Απόλυτη ηρεμία επικρατεί στο θέμα της Τηλεθέρμανσης ενώ απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι την έναρξη της νέας θερμαντικής περιόδου. Δυστυχώς, έτσι όπως αφέθηκαν να έρθουν τα πράγματα, το αν θα έχουμε εμείς Τηλεθέρμανση, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα παλιά χρέη, αλλά και με την τιμή που θα αγοράζει ενέργεια η ΔΕΤΗΠ από τη ΔΕΗ. Υπάρχει λοιπόν μία αισιοδοξία (?) στα πέριξ του Δημαρχείου ότι τελικά έστω και την τελευταία στιγμή θα προκύψει λύση από την Κυβέρνηση στο πρόβλημα και θα υπάρξει κοινωνική παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς την ΔΕΤΗΠ. Για να δούμε.

 

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε από πού θα βρεθούν τελικά τα χρήματα για να πληρωθεί έστω ένα τμήμα της οφειλής. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το αν η λύση που θα βρεθεί προβλέπει “λύση” για τη συνέχεια, ή αν για τη θερμαντική περίοδο 2024-2025 θα προκύψουν χρέη επιπλέον 50 εκατομμύρια για τη ΔΕΤΗΠ. Διότι παλιά δεν ξέραμε και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε το κόστος της ενέργειας για τα χρόνια που πέρασαν. Τώρα όμως ξέρουμε…

 

Τα προβλήματα στο συγκρότημα του Δημοτικού Αθλητικού κέντρου Πτολεμαΐδας είναι πάρα πολλά και τα έχουμε κατά καιρούς αναδείξει μέσα από τις σελίδες του “Π”. Βέβαια το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Μάλιστα ο Δήμος Εορδαίας αποδέχεται επισήμως την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκρότημα, βάσει και της χθεσινής ανακοίνωσης του ως απάντηση σε επώνυμη καταγγελία πολίτη που δημοσιεύτηκε σε ενημερωτική ιστοσελίδα.

 

Βανδαλισμοί, μη λειτουργία φωτισμού και ελλιπής φύλαξη είναι τα κυριότερα προβλήματα για τα οποία στην ανακοίνωσή του ο Δήμος επικαλείται ότι θα λυθούν χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση του δήμου Εορδαίας για την μη φύλαξη του ΔΑΚ, θέτει ως πρωτεύουσα πρωτεύουσα αιτία την αναγκαιότητα της πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε αυτό !

 

Δηλαδή η παρουσία του ΕΚΑΒ φταίει που δε φυλάσσεται ο χώρος και βανδαλίζεται; Αν δεν ήταν το ΕΚΑΒ εκεί θα φυλάσσονταν το ΔΑΚ; Αν είναι να προφυλάξουμε τις εγκαταστάσεις μας από βανδαλισμούς καλύτερο θα ήταν πάντως να ζητήσουμε από το ΕΚΑΒ να στεγαστεί σε άλλο χώρο.

 

Να τελειώνει επιτέλους αυτή η ιστορία με τις μακροσκελείς συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Ειδικά όταν το θέμα είναι τεχνικό και κανένας από τους παριστάμενους ή και από τα ίδια τα μέλη του ΠΣ δεν μπορεί να κατανοήσει τα θέματα. Ως πολιτικό όργανο το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να λαμβάνει αποφάσεις μετά από τοποθετήσεις και όχι να στήνεται “λαϊκό δικαστήριο” από τη μία ή την άλλη παράταξη. Αν θέλει μία παράταξη ή ένας περιφερειακός σύμβουλος να εκφράσουν τις απόψεις τους με τρόπο εκτενή, μπορούν να κάνουν μία συνέντευξη τύπου ή να στείλουν μία ανακοίνωση τύπου ώστε να θέσουν τις απόψεις τους στο δημόσιο διάλογο. Και όχι να αξιοποιούν την παρουσία των καναλιών στις συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων ώστε να κάνουν πολιτική. Οι πέντε ώρες συνεδρίασης είναι αποκρουστικές για τον πολίτη και καμιά φορά οδηγούν και σε απαξίωση των ίδιων των θεσμών, για αυτό και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

 

Πληροφορηθήκαμε την απώλεια του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου. Ο εκλιπών ήταν από τους επιστήμονες που υποστήριζαν την ύπαρξη και την αναγκαιότητα εξόρυξης του ελληνικού φυσικού πλούτου (υδρογονάνθρακες) για τη στρατηγική αξιοποίηση του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεε είχε κάνει πολλές τοποθετήσεις για την αναγκαιότητα της αξιοποίησης του λιγνίτη ως εθνικού ορυκτού πόρου από την πατρίδα μας. Είχε πολλούς φίλους στην περιοχή μας, ενώ η φήμη του ήταν διεθνής και αναγνωρισμένη.

 

Στη Φλώρινα θα βρεθεί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί ένα σπουδαίο forum για “Το μέλλον της εργασίας σε ένα σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο” από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας. Είναι μεγάλη υπόθεση η πρώτη πολίτης της χώρας να επισκέπτεται τους ακριτικούς νομούς και συνεπώς πολύ μεγάλη επιτυχία των διοργανωτών το να εξασφαλίσουν την τιμητική παρουσία της Προέδρου.

 

Άναψαν τα αίματα ενόψει και των επικείμενων εκλογών στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης. Ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Παντελίδης (που δήλωσε πως θα κατέβει για Πρόεδρος) έθιξε το κύρος και τη νομιμότητα της απόφασης για την ανάθεση της οργάνωσης του φετινού – πολύ επιτυχημένου πέρσι – θεσμού MEET THE BUYERS, που σκοπό έχει να ξαναφέρει μεγάλες εμπορικές εταιρείες από την Ευρώπη με τις οποίες οι εταιρείες του νομού μας κάνουν εξαγωγικές συμφωνίες. Mε απάντηση του το Επιμελητήριο Κοζάνης τεκμηριώνει ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Γιώργος Παντελίδης είναι ψευδή βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Με εξώδικο που εστάλη στο Γιώργο Παντελίδη από το Επιμελητήριο του έχει ζητηθεί να ανακαλέσει δημόσια και να ζητήσει συγνώμη από τις επιχειρήσεις τις οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου έχει θίξει.

 

X