Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας φιλοξένησε την Αλεξάνδρα Βράκα, Υπεύθυνη του City ΚΕΠ, για τα ψηφιακά νέα της εβδομάδας.

Μιλώντας, αρχικά, για τα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους, η κ. Βράκα αναφέρθηκε στα προγράμματα που άνοιξαν εκ νέου από το Οικονομικό Επιμελητήριο και αφορά ανέργους, παρέχουν εκπαιδευτικό επίδομα 2.000 ευρώ, να είναι κάτοικοι της Δ,. Μακεδονίας, να μην είναι σπουδαστές ή φοιτητές και να μην έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο ίδιο αντικείμενο.

Αν κάποιος έκανε κι άλλο σεμινάριο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα το ταμείο ανεργίας θα κοπεί, αλλά όταν το σεμινάριο ολοκληρωθεί μπορεί ο άνεργος και κάνει αίτηση και να συνεχίσει να λαμβάνει το ταμείο.

Επίσης, τρέχει και άλλο πρόγραμμα για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους κατοίκους Δυτικής Μακεδονίας, με εκπαιδευτικό επίδομα 1.100 ευρώ και ενεργή σύμβαση απασχόλησης.

Έκλεισαν οι αιτήσεις για ΔΕΤΗΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ και Πυροσβεστική, ενώ ξεκινούν αιτήσεις για σειρά επιδομάτων. Ειδικότερα, άνοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται η Πτολεμαΐδα και πολλά χωριά όπως Πύργοι, Εμπόριο, Ερμακιά, Βλάστη, Λέχοβο, Κέλλη, Νυμφαίο, Βαρικό κ.α.). Το επίδομα μπορούν να πάρουν οικογένειες με εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ και να κατοικούν για τουλάχιστον δύο έτη εκεί. Τα ποσά που θα δοθούν είναι μέχρι 600 ευρώ.

Η ίδια αναφέρθηκε και σε μια σειρά ατόμων που πλέον χάνουν σειρά επιδομάτων με τα νέα μέτρα και ιδίως το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ αρχές Νοέμβρη θα ανοίξει το επίδομα θέρμανσης και απαιτείται νέα αίτηση.

Επίσης, μέχρι 30 Νοεμβρίου μπορούν να κάνουν αιτήσεις για το ειδικό εποχικό επίδομα σειρά επαγγελμάτων όπως όσοι δούλευαν σεζόν. Το βοήθημα φτάνει στα 1.297,5 ευρώ και θα πρέπει να το αιτηθεί κάποιος που δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας. Επίσης ειδικά κριτήρια ισχύουν για τους οικοδόμους.

Επίσης, ξεκινάει η διαδικασία πιστοποίησης για αποφοίτους ΙΕΚ, μέχρι 13/10 να μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι.

Τέλος, πολλές εταιρείες ζητούν προσωπικό και αδυνατούν να βρουν, τονίζει η ίδια, λέγοντας πως αρκετές θέσεις εργασίας ζητούνται και μέσω του προγράμματος ανέργων ηλικίας 18-19 ετών. Σε αυτό δεν βοηθάει η γραφειοκρατία με την οποία έχουν επιφορτιστεί οι τοπικές ΔΥΠΑ.

X