έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές έργων σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Πρόσφατα αναδείξαμε το επίσης σταματημένο έργο στο κτίριο της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ στην Κοζάνη, ενώ στην ίδια κατηγορία είναι το έργο Ύδρευσης της Καστοριάς, η ανάπλαση του Ποταμού Σακουλέβα στη Φλώρινα, και το έργο διαχείρισης των λυμάτων της Εορδαίας. Από το Υπουργείο, έχουν δεσμευτεί ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα και θα προσπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

X